Виенско топло чоколадо
Автор:
Редакција Рингераја
Вкус кој плени!
Подготовка
Чоколадото исечкајте го ситно. Во тенџерче ставете ги минералната вода и шеќерот да се загреат. Шеќерот треба да се стопи, но водата никако не смее да зоврие. Додајте го какаото и мешајте додека да зоврие сe. Малку по малку ставајте го чоколадото и почекајте да се стопи. Сето ова правете го на средна температура. Тргнете го тенџерето од оган. Изматете ја хоплата (шлагот) со шеќерот. Кога хоплата ќе биде цврста, тогаш значи дека е готова. Ставете го чоколадото во стаклени чаши. Од горе ставете од шлагот и попрскајте го какао.
Време на подготовка од: 10
Време на подготовка до: 20
Број на лица: 2
Kомплицираност: 2
Состав
* 125 г чоколадо со 70% какао маса
* 500 мл минерална вода
* 50 г шеќер во прав
* 25 г какао
За шлаг:
* 150 мл хопла (може и шлаг)
* една лажица шеќер во прав
* какао за декорација
-
забава Бремените
Автор: bobik Пренатални витамини и зачнување: мит или реалност?
Пренаталните витамини често се доживуваат како клучен чекор кон полесн...
Кога се обидувате да забремените, често се поставува прашањето дали се...
Добрината како најголема човечка вредност
Добрината не е слабост, туку свесен избор што ја гради човечката поврз...
Животен стил и социјални фактори
Бременоста не се одвива изолирано, туку е силно поврзана со секојдневн...
Кога бременостите следат една по друга со разлика од мал временски инт...
Анкета
Jana9
Dali imate fobija od nesto?
Da (67%)
Ne (33%)
Број на сите гласови: 3
Фала на гласовите. Гласавте веќе на сите актуелни анкети. Можеш да направиш своја анкета!

