Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
RE: Трудници во третото тромесечје III - од 2... 30.11.2011 12:44:16
miana
Riba 79 fala ti i na tebe na sovetot...Jadev suvo ovosje,jadev bademi i orevi,piev mnogu mleko ( mi pomaga za kiselinite ) i jadev ovosje i snikersi mnogu Inaku za trudnickovo nemoze da mi dade od denot na poroduvanje bidejki ke moram da odam na rabota do istiot den..nikoj rabotodavec ne bi mi plakal za da si sedam doma neli??? Od utre odam i od utre mi e bolovanjeto za da ne padne nisto na tovar na firmata tuku na fondot..Inaku kako bi mi dale plata na rabota???? za da sedam doma?? mmmm tesko bogami
RE: Трудници во третото тромесечје III - од 2... 30.11.2011 12:51:06
vitalis
Отсуство од работа поради бременост, раѓање и родителство Член 165
(1) Работничка за време на бременост, раѓање и родителство има право на платено отсуство од работа во траење од девет месеца непрекинато, а доколку роди повеќе деца одеднаш (близнаци, тројка и повеќе) една година. (2) Врз основа на наод од надлежниот здравствен орган, работничката може да го започне отсуството за бременост, раѓање и родителство 45 дена пред раѓањето, а задолжително 28 дена пред раѓање. (3) Доколку работничката се породи порано од рокот утврден во ставот (2) на овој член, отсуството за бременост и раѓање започнува да го користи од денот на раѓање на детето до истекот на рокот од ставот (1) на овој член. (4) Доколку од здравствени причини детето е задржано за нега или лекување во здравствена установа и доколку во меѓувреме мајката или таткото се вратат на работа, отсуство поради раѓање и родителство се прекинува и истото имаат право да го искористат неискористениот дел од отсуството од ставот (1) на овој член. (5) Работникот е должен на работодавачот да му го најави времето на започнувањето на користењето и времето на завршување на родителското отсуство 30 дена пред започнувањето, односно пред завршувањето на користењето на правото на родителско отсуство. (6) Работничка која посвојува дете има право на отсуство до наполнување на деветмесечна возраст на детето, а доколку посвоила повеќе деца (две или повеќе) една година. (7) Работничка која посвојува дете има право на платено отсуство за времетраењето на периодот на адаптацијата на детето, согласно со прописите за семејствo. извор Закон за работни односи прочитајте го цел закон.
ИЗВОРНА ПОРАКА: miana
Znaci devojki Dobro utro ...Prvo da ja resime dilemava so trudnickovo...Vcera vadev bolovanje za od utre...Denes mi e posleden den na rabota bidejki utre e 1 vi i bolovanjeto doktorot mi go dade od 01.12.2011 do 27.08.2012...Znaci od denot koga ostanuvam doma.odnosno od koga mi pocnuva bolovanjeto + 270 dena....Izbrojav i od 01.12.2011 do 27.08.2012 ima 270 dena....
E sega da preminam na glavnoto... Odam jas vcera na GAK onakva preplasena za bebusopt neli bese pomala na minatiot pregled..I sednuvam jas na eho i sto da vidime..Bebeto porasnalo 600 gr za dve nedeli si ja postignalo tezinata...Vcer abevme 37+2 dena 2845gr..Site dimenzii bea ok ,samo stomaceto bese malce pomalo....ZNaci e super... Arno ama,jas se pozaliv deka vcera vo tekot na denot dva pati mi protece vodicka i doktorkava mi vika : Ajde sobleci se da te vidam vaginalno ,da vidime sto ti tece ...Vika: mozno e da e vodenjakot a mozno e i da e mukozniot cep... Jas se preplasiv..SE soblakam jas na boks i ona me gleda onaka stavajki rakavici i mi vika : tebe nisto ne ti tece ama aj da vidime..Mi stavi spekulum i ( gospod go vidov vo pizami ) mi vika: ti imas nekoj infekt..Imas crvenilo..Ja vikna sestrata ( a mene me boli ke puknam ) mi stavija hidrogen vnatre,potoa mi brcna raka ( ni O od otvorena ) i mi vika ova e nekoja mesana infekcija i nemozam nisto osven neopenotran da ti dadam na slepo...Jas vikam : ama mene malce me cesa neopenotranot,mi vika pa polyginax..A vo prvata bremenost i polyginax me pecea i i vikam : aj neka bide neopenotran ( mislev deka ke me ceska malce ) Mi go prepisaa,ne me stavija na ctg ( nemalo potreba) i mi rekoa da stavam 7 dena od neopenotranot i da dojdam naredniot petok..... Arno ama,doagam jas doma vecerta stavam od tabletava i posle 15 min koga rece me peceeeeeeeee,leleeeeeeee ke crknam...Odam vo wc ,gledam krv ( valjda od pregledot ) pa pod tus se namaciv da ja izvadam tabletava i sega neznam sto da pravam.Dali da se obidam i so polyginax pa ako me pece da baram care ili vednas da se javam kaj doktorot bidejki moram da ja lecam infekcijava ..Inaku doktorkava sto me gledase mi vika ovoj pregled te boli zaradi infektot inaku ne bi trebalo tolku da te boli..I taka jas kako sto si otidov srekna zaradi bebeto,vecerta se nataziv ,zosto mora za se po nesto da se zamarame? Zosto da ne e se vo red ???
RE: Трудници во третото тромесечје III - од 2... 30.11.2011 12:51:37
miana
Lele lugeeee,ni maticniov nemozam da go dobijam na mob da go prasam za neopenotranot ,a ni vrskava ....ct ct ctc a ke ti recat - imas broj baraj me vo bilo koe vreme Jas sega neznam sto da pravam
RE: Трудници во третото тромесечје III - од 2... 30.11.2011 12:54:23
miana
Abe vitalis pa valjda doktorov znae od koga treba i smee da dava bolovanje...Pa na bolovanjeto mi pisa 01.12.2011 do 27.08.2012...Pa sega jas kako sto svativ i ovde treba 28 dena pred poragaj...Ne svakam ama kako i da e jas od utre sum doma i cekam
RE: Трудници во третото тромесечје III - од 2... 30.11.2011 13:16:14
*Elena*
Vitalis i jas se vodev po ovoj zakon koga go zimav moeto boleduvanje, i koga otidov kaj maticnata mi se iznasmea, toa bilo taka do pred godina dena (i zakonot e posleden pat azuriran 2010 god), i mi rece mozes da go zemes od 45 den pred poragjanje, do den pred poragjanje, normalno kolku pokasno tolku poveke ke sedis so . A vo slucaj da go zemes mnogu porano i go nadnosis mnogu bebeto moze i da imas problemi vo zavod, ako izlezat poveke od 45 dena pred denot na ragjanje. Inaku mora da se vodi od denot koga e otvoreno zatoa sto do toj den se zima plata od firma, a od toj den plata od zavod Imam koleski sto se vratija od porodilno pred nekoe vreme koi go imaa zemeno 28 dena pred termin, porano se porodile i toa nisto ne vlijaese na dolzinata na nivnoto bolovanje, presmetano si bese 270 den od datum na otvaranje...E sega ima nekoi promeni i so prijavuvanjeto vo zavod, ne e poveke od firma, treba sami da si ideme da se prijavime otkako ke se rodi ...
RE: Трудници во третото тромесечје III - од 2... 30.11.2011 13:18:38
miana
Sega e mnogu polesno od kolku sto bese porano....Imam pisuvano...Boleduvanjeto + izvod od bebeto+ kopija od transakciska i l.karta na majkata + baranje da se popolni direktno na salter vo socijalno i nisto poveke.... ( toa moze vasite sopruzi da go napravat otkako ke se porodite ) I mora posle poragaj zosto treba izvod od bebeto-porano ne moze
RE: Трудници во третото тромесечје III - од 2... 30.11.2011 13:19:45
riba79
Ama nemam bakterija tuku nekoja infekcija.....crvenilo i bistar sekret
i mene taka mi bese kako non stop podmocana a i me cesase od vreme na vreme ,pa Stamboliev mislese deka mi puknal vodenjak za da na kraj me prati da ispratam mokraca kade se vide infekcija i piev cefalexin. 2 nedeli pred da se porodam.aj neka te vidi i toj...
RE: Трудници во третото тромесечје III - од 2... 30.11.2011 13:26:48
miana
Epa zatoa ovie na slepo mi rekoa samo neopenotran......Nemam mnogu vreme moram da se lecam 7 dena i na pregled,....Neznam veke ...A bas taka mi e kako na tebe...Nisto ke gi baram na mob doktorive i ke im dosagam...A i na nego koga mu kazav ( ne mi e prv pat ova ) deka mi tece vodicka mi gi dade ovie Neopenotran i mu se zalev deka me cesaat ,barav canesten pa mi vika: pa ako sakas da ne ti tece vodicka zemi gi ovie - neopenotran,a ne canesten...I sega ni natamu ni navamu ...
RE: Трудници во третото тромесечје III - од 2... 30.11.2011 13:27:59
*Elena*
Sega e mnogu polesno od kolku sto bese porano....Imam pisuvano...Boleduvanjeto + izvod od bebeto+ kopija od transakciska i l.karta na majkata + baranje da se popolni direktno na salter vo socijalno i nisto poveke.... ( toa moze vasite sopruzi da go napravat otkako ke se porodite ) I mora posle poragaj zosto treba izvod od bebeto-porano ne moze
Da Miana, i na rabota mi kazaa nesto slicno(za transakciskata ne mi kazaa samo), se sesekavam deka go imase pisano ednas, sea duri i si go zapisav doma, da ne go baram pak tuka:) pozz...
RE: Трудници во третото тромесечје III - од 2... 30.11.2011 13:29:59
riba79
jas da sum na tvoe mesto zemam upat od maticen za mokraca ...mislev na maticen ne ginekolog tuku opst...za da proveris da spies mirno ...a tie N.... vaginaletite i mene mi gi nudese ama jas ne gi kupiv zasto em se skapi em pak posle antibiotik..taka da
RE: Трудници во третото тромесечје III - од 2... 30.11.2011 14:01:25
ana mari
zdr najmili ringerajki eve me mene so novi vesti... NA 25.11.11 vo 18:45 se rodi mojata kerkicka sto dolgi 9 meseci ja nosev vo stomace konecno sega sme si doma i se guskame so LARA.... pozz na site i vi posakuvam se najubavo i sto pobrzo da si se guskate so vasite bebcinja
< Поракaта ја уредил ana mari -- 30.11.2011 14:02:08 >
RE: Трудници во третото тромесечје III - од 2... 30.11.2011 14:01:45
ivoni4ka
miana jas probav so soda bikarbona cesanjeto ke prestane ama cirveniloto nikako i jas celo vreme bev mokra kako da sum se pomocala probav i promivka od kantarion i toa ne pomogna pravev ispituvanje za mokraca izleze negativna za bakterii ne e urinarna infekcija tuku vaginalna bidejki vaginalna inf ne se pokazuva na mokraca na kraj otidov na ginekolog i toj mi da de KANSEN vaginaleti ( ne canesten 3) na repceta se 15 den , a na privatno dokaj 150 den mi se cini vednas mi pomognaa. a druga inf nema sansi d aimas bidejki definicija za infekcija prisustvo na bakteri vo organizmot, a simptomi za kandida se cesanje na vaginata i sramnite usni, belicast sekret bez miris, ama ako e dosta zgolemen brojot se oseka miris na kvasec, a ponekogas i bolki vo vagina
RE: Трудници во третото тромесечје III - од 2... 30.11.2011 14:03:49
ivoni4ka
ИЗВОРНА ПОРАКА: ana mari
zdr najmili ringerajki eve me mene so novi vesti... NA 25.11.11 vo 18:45 se rodi mojata kerkicka sto dolgi 9 meseci ja nosev vo stomace konecno sega sme si doma i se guskame so LARA.... pozz na site i vi posakuvam se najubavo i sto pobrzo da si se guskate so vasite bebcinja
cestitoooooooooo ana mariiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii da ste zivi zdravi i mongu srekni ti i ajde cekame rodilna prikazna da videme kako si pominala
RE: Трудници во третото тромесечје III - од 2... 30.11.2011 14:11:13
mila28
Zdravo kako ste mi? Jas samo sto se vrativ od cair(37+2), bev na ctg i eho pregled, se evo red tezi 3459 i e ponapred , odgovara za 38 nedela +2, vo 35 nedela tezese 2490, sega naprednalo, dr mi kaza deka moze da e 100-150 grama plus, minus, samo da mi e ono zivo i zdravo pa kolku bide tolku. Jas poslednive 2 nedeli jadam samo mlecni proizvodi, pavlaka, jogurt, kajmak, krem sir, ednostavno toa mi bara organizmot pa mzoebi poradi toa taka naprednalo, ili pak vo 35 ne tezelo 2490,tuku poveke. Inace moe do 32 nedela terase so minus 2 nedeli(kasna ovulacija). Isto mi kaz deka potelkata mi e 2 sprema 3 stadium, i mozam da ocekuvam bukvalno sekoj moment bolki ili prskanje na vodenjak, i deka e zrelo i spremno za nadvor Pa so gospod napred i lesno ..na site
p.s. za bolovanje citam ste pisuvale i mene mi e od 01.12.11 do 27.08.12
Бременоста е прекрасен период, но носи и низа предизвици, од кои болка...
Анкета
Како да се ослободите од цуцла? Admin
Мојата ќерка (23 месеци) користи цуцла само навечер кога си легнува. Во градинка, таа беше одвикната од цуцлата со попладневна дремка, па мислам дека е време целосно да се ослободи од цуцлата. Како му помогнавте на вашето дете да се ослободи од цуцлата?