|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.

Опасности кои ги крие помфритот

Редакција Рингераја, 22.7.2014
Како родители прво би требало да знаете заради што е помфритот апсолутно нездрава храна и да избегнувате да го давате на детето, а ако е сосема мало, немојте воопшто ни да го запознавате со ова проблематично јадење

image
/11


 

Содржи лоши масни киселини

Пржената храна е навистина вкусна, но лошите заситени масти во неа го претвораат компирот во темпирана бомба за срцето, за дијабетес и канцер.  Не се сите маснотии лоши, постојат и добри, како билните масла кои го штитат нашиот организам од болести. Лошите маснотии се директно поврзани со запушување на артериите, а ги има во маргаринот и во се што пишува “делимично хидрогенизирано”. Лошите маснотии го подигнуваат нивото на холестерол во крвта, остануваат во организмот подлго и го зголемуваат нивото на триглицериди.

-          Нам ни се потребни омега 3 и 6 масни кселини, а маснотиите кои ги добиваме преку помфритот само го подигнуваат лошиот холестерол. затоа е многу важно да се обрне внимание  во какво масло се пржат компирите. Сончогледовото и пченкарното масло не се добар избор, а палминото и сусамово масло се многу подобри масла за длабинско пржење.

 

Направен е од лоши јагленохидрати

Ниеден компир в својата природна состојба не е лош за човекот, но начинот на кој го подготвуваме и јадеме е опасен. Компирот е скроб и составен е од лоши јагленохидрати. Помфритот претежно се прави од бел компир, кој во организмот брзо се претвора во шеќер. Кога во организмот ќе внесеме јагленохидрати кои брзо се  апсорбираат, тие можат да се користат како енергија, или се таложат како масни наслаги. ако веднаш не појдеме во теретана, по јадењето помфрит, сигурно ќе се здебелиме.

Со што да се замени помфритот?

Помфритот заменете го со печени компири, кои се многу поздрави и убаво ќе ве заситат. Нутриционистите советуваат да ја загреете рерната, на плехот да ставите хартија за печење, па да го испечете компирот.

Ти се допаѓа статијата? Кликни “Like” и додај свој коментар:

Што јадат децата кои не јадат НИШТО
...а сепак се живи, радосни и сосема здрави?!
3
Кога имате дете...
Поминаа деновите кога вашето малечко го нарекувавте бебе. Наместо тоа сега имате мал пријател преполн со енергија, кој з...
3
Децата и пролетниот замор
Пролетниот замор е вообичаен не само за возрасните, туку и за децата. Дознајте кои се најефикасните средства кои го ...
3
Ноќни стравови кај децата
Ноќните стравови се еден од највознемирувачките феномени што родителите може да ги доживеат кога нивното дете ненадејно ...
3




Анкета

Какви?
Jana9

Какви сокови преферирате?

Цедени (86%)

Густи (14%)

Газирани (0%)

За растварање (0%)

Некој други (0%)


Број на сите гласови: 7

Фала на гласовите. Гласавте веќе на сите актуелни анкети. Можеш да направиш своја анкета!