Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 17.6.2011 10:48:35
hoho
Kikitina јас сум 29 недела па не бев на 2 свадби бидејќи несакам да се мешам со многу луѓе , а и многу ми смета гласна музика, ама кај мене е друга ситуација бидејќи цела бременост лежам, па несакав да се замарам со такви работи. Ако се осеќаш способна за на пат па и за дремење таму на стол слободно оди си. Јас на пример не ни помислувам да отидам подалеку од Скопје до самиот порѓај здравје. Miana фала за предлогот,ќе одам да видам, вака сите што сум ги видела до сега се над 1 700 евра.Браво што си го средила тоа толку рано, јас од страв во цела бременост не ни помислував на тоа.
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 17.6.2011 11:35:04
Elce
Lidina,utre sum pak na CTG,kraen termin mi e.Poseldniov mesec bev na CTG koga vlegov vo 9 mesec ednas,a poslednive dve nedeli na 2 dena,i iskreno mi se smaci veke,a posle termin sekoj den izgleda ke treba. Sabajle se vidov na stomakot mi ispukale kapilari,aj na nozete imam ama i na stomak???Vcera eden postar cicko mi vika,ti davam 20 dena masko,jas si vikam vo sebe 2 dena si davam i zensko e be cice.
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 17.6.2011 11:45:04
blond
ИЗВОРНА ПОРАКА: anedespo
Ako imas dovolno plodova voda, ne e zamatena, placentata ne e prezreana, te ostavaat i posle 2 nedeli od termin. Am ke odis sekoj den na kontrola. So provokacija ne brzaj, osven ako doktorot taka oceni.
Уште на последниот преглед беше малце заматена (пред една недела), постелката ми е созреана. Утре сабајле треба да се слушнам телефонски со докторот, да видам што како ќе правиме.
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 17.6.2011 12:20:16
prettygirl
jas kutrickata sama si se zalam.Kaj edniot doktor nemozam termin da najdam za na kontrola, prepolno e i duri ponedelnik.Kaj drugiot zvonam dezuren duri nedela a jas denes vleguvam 38ma .Se nadevam ke izdrzi malovo uste nekoj den, ama kako e zapnato da izlezi...samo se seta niz stomak mesto ne ja faka poveke
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 17.6.2011 13:45:53
Lidina
ИЗВОРНА ПОРАКА: blond
ИЗВОРНА ПОРАКА: anedespo
Ako imas dovolno plodova voda, ne e zamatena, placentata ne e prezreana, te ostavaat i posle 2 nedeli od termin. Am ke odis sekoj den na kontrola. So provokacija ne brzaj, osven ako doktorot taka oceni.
Уште на последниот преглед беше малце заматена (пред една недела), постелката ми е созреана. Утре сабајле треба да се слушнам телефонски со докторот, да видам што како ќе правиме.
Блонд кренав раце јас ми се смачи да го молам Кога сака нека излегува а јас морам вечер да се дотерам и од дома да излезам. Ако му се бендиса амбиентот можда ќе престане да се инати и ќе се премисли. Инаку и јас имам зрела постелка 3 степен ама имам малку повеке плодова вода Најмногу ми се брза зашто породилното ми тече треба мало да го оставам
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 17.6.2011 13:55:13
Lidina
ИЗВОРНА ПОРАКА: kikitina
Гледам сите запнале ајде излегувајте . И јас сакам, ама рано е за моето, јас сум на свадба на 2 јули, па ако не се случи ништо до тогаш планирам да одам. Мислам ќе си го прашам докторот на 27 ми кога сум на контрола дали е добро за бебуш да го малтретирам со свадба пред пораѓај. Вие би оделе ли да сте на мое место, од Скопје до Велес и назад во последната недела пред породување???
Кикитина јас веќе пропуштив 2 свадби токму ради тоа траскање.Само јас требаше во 36 недела да одам од Скопје до Прилеп и не издржувам многу седење не би одела оти не можам, а Велес па и не е толку далеку, ама ако сметаш дека можеш да издржиш оди, носи си го во ташната најлончето за во болница и книшката за секој случај.
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 17.6.2011 14:31:25
eleonorastrumica
Јас правев свадба во 8 месец и се изнарипав,изнаиграв и се велев ајде уште ова па ќе одморам и цала вечер на нога,Господ да не чува и да ни дава сила,инаку денес си земав резултати од стрептокока и нема ништо слободно може кога сака да излегува ,па да се гушкаме,денес или утре креветчето ќе го земаме,баба му купи лулка и ептен е спремен само да се роди
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 17.6.2011 14:39:03
mamicka77
ИЗВОРНА ПОРАКА: bombica
Doma sum ne me ostavija vo bolnica na ctg to srcenceto na e ok ama pokaza 2 kontrakcii od 40-45 Vo sabota pak na ctg ke go videl dezurniot dr. i vo ponedelnik pak kaj mojot dr. normalno ako do togas ne se sluci nesto incidentno.Mnogu mi e macno patuvanjevo do Skopje na zestinive ama jbg koga se mora. Devojki ja nema Mamicki nekolku dena da pise
bombica ajde so lesno i sto pobrgu da si se olesnes a za patuvanjeto do Skopje ne kazuvaj i jas sum ista od kaj nas e em podaleku saat ipol do dva se voze bidejki sum od Probistip a i patot e katastrofa mislam od toa dupkite deka celo telo mi se razdrma ali so e toa e mora da izdrzime i jas sum vo vtornik na kontrola za Skopje a ako evaka zesko ne znam kako ke izdrzam a vo najgolemata zestina mi zakazaa vo 12 30 ali ke izdrzam samo da si go vidam bebceto i da vidam do kade e stasano so kilazata bidejki mi e mnogu mal stomakot a veke sum 29n4dena bidejki toa eho e po razlicno od kaj maticnata tamu nisto ubavo ne mozam da vidam pa so dusa cekam da otidam vo vtornik pozdrav
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 17.6.2011 14:43:19
mamicka77
ИЗВОРНА ПОРАКА: heba
denes na ctg pokaza nekoi shkrtki i doktorot mi vika ako te faata bolki doagjaj odma ahahahha i mene sea namernome zdoboluva celo vreme stomakov i mislam deka nekoj mi mavnal kloca megju nogu a za beshikata da ne zboram shtipe. se simislam vikendov da me iznenadi prijatno ich da ne chekam sreda dodeka e posvezo :)) a kislinive da stivnea malce ne kje beshe losho me otrua
heba ajde so lesno i sto pobrgu da se olesnis i da si se guskate so
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 17.6.2011 14:47:35
mamicka77
ИЗВОРНА ПОРАКА: Bethany
ИЗВОРНА ПОРАКА: Carelija
mamicki sozdravje da si nosi bebuskata se sto si i kupila (mislam koga ke se rodi de ). Jas utre i zadutre ke gi napagam detskite butici so majkami i svekrvami da kupime od strana na obleka sto mi treba za bebusot, krevetceto ni e kupeno,a kolickata zdravje boze na pocetokot na juli koga ke odime za Stip na kontrola. Ono dodusa mene i ne treba da mi se brza za kupuvanje imam vreme ama nemozam da setam po zestinive naglo mi paga pritisokot pa koristam duri ne se zapocnale vo poln ek oti togas nema setanje ke si se krijam domce Inaku od kaj ke zimas kolicka i kako se dvizat cenite kaj vas, nie bendisavme na chipolino 3 in1 vo Andrej kompani vo Stip i mislam od dosega prosetanoto deka se najeftini. pozdravce
Carelija, citam deka si od Stip i deka tamu si ja vodis bremenosta. Koj ti e doktorot i kade planiras da se poragas? Vo stipska bolnica li? Jas vo momentov ne ziveam vo Stip, vo drug grad sum, ama vo Stip mi e maticniot i tamu ke treba da se poroduvam. E sega ke treba doktorot da go prasam moram li bas tamu, da ne me fati porogaj dodeka sum tuka, vazi li upat za poroduvanje vo sekoj grad za drzavna bolnica ili ne? Znaes li ti mozebi poveke?
Pozdravce
Bethanu upot od matice ti vazi sekade kade i da otides e sega do dusa kako ke gi pogodis vo koj amin a inaku od kade si i kaj koj doktor odes bidejki i jas imammaticna od stip kaj nea odam samo za bris i za upot za transfuziologija a inaku si odam vo Remedika na privatno,i jas sum vo dilema za poragaj neznam kade da se odlucam dali da odam vo skopje vo cair bidejki imam lezeno tamu ili da odam vo stip mm me napira vo stip bidejki e poblisku no jas nekako nejkam imam mnogu losi raboti slusnato sto se desile i zatoa a mojata maticna samo vo saboti e dezurna vo bolnicata i ne znam sto da pravam inaku odam kaj Valentina Rambabova a ti kade si i koja nedela si
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 17.6.2011 14:49:11
mamicka77
ИЗВОРНА ПОРАКА: mamicki
Misijata uspesna , se vrativ so prepoln gepek obleka i drugi raboti za bebuskata, padnav od setanje, ama vredese. Sega za utre mi ostana da gi kupam uste kolickata, relaksatorot i kompletot postelnina, i potoa- samo da cekam... Kje pocnam i nanazad da brojam, od 30 do 1!, a da trebase da cekam do pocetokot na avgust! Lele! Se povekje mislam deka e podobro sto kje go izvadat vo juli so carski rez, pobrzo kje si se gushkame
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 17.6.2011 14:53:45
mamicka77
ИЗВОРНА ПОРАКА: Elce
Zenski sakav da ve prasam site kako spiete?Jas na desno ne mozam oti tamu mi e cela tezina,i nekako potesko disam,ako legnam na grb,mi se zdrvuva polovina i mozam samo kratko da lezam taka,najdobro mi e koga lezam na leva strana,ama pak neli stomakot paga na krevet i si mislam deka celo vreme mi e potisnat stomakot od mojata tezina i na sabajle koga ke stanam celata sum linii na cela leva strana,zarem ne se povreduva nesto bebceto taka?oti kolku i da pazam nemozam da lezam na levo kako puska prava,teloto mi se zakrivuva i mislam deka go potisnuvam .Vasite iskustva?
elce na levata strana e najprakticno da se spie barem imam taka procitano vo bebe magazin vesnikot bidejki sekoj broj go zimam a i doktorite kazuvaaat deka levata strana e najdobra jas za sega spijam na site mozni strani se uste ne mi e tesko bidejki ne mi e mnogu golem stomakot najdobro mi e na grb no vikaat deka taka ne trebalo ne se sekiraj bebceto ne mozes da go ubies jas do pred edna nedela i na stomak spiev i mm koga ke me oseti samo vika po mene ne na stomak ne lezi zavrti se a jas mu vikam ti kako se na stomak spies taka ti bilo poubavo pa i na menen na stomak mi e najubavo
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 17.6.2011 14:56:14
mamicka77
ИЗВОРНА ПОРАКА: Carelija
Bethany, jas sum od Kavadarci, a bremenosta ja vodam kaj D-r Organdziski vo Stip i iskreno sum prezadovolna. Za poraganje vo stipskata bolnica ne sum informirana zatoa sto mojot porogjaj ke go organizira d-r Organdziski ( iako ne mi e maticen), i ako bebusot si ostane karlicno najverojatno ke bide GAK so carski, a ako si se namesti ubavo kaj nas vo Kavadarci. Tebe koj dr ti ja vodi bremenosta? Upatot neznam dali vazi, ma da mislam deka ne bi trebalo posto neli gore na nego si pisuva do kade si upaten dali do stipska bolnica, dali do GAK ili sl. zatoa mislam deka eden isti upat ne ti koristi za bilo kade. Se nadevam deka barem malku ti pomognav.
carelija a kaj organdziski neli se vrsi poragaj mislam deka nesto mi spomnaa i kaj nego mozelo da se porodis bidejki nesto prosiruval,zar organdziski gi uste drze pacientite jas slusnav deka veke pacienti za maticen ne mozel da drze samo za invitro kaj nego ke se odelo a za na pregled
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 17.6.2011 15:56:06
blond
Органџиски веќе не е матичен доктор. Само на приватни прегледи кај него. До душа повеќе се ориентира кон ин-витро. За пораѓање не сум слушнала да врши во ординацијата. А за штипската болница можам да дадам само пофални зборови. Нема многу гужва на гинекологија, хигиена добра (може и подобра нормално), а за персоналот т.е сестрите само едно големо Штета што не можам јас таму да се породувам
А што се однесува до упатите, јас си имам земено упат веќе од мојот матичен и горе десно ќоше го пишува градот за кој што важи упатот.
А јас вас да ве прашам, зошто во болницата на секое одење на ЦТГ ми бараат нов упат? Не може некако со еден ист да се "шлепам" ???
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 17.6.2011 16:27:01
Lidina
Секако дека не ти треба упат на секое одење на ЦТГ, па зошто ти бараат?? Упатот што ти го дава матичниот доктор ти важи за тековните месец дена. Ти само си плаќаш за секое одење а им го даваш истиот упат. Мене еднаш ми даде упат не ми пиша дата еве јас 4 - пат ке одам со истиот упат во ГАК.Ајде нека не се прават, нека не те малтретираат,единствено ако ти го дале во последната недела од Мај месец и ти ставил датум на упатот, па сега си отишла во Јуни, можно е да ти бараат нов. Провери го упатот уште еднаш и заржи им таму
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 17.6.2011 16:47:37
bombica
E stvarno maltretiraat po bolnicive , cudo pa ako ti napravat edno ctg bez upat. Kaj mene maticnata ima ctg ama pa jas se maltretiram so patuvanje do Sk. posto tamu ke se poragam.Za utre resiv da ne odam vo Sistina po zestinive a i taka nema da bide mojot dr. dezuren .Ke odam kaj maticnata ona ke vidi kako e ctg to pa ako ne e nesto dobro togas pravec Sk.
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 17.6.2011 16:48:36
blond
ИЗВОРНА ПОРАКА: Lidina
Секако дека не ти треба упат на секое одење на ЦТГ, па зошто ти бараат?? Упатот што ти го дава матичниот доктор ти важи за тековните месец дена. Ти само си плаќаш за секое одење а им го даваш истиот упат. Мене еднаш ми даде упат не ми пиша дата еве јас 4 - пат ке одам со истиот упат во ГАК.Ајде нека не се прават, нека не те малтретираат,единствено ако ти го дале во последната недела од Мај месец и ти ставил датум на упатот, па сега си отишла во Јуни, можно е да ти бараат нов. Провери го упатот уште еднаш и заржи им таму
A бе таа лудата во болницата ми го зеде упатот и си го задржа таму. И јас ја прашав дали за нареден пат ќе ми треба ми рече да. Ем и кажав дека не можам да вадам на секое одење поради тоа што матичниот ми е од друг град, она ми вели е мора што да правам. А на упатот немаше дата напишано. И јас и предложив само да си плаќам на секое одење, а упатот да е истито, ама таа не па не, морало упат. Ах ај нареден пат кога ќе отидам ќе ја отерам во триста лепи Ај да ми беше во овој град матичниот, ќе отидев ќе си вадев, а вака морам да ја малтретирам мајка ми да оди да ми земе упат, па да се снајде да ми го прати по некој или евентуално по бус да го пушти.
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 17.6.2011 17:18:59
Carelija
ИЗВОРНА ПОРАКА: blond
Органџиски веќе не е матичен доктор. Само на приватни прегледи кај него. До душа повеќе се ориентира кон ин-витро. За пораѓање не сум слушнала да врши во ординацијата.
Tocno Blond, d-r Organdziski poveke ne e maticen d-r, no jas kaj nego odam na privatni pregledi uste od periodot pred IVF koe isto go pravev tamu, a i sega bremenosta voopsto si ja vodam kaj nego na privatno i sum prezadovolna, kaj maticnata se pojavuvam samo ponekogas kolku da ne zaboravi deka sum bremena vo slucaj da se poragjam tuka a inaku ne poragjaat vo poliklinika Organdziski sto e golema steta
Бременоста е прекрасен период, но носи и низа предизвици, од кои болка...
Анкета
Како да се ослободите од цуцла? Admin
Мојата ќерка (23 месеци) користи цуцла само навечер кога си легнува. Во градинка, таа беше одвикната од цуцлата со попладневна дремка, па мислам дека е време целосно да се ослободи од цуцлата. Како му помогнавте на вашето дете да се ослободи од цуцлата?