|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.

Вкусен залак кој го убива холестеролот!

Редакција Рингераја, 15.1.2015
Едно авокадо дневно може значително да го намали нивото на холестерол во крвта
Клучни зборови:

image
/11


 

Студијата објавена во “Journal of the American Heart Association”  докажува дека авокадото е навистина одличен сојузник во борбата против зголемениот холестерол, пренесува Daily Telegraph.

Резултатите од големото истражување покажуваат дека умерено дебелите и дебелите луѓе, кои во својата исхрана често користат авокадо, имаат пониско ниво на лош холестерол, LDL  липопротеин. Освен тоа, кај овие испитаници кои биле под посебен режим на исхрана, со акцент на авокадо, забележано е и значително пониско ниво на триглицериди и заситени масти во крвта.

Имено, за разлика од повеќето овошја, авокадото содржи масти, но тоа се монозаситени масти кои се одлични за нашето срце.

Авторката на студијата, докторката Пени М. Крис-Едертон, наведува дека во секојдневната исхрана на американците, па и на европјаните, авокадото е најприсутно како главна состојка на гвакамолето. Се работи за мексикански сос, кој за жал најчесто се јаде со нездрава, брза храна.

Затоа авокадото се препорачува се повеќе како додаток на другите јадења, чиј плод може да биде згмечен и употребен како вкусен и свеж намаз. Кремастата текстура на плодот на авокадото оди во прилог на ова овошје, па може да се употреби за подготовка на бројни други јадења и предјадења, а не само за сосови.

Посебно се истакнува употребата на авокадото во свежите салати и паста и стои како извонреден контраст на парчињата месо.

Ти се допаѓа статијата? Кликни “Like” и додај свој коментар:

17 години Meѓународна ликовна колонија „Де...
Ликовни уметници од Германија, Србија, Саудиска Арабија, Црна Гора, Грција и Македонија ќе бидат дел од 17-тото издание ...
4
Контактирајте не
Сакате посебна понуда за огласување наменета за Вашата компанија, сакате да испратите текст за објавување до нашата Реда...
3
Подароци од Саносан за најдобриот форумџија!
Бидете активни на Рингераја.мк и добијте подарок! САНОСАН доделува пакет производи и подароци за најактивниот форумџија ...
3
СРЕЌНА НОВА 2014 ГОДИНА
Нека ви се расипат плановите, но НЕКА ВИ СЕ ИСПОЛНАТ СИТЕ ЖЕЛБИ, копнежи и страсти...сето она што од сушноста ви доаѓа! ...
3




Анкета

Носот.
пеперутка16

Како го чистите носот на малите деца?