|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?

Мисирка во сланина

Автор:
Редакција Рингераја

Бабин рецепт



Подготовка

1. Маринирајте ги сувите сливи и 4 јаболки исечени на парчиња во вино со ловоров лист околу 60 минути исцедете ги и помешајте ги со јајцата, ренданото сирење,исецканиот леб, сецканиот кромид, неколку сецкани листови жалфија и иглички рузмарин, сол и бибер. 2. Добро изчистете ја мисирката, од внатре посолете је и побиберете ја и наполнете ја со подготвената смеса, па затворете ги сите отвори. Посолете ја од надвор и префрлете ја во плехот со зачините. Печете ја 2,5 часа на 160 степени повремено залевајки ја со виното од маринадата. 3. Обмотајте ја мисирката со сланина и печете ја на 190 степени уште 30 минути. Преостанатите јаболки исечете ги на парчиња, пропржете ги на путер со лук, посолете и послужете со мисирката.

Време на подготовка од: 150
Време на подготовка до: 180
Број на лица: 6+
Kомплицираност: 5

Состав

- 1 мисирка (околу 3 кг.)
- 200 гр. суви сливи без семки
- 8 црвени кисело-слатки јаболки
- 5дл. бело вино
- 2 листа лорбер
- 2 јајца
- 60 гр. рендан падано (или пармезан)
- 4 парчиња леб
- 1 главица кромид
- 1 гранче жалфија
- 3 гранчиња рузмарин
- 200 гр.тенки ленти сланина
- 1 чешне лук
- 40 гр. путер
- Сол
- Бибер



Анкета

Цуцла.
пеперутка16

До кога вашето дете имало цуцла?