Vladymir во 08:25
на тема RE: Совети за зајакнување на имунитетот на вашето дете?
Автор:
Редакција Рингераја
За количина 13 тегли од 1 кг.
Подготвување Пиперките треба да се измијат, избришат и испечат. Печените пиперки се ставаат во метален сад (може и најлонска кеса) и се покриваат со капак, за да се „спарат“ и потоа полесно да се лупат. Штом ќе се оладат, се лупат и им се вадат семчињата и дршките. Се ставаат во мрежеста вреќа и се закачуваат на некое место каде ќе можат да се цедат до следниот ден... Следниот ден се мелат во машина за месо и се ставаат во големо и широко тенџере, претходно премачкано со малку зејтин. Останатиот зејтин треба добро да се загрее, а потоа со него да се прелијат мелените пиперки. Пиперките така прелеани со зејтин и покриени со капак, треба да отстојат 15 минути. Потоа тенџерето се става на оган и се започнува со пржењето на ајварот. Ајварот се пржи на висока температура, со постојано мешање и тоа околу два часа од моментот кога ќе зоврие. Кога со дрвената лажица поминувате низ смесата и останува широка видлива трага – тоа Ви е доказ дека ајварот е готов. Кога е готов, се трга од огнот и се додаваат оцетот и солта. Откако добро ќе се промеша, додека е уште врел се сипува во врели, стерилизирани тегли (во рерна, околу 30 минути на 100 °C). При полнењето внимавајте да има празен простор од околу 1 сантиметар до врвот на теглата. Теглите, наполнети, вратете ги во рерна (100 °C) уште два часа. Кога ќе ги извадите, врз ајварот налејте уште по малку зејтин, затворете ги теглите со стерилизирани херметички (или други) капачиња, убаво завиткајте ги во некоја ткаенина (на пр. ќебе) и оставете ги да „отседат“ до следниот ден. Следниот ден ставете ги теглите со ајвар да се чуваат на суво и темно место.
Време на подготовка од: 360
Време на подготовка до: 480
Kомплицираност: 4
100 црвени пиперки (што „помеснати“ - тоа подобро)
400 мл. зејтин
2-3 лажици вински оцет (може и обичен)
сол (по желба)
забава Бремените
Автор: bobik
Кожата како огледало на здравјето
Кожата е најголемиот орган во телото, но таа не е само „надворешна обв...
Колаген - тајниот сојузник на кожата, косата и телото
Колагенот е еден од најважните протеини во телото, но често останува „...
Јадете повеќе, а внесувајте помалку калории
Во време кога многумина сакаат да се хранат поздраво и да ја одржат св...
Пред нас е нов ден. Свежа страница што чека да ја исполниме со мисли, ...
Колку треба да јаде вашето мало дете?
Малите деца растат неверојатно брзо, а нивната исхрана игра клучна уло...