|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.

Намирници кои го забрзуваат варењето на храната

www.doktori.mk, 9.9.2013
Имате проблеми со варењето? После секој оброк барате нешто што ќе ве ослободи од мачнината која ја чувствувате во желудникот и надуеноста во стомакот. Ако е така, тогаш, време е во вашата исхрана да вклучите повеќе од следниве намирници

image
/11


 

 

Јогурт

За јогуртите веќе многу пати сме кажале дека се намирници кои едноставно се наоѓаат на врвот на храна која е здрава за нашиот организам. Тие имаат моќ да го подобрат варењето на храната да ја обноват нормалната бактериска флора како и да ја намалат лактозната интолеранција кај поедини луѓе. Ако имате проблеми со варењето, јогуртот нека биде секојдневен гостин на вашата трпеза.

 

1

 

Кисела зелка

Киселата зелка е одлична за варењето бидејќи е добар пробиотик, сепак немојте да купувате пастеризирана кисела зелка од супермаркетите бидејќи во таа зелка нема да има пробиотици, бидејќи се уништуваат со пастеризацијата. Користете ја онаа наша добро позната домашна кисела зелка, таа освен што е добар пробиотик содржи и многу витамини.

 

2

 

Меки сирења

Одредени типови на меки сирења како што е "гауда" се толку моќни пробиотици што "добрите" бактерии со сигурност ќе го поминат целиот дигестивен тракт. Ова е многу важно за ефективноста на пробиотиците кои се наоѓаав во поедини намирници.

 

3

 

Кисели краставички

Најздрави кисели краставички за организмот се оние кои при процесот на ферментација немале додаден оцет. Тие се природни и добри за варењето, но и богати со многу витамини и минерали.

 

4

 

doktori.mk.logo

 

Ти се допаѓа статијата? Кликни “Like” и додај свој коментар:

Совети за плетење на козињак
Ви ги откриваме триковите на најголемите мајстори во кујната
5
Социјализација на децата од предучилишна в...
Вашето дете ќе има многу големи можности за добра комуникација со останатите деца на различна возраст доколку ги следит...
4
Дали нашите деца живеат во златен кафез?
Јас со задоволство ќе се откажам од многу нешта, но на своето дете ќе му овозможам се, да не мора пред другарите да се с...
4
Што се ќе научиш кога ќе станеш мајка?
Ќе научиш да се тушираш за 48 секунди и попатно да ја измиеш и кадата, а можеби и лабавото
4




Анкета

Носот.
пеперутка16

Како го чистите носот на малите деца?