Виенско топло чоколадо
Автор:
Редакција Рингераја
Вкус кој плени!

Подготовка
Чоколадото исечкајте го ситно. Во тенџерче ставете ги минералната вода и шеќерот да се загреат. Шеќерот треба да се стопи, но водата никако не смее да зоврие. Додајте го какаото и мешајте додека да зоврие сe. Малку по малку ставајте го чоколадото и почекајте да се стопи. Сето ова правете го на средна температура. Тргнете го тенџерето од оган. Изматете ја хоплата (шлагот) со шеќерот. Кога хоплата ќе биде цврста, тогаш значи дека е готова. Ставете го чоколадото во стаклени чаши. Од горе ставете од шлагот и попрскајте го какао.
Време на подготовка од: 10
Време на подготовка до: 20
Број на лица: 2
Kомплицираност: 2
Состав
* 125 г чоколадо со 70% какао маса
* 500 мл минерална вода
* 50 г шеќер во прав
* 25 г какао
За шлаг:
* 150 мл хопла (може и шлаг)
* една лажица шеќер во прав
* какао за декорација
-
забава Бремените
Автор: bobik Среќата живее во она што го имаш
Во секојдневието често трчаме по она што ни недостига, по следниот усп...
Што е страв од непознати лица кај бебињата?
Одеднаш твоето насмеано бебе почнува да плаче кога ќе му се доближи не...
Што се смета за нормален срцев ритам на фетусот?
Срцето на вашето бебе започнува да чука рано во бременоста и неговиот ...
Промени на телото во првиот триместар на бременоста
Првиот триместар од бременоста (недела 1-12) е период на големи видлив...
Што е „трудничка магла“ и дали навистина постои?
Дали некогаш си влегла во соба и заборавила зошто си таму? Или си го о...
Анкета
Одвикнување од пелени.
пеперутка16
Дали вашето дете прво се одвикна од мокрење во пелена или од какање, и дали постои одреден редослед по кој прво доаѓа едното, а кога другото?