Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
RE: Трудници во третото тромесечје III - од 2... 29.11.2011 15:17:10
mila28
Ahaa znaci nikoj ne e naspan ..i jas cela vecer dezurav so bademi i kisela voda, sabajle koga stanav osekav kako plukata da mi e polna so voda..cudno custvo se utepav od kaslanje, bebceto mava vo dijafragmata go podiga zeludnikot i zatoa mi e haos sve Sega samo sto se vrativ od depilacija, sve intima, noze i race i sega sum spremna za raganje ..ako se ubrza moj, a ne ceka kraen termin
So lesno na site mamicki koi imaat ctg denovive vo slucaj da gi zadrzat
RE: Трудници во третото тромесечје III - од 2... 29.11.2011 17:31:56
elenak
Здраво женцки како сте ми?Сте се изнапишувале од сабајле, неможам да ги дочитам постовите Ние пред малку се вративме од контрола, одлично ЦТГ, д-рот беше презадоволен од количината на плодова вода и вика вака ако биде одиме до крај, освен ако не ми пукне водењак порано пошто бебушка е карлично свртена. Следната недела во среда пак ќе одам. А, инаку за недела дена крофнава пораснала дури 200 гр и сега е 2.400 гр Јас не знам какво чудо сум бе, ноќе не станувам ниту еднаш за во вц, ама пак ме мачи несоница, ќе се разбудам кај 4 и не можам да заспијам дур не се раздени и кога ќе ми заѕвони алармот за на работа е тогаш ми се спие, ми се плаче
RE: Трудници во третото тромесечје III - од 2... 29.11.2011 20:46:20
vitalis
Dobro vecer, Nie deneska se gledavme so na eho i fala Bogu se ok dovolno plodova voda taman si raste i mama e . Ve molam za pomos imam dilema dali nekoj znae od koga se odbrojuvaat 270 dena od porodinoto dali od koga ke ostanes doma na primer 1 mesec pred termin ili od koga ke se rodi bebeto. Sto vikate kako ke napravite. p.s pisuvam vo ovaa yema zatoa sto nie sme najzaegnati po ova prasanje. Ve
RE: Трудници во третото тромесечје III - од 2... 29.11.2011 21:29:37
*mika*
Odlicno prasanje vitalis. I jas toa prasuvav denovive, bidejki dojdov do informacija deka ako ne gi zememe onie 28 dena pred termin, ni propagjaat, pa ni ostanuvaat samo 8 meseci posle termin. No ne sum sigurna dali e tocna ovaa informacija, moze li nekoj sto znae so sigurnost da ni kaze ??? fala
RE: Трудници во третото тромесечје III - од 2... 29.11.2011 22:31:20
*Elena*
Mislam 270 den se brojat od denot koga ke go otvoris bolovanjeto kaj maticniot doktor. Na samoto bolovanje pisuva deka ke koristis porodilno otsustvo so datum od- datum do. Nema veze dali si go otvorila bolovanjeto 28 dena, 22 dena ili 2 dena pred kraen termin. a vo zavod ides so bolovanjeto sto ti e pisano od maticniot lekar...taka da nema sto da racunaat vo zavod nanazad 28 dena od ragjanje na bebeto koga na bolovanjeto si pisuva se. pozz...
RE: Трудници во третото тромесечје III - од 2... 29.11.2011 23:18:33
elenak
Да ама не секогаш во завод прифаќаат што ќе напише матичниот, мене така ми рекоа, дека они се враќаат наназад и не знам по кои пресметки ама можело да се случи да изгубиш и до 45 дена од боловањето. А инаку породилното е 8 м, а 28 дена се предпородилно и тие 28 дена немаш право да ги користиш откако ќе се породиш, туку само пред пораѓај, што значи пропаѓаат.Ова го имам пишувано, се извинувам што се повторувам, ама никој не ми одговори дали е стварно така или не
RE: Трудници во третото тромесечје III - од 2... 29.11.2011 23:35:33
vitalis
E i jas ova go razbrav deneska ama ne sum sigurna i nema ni kade da procitam po zakonite barav, e toa milsev dali tie 28 dena se vo del od 270 dena ili ne . Zatoa sto moze da gi izgubime, site sto znam trudnici idat na rabota do kraj do poroduvanje bez da go znaat ova. AJ DA SE RASPRASAME STO E TOCNO I PRAVILNO KAKO SE PRASMETUVA
ИЗВОРНА ПОРАКА: elenak
Да ама не секогаш во завод прифаќаат што ќе напише матичниот, мене така ми рекоа, дека они се враќаат наназад и не знам по кои пресметки ама можело да се случи да изгубиш и до 45 дена од боловањето. А инаку породилното е 8 м, а 28 дена се предпородилно и тие 28 дена немаш право да ги користиш откако ќе се породиш, туку само пред пораѓај, што значи пропаѓаат.Ова го имам пишувано, се извинувам што се повторувам, ама никој не ми одговори дали е стварно така или не
RE: Трудници во третото тромесечје III - од 2... 30.11.2011 8:52:17
Ikana
Zenski nazdravje kafe Nokeska pominavme podobro od vcera, so toa sto stanav 3 pati, megju koi ednas za da jadam hehehehe Mnogu se cuvstvuvam gladna vo posledno vreme, neznam dali e sugestija bidejki mi rekoa da jadam za da se zgoi bebcho ili navistina se razviva so golema brzina i gi trosi pobrzo nutrientite...hmmm?! Kako i da e jas samo nesto si grickam Inaku moram da vi se pofalam vcera zemavme elka, ogromna od 2m 10 cm i ja nakitivme i preubava e samo si ja gledam...ko malo detence i se raduvam hihihihh Ubav den zenski!!!
RE: Трудници во третото тромесечје III - од 2... 30.11.2011 8:59:17
vitalis
Dobro utro, ubavo sto ti se jade neka raste bebeto i neli taka ti preporacale, sega ne misli na kilata p.s i jas si stanuvam vo nok ponekogas da si kasnam nesto koga stanuvam za toalet si odam i do kujna
RE: Трудници во третото тромесечје III - од 2... 30.11.2011 9:06:43
Ikana
vitalis mislela, ne mislela, kilata vekje gi natalozivme, striite izlegoa, e sega jas vaka vikam...ne se place za istureno mleko Me fakja malku panika kako ke oslabam, ama pa i ne e bitno, bebcho samo neka mi e dobar!!! Ova za porodilnovo sto prasuvate jas nemam poim, cela bremenost sum si doma...
RE: Трудници во третото тромесечје III - од 2... 30.11.2011 9:09:57
Cooper
dobro utro rr..jas vcera bev na doktor i sme super..bebco e 1660 gr.spored merkite go dava 31 nedela a jas sum 30..ubavoto e shto ne sum kacila ni edno kilo bev +12 i sega sum na istata kilaza..dobiv edno bravo od doktorot .mi kaza da idam uste ednash vo dekemvri i posle vo januari ke zakazeme termin za carski..odvaj cekam da mine vremeto ..pozdrav do site
< Поракaта ја уредил Cooper -- 30.11.2011 9:10:49 >
RE: Трудници во третото тромесечје III - од 2... 30.11.2011 9:30:27
miana
Znaci devojki Dobro utro ...Prvo da ja resime dilemava so trudnickovo...Vcera vadev bolovanje za od utre...Denes mi e posleden den na rabota bidejki utre e 1 vi i bolovanjeto doktorot mi go dade od 01.12.2011 do 27.08.2012...Znaci od denot koga ostanuvam doma.odnosno od koga mi pocnuva bolovanjeto + 270 dena....Izbrojav i od 01.12.2011 do 27.08.2012 ima 270 dena....
E sega da preminam na glavnoto... Odam jas vcera na GAK onakva preplasena za bebusopt neli bese pomala na minatiot pregled..I sednuvam jas na eho i sto da vidime..Bebeto porasnalo 600 gr za dve nedeli si ja postignalo tezinata...Vcer abevme 37+2 dena 2845gr..Site dimenzii bea ok ,samo stomaceto bese malce pomalo....ZNaci e super... Arno ama,jas se pozaliv deka vcera vo tekot na denot dva pati mi protece vodicka i doktorkava mi vika : Ajde sobleci se da te vidam vaginalno ,da vidime sto ti tece ...Vika: mozno e da e vodenjakot a mozno e i da e mukozniot cep... Jas se preplasiv..SE soblakam jas na boks i ona me gleda onaka stavajki rakavici i mi vika : tebe nisto ne ti tece ama aj da vidime..Mi stavi spekulum i ( gospod go vidov vo pizami ) mi vika: ti imas nekoj infekt..Imas crvenilo..Ja vikna sestrata ( a mene me boli ke puknam ) mi stavija hidrogen vnatre,potoa mi brcna raka ( ni O od otvorena ) i mi vika ova e nekoja mesana infekcija i nemozam nisto osven neopenotran da ti dadam na slepo...Jas vikam : ama mene malce me cesa neopenotranot,mi vika pa polyginax..A vo prvata bremenost i polyginax me pecea i i vikam : aj neka bide neopenotran ( mislev deka ke me ceska malce ) Mi go prepisaa,ne me stavija na ctg ( nemalo potreba) i mi rekoa da stavam 7 dena od neopenotranot i da dojdam naredniot petok..... Arno ama,doagam jas doma vecerta stavam od tabletava i posle 15 min koga rece me peceeeeeeeee,leleeeeeeee ke crknam...Odam vo wc ,gledam krv ( valjda od pregledot ) pa pod tus se namaciv da ja izvadam tabletava i sega neznam sto da pravam.Dali da se obidam i so polyginax pa ako me pece da baram care ili vednas da se javam kaj doktorot bidejki moram da ja lecam infekcijava ..Inaku doktorkava sto me gledase mi vika ovoj pregled te boli zaradi infektot inaku ne bi trebalo tolku da te boli..I taka jas kako sto si otidov srekna zaradi bebeto,vecerta se nataziv ,zosto mora za se po nesto da se zamarame? Zosto da ne e se vo red ???
RE: Трудници во третото тромесечје III - од 2... 30.11.2011 10:00:08
Kockicka
Dobro Utro i od mene jas denes nemozam da se razbudam tolku sum pospana mislam deka mozam cel den da spijam no eve mora da stanam da se spremam i odam na ctg pa koga ke se vratm ke vi pisam kako se toa ke pomine :)
RE: Трудници во третото тромесечје III - од 2... 30.11.2011 10:16:17
Andriance
ИЗВОРНА ПОРАКА: *Elena*
Mislam 270 den se brojat od denot koga ke go otvoris bolovanjeto kaj maticniot doktor. Na samoto bolovanje pisuva deka ke koristis porodilno otsustvo so datum od- datum do. Nema veze dali si go otvorila bolovanjeto 28 dena, 22 dena ili 2 dena pred kraen termin. a vo zavod ides so bolovanjeto sto ti e pisano od maticniot lekar...taka da nema sto da racunaat vo zavod nanazad 28 dena od ragjanje na bebeto koga na bolovanjeto si pisuva se. pozz...
Jas moeto porodilno boleduvanje go otvoriv od denot koga se porodiv..bev vo socijalno i si prasav..oni mi rekoa ili 28 dena pred termin ili na den na poragjaj...ja si go otvoriv na den na poragjaj i mi iracunale 270 dena..taka da ako mozete da izdrzite na rabota ili ako imate odmor fino e da vi ostanat povekje dena za odposle so inaku kje treba da go ostavite doma na 8 meseci
RE: Трудници во третото тромесечје III - од 2... 30.11.2011 10:20:14
Ikana
Miana e bas si me izraduvala za bebceto, za dzabe se nervirase, majka priroda e cudesna!!! Za neopenotranot, posto ja gi stavav, od start ti kazuvam deka prvite 2 ili 3 dena pecat ubivaat poradi infekcijata sto ja ima dole...znaci ne si trebala da ja vadis, normalno e da pece.... za krvta od pregledot ti e garant, posto si ponapredna bremenost, odnosno pred poragjaj...tuka vekje sukrvica e normalen znak.... taka da, ne panici i ako ti e zort baraj go doktorot, a neopenotranot zemaj go, mene me opravi, baska ne daj boze radi infekcija moze carski da te poragjaat, a znaes carski deka e operacija....
RE: Трудници во третото тромесечје III - од 2... 30.11.2011 10:53:09
miana
Ama Ikance pa vo nesakani efekti pisuva ako se pojavi iritacija cesanje ili sl.da se prestane so terapijata..A i na doktorkava koga i rekov deka me pece mi rece : epa polyginax togas..Ama uzasno neizdrzlivo me pece Sega neznam sto da pravam??? Ke se javam kaj doktorov da vidam...Pa i ovie gi plativ 616 denari za dzabe sega ke mu zvonam na doktorov pa ako i toj mi rece da trpam ke trpam mada mi se placese vcera
RE: Трудници во третото тромесечје III - од 2... 30.11.2011 10:54:22
miana
A inace za bebvo i vikam na dokotrkava: Pa mozno li e za dve nedeli 600 gr da kaci? Taa mi vika : pa da ima periodi koga bebeto pauzira vo rastenje i posle naglo kacuva i zatoa i ve vikame povtorno na pregled za da vidime dali e dobro ili uste zaostanuva,,....
RE: Трудници во третото тромесечје III - од 2... 30.11.2011 11:12:25
Ikana
Eve sega samo sto zborev so bratucetka mi...i ona isto vika....bebeto samo ke si zeme toa sto mu treba ti ic da ne se sekiras, ima fazi koga pobrzo raste i fazi koga stagnira malce... znaci tvojot organizam pravi se za da mu snabdi na bebcho toa sto mu treba, a bebcho da uziva Kako inace go objasnuvas faktot deka mene bukvalno preku nok mi izlegoa strii i mi se zgolemi stomakot... znaci se slikav imam dokaz
RE: Трудници во третото тромесечје III - од 2... 30.11.2011 11:19:47
miana
A za Neopenotranot ja prasa li ? Jas nemozam da go dobijam doktorov na mob A moram da znam sto da pravam..Me buni toa sto vo nesakani efekti pisuva da se prestanat ako ima iritacija,cesanje i sl....A za striive i jas se nadopolniv,,,Od prvata bremenost imav pomlace a sega sum kako globus..I baska mi se peruta stomakot
RE: Трудници во третото тромесечје III - од 2... 30.11.2011 11:27:14
Ikana
e pa ti kazav za neopenotranot, mene me pecese, kazav deka me pece i mi rekoa ako toa e deka deluva lekot, i go snema pecenjeto posle 3 dena, i pu masala eve me opravi...
RE: Трудници во третото тромесечје III - од 2... 30.11.2011 11:31:53
elenak
Браво бе миана колку сте пораснале Значи до термин и над 3 кг, супер Баш ќе видам како ќе тераме ние, сега за една недела 200 гр ќе видиме до наредниот преглед во среда. Леле колку ми е досадно на работа, како ќе издржам уште 2 дена Абе зошто уште ги нема Доротеа и анамари, сигурно се гушкаат со бебуфките и заборавија на другарките Еве денес и Тинка ја нема да пише...
RE: Трудници во третото тромесечје III - од 2... 30.11.2011 11:43:05
miana
Fala Vi sto se raduvate so mene ...I na vas vi posakuvam ubavi i zdravi bebuski..... Inaku navistina Dorotea veke sigurno ima Leleeeee i mene me faka panika...Uf polesno e koga si prvorottka i nemas poima sto te ceka a vaka sega .... Jas Ikana sepak ke go prasam doktorov zosto toku silnoto i neizdrzlivo pecenje mnogu me plasi...Sega na maticniot ke mu se javam a ne na vrskava
RE: Трудници во третото тромесечје III - од 2... 30.11.2011 12:14:03
*Elena*
Dobar den:) Kaj mene se e mirno i nema nikakvi indikacii deka bebus ke izlaga, a denes mu e kraen termin, 40 polni nedeli Inace Miana moeto vo 37 nedela bese 2500g, posle dve nedeli vo 39 bese 3000g, i sega vo 40ta izmerivme 3365g. Taka das izgleda poveke kilaza se stava na kraj. Se nadevam nema da pretera so sedenje vo stomak i da se napravi mnogu pogolem, i onka mu e smalena plodovata voda Pozz do site i ubav den...
RE: Трудници во третото тромесечје III - од 2... 30.11.2011 12:36:56
riba79
bravo miana za rastenje na bebeto jadese li suvo ovosje?nego ova so trudnickovo me zamisli malku zasto drugarka mi kojka se porodi lani i go dade d-rkata trudnickoto od denot na poroduvanje..aj ubavo rasprasaj se...pozz
Бременоста е прекрасен период, но носи и низа предизвици, од кои болка...
Анкета
Како да се ослободите од цуцла? Admin
Мојата ќерка (23 месеци) користи цуцла само навечер кога си легнува. Во градинка, таа беше одвикната од цуцлата со попладневна дремка, па мислам дека е време целосно да се ослободи од цуцлата. Како му помогнавте на вашето дете да се ослободи од цуцлата?