namesp во 10:12
Намирници кои го забрзуваат варењето на храната
www.doktori.mk, 9.9.2013
Јогурт
За јогуртите веќе многу пати сме кажале дека се намирници кои едноставно се наоѓаат на врвот на храна која е здрава за нашиот организам. Тие имаат моќ да го подобрат варењето на храната да ја обноват нормалната бактериска флора како и да ја намалат лактозната интолеранција кај поедини луѓе. Ако имате проблеми со варењето, јогуртот нека биде секојдневен гостин на вашата трпеза.
Кисела зелка
Киселата зелка е одлична за варењето бидејќи е добар пробиотик, сепак немојте да купувате пастеризирана кисела зелка од супермаркетите бидејќи во таа зелка нема да има пробиотици, бидејќи се уништуваат со пастеризацијата. Користете ја онаа наша добро позната домашна кисела зелка, таа освен што е добар пробиотик содржи и многу витамини.
Меки сирења
Одредени типови на меки сирења како што е "гауда" се толку моќни пробиотици што "добрите" бактерии со сигурност ќе го поминат целиот дигестивен тракт. Ова е многу важно за ефективноста на пробиотиците кои се наоѓаав во поедини намирници.
Кисели краставички
Најздрави кисели краставички за организмот се оние кои при процесот на ферментација немале додаден оцет. Тие се природни и добри за варењето, но и богати со многу витамини и минерали.
Ти се допаѓа статијата? Кликни “Like” и додај свој коментар:
Многу честа игра на децата од предучилишна и рана училишна возраст е испитување на гениталиите на други деца. Ваквото од...

KidzOMEGA е одличен извор на OMEGA 3 масни киселини EPA I DHA, со прекрасен вкус на портокал во кој ќе уживаат децата. ...

Американските експерти откриле дека долгото држење на мобилните телефони може да предизвика алергиска реакција на никел.

Телевизиска емисија наменета за родители „Кој кого расте“ чии водител е Зорица Црношија вонедела на 07.04.2013 во 10.20 ...
