namesp во 10:12
Намирници кои го забрзуваат варењето на храната
www.doktori.mk, 9.9.2013
Јогурт
За јогуртите веќе многу пати сме кажале дека се намирници кои едноставно се наоѓаат на врвот на храна која е здрава за нашиот организам. Тие имаат моќ да го подобрат варењето на храната да ја обноват нормалната бактериска флора како и да ја намалат лактозната интолеранција кај поедини луѓе. Ако имате проблеми со варењето, јогуртот нека биде секојдневен гостин на вашата трпеза.
Кисела зелка
Киселата зелка е одлична за варењето бидејќи е добар пробиотик, сепак немојте да купувате пастеризирана кисела зелка од супермаркетите бидејќи во таа зелка нема да има пробиотици, бидејќи се уништуваат со пастеризацијата. Користете ја онаа наша добро позната домашна кисела зелка, таа освен што е добар пробиотик содржи и многу витамини.
Меки сирења
Одредени типови на меки сирења како што е "гауда" се толку моќни пробиотици што "добрите" бактерии со сигурност ќе го поминат целиот дигестивен тракт. Ова е многу важно за ефективноста на пробиотиците кои се наоѓаав во поедини намирници.
Кисели краставички
Најздрави кисели краставички за организмот се оние кои при процесот на ферментација немале додаден оцет. Тие се природни и добри за варењето, но и богати со многу витамини и минерали.
Ти се допаѓа статијата? Кликни “Like” и додај свој коментар:
Иако многу родители не го знаат значењето на скратеницата CRP, тие се свесни дека неговите вредности можат да покажат да...

Од наодите на крвната слика можеме да видиме присуство на анемија, инфекција (бактериска или вирусна), алергија, паразит...

Кога станува збор за патување со бебе, нема место за импровизации. Сигурноста мора да биде на највисоко ниво, без разлик...

Уметничка творба на тема Правата на детето по повод одбележувањето на Детската недела ни испрати наставничката на Ангели...
