Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 23.6.2011 16:24:21
libra.n
Мене ми одговара тоа да не можат да ме посетуваат инаку во другите градови е хаос со посетите, кој што стигнал дошол да те види, а сигурно дека нема да бидам во состојба да му правам муабети или да се видам со никој. А и не сакам да се тревожат да ме гледаат таква сигурно ќе изгледам изнемоштено. само со јадење не знам што ќе биде со мене, имам слушнато дека храната не е доволна а јас јадам повеке од мм.и тоа скоро дупло Ќе крадиме ноќе од кујна
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 23.6.2011 16:30:32
mamapi
Decki utre idam na carski vo 38 nedela,moram da odam carski zasto nad papokot imam edno gooolemo topce so kila,i gi strav doktorite da me porodat prirodno za da ne se vklestela!Ima li nekoj mislenje ve molam mnogu mi e itno!!!!!!!
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 23.6.2011 16:43:16
Carelija
ИЗВОРНА ПОРАКА: hoho
Carelija и мене ми ја нудеа таа крема ама незнам зошто се улетав по pregnacare, викам ај да пробам. Ај види со мелемот мента па ќе кажеш. А иначе на брадавиците скроз не ставам ништо. Значи да почнам да ставам? Не осеќам некоја промена кај нив освен што ми се ептен потемнети
I kaj mene se potemneti ama ne gi mackam niv so nisto, dodusa jas retko gi mackam i gradite , a stomakot sekojdnevno pa ke vidime rezultati
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 23.6.2011 16:50:52
libra.n
ИЗВОРНА ПОРАКА: mamapi
Decki utre idam na carski vo 38 nedela,moram da odam carski zasto nad papokot imam edno gooolemo topce so kila,i gi strav doktorite da me porodat prirodno za da ne se vklestela!Ima li nekoj mislenje ve molam mnogu mi e itno!!!!!!!
Mamapi, мислам дека ако така одлучиле докторите тогаш тоа е најдобро и за тебе и за бебето. Радувај се што ќе си го видиш бебето утре, а ние ќе ти ја испратиме цела среќа. Само со позитивна мисла и се ќе биде во ред
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 23.6.2011 17:03:34
hoho
Mamapi докторите најдобро си знаат, затоа се они тука, ќе си одиш утре на царски и се ќе биде како што треба и ќе си се гушкаш со бебенцето. Ти пуштам среќа со најлесно да си поминеш. Каде ќе се пораѓаш?
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 23.6.2011 17:07:19
mamicka77
ИЗВОРНА ПОРАКА: blond
ИЗВОРНА ПОРАКА: mamicka77
ИЗВОРНА ПОРАКА: libra.n
A znete li dali se dozvoleni poseti vo Cair? Ako ne se dozvoleni zosto bi doagale kaj tebe mamicka77 tvoite od Probistip sekoj den?
ne se dozvoleni no od prozor moze da se gledame i od tamu da mi podavaat se sto mi treba i i taa sto e dole na portirna sto gi prifaka tie raboti ni e poznata od isti grad sem taka da koga lezev so prethodnata bremenost i ne dovrsena za zal na patoloska i mi se sluci abortusot dovagaaa sekoj den i niz prozor se gledavme a taa ja najdovme kako poznata i mi prifakase se sto ke donesat bidejki jadenjeto tamu bese uzas a ne dozvoluvaat se da se nosi samo voda i pribor za licna higena i sok i zatoa i mi e dvoumenjeto da utepaat dva saata pat do skopje samo niz prozor da me vidat nekako ne mi se sviga a i vo stip ne davat poseta ama barem niz vratata ima dzamce i se gledaat samo tatkoto go pustat da go vide bebeto ako imas poznat ako ne nema i za toa se dvoumeme
Мамичка, во Штип ако тој на портирница ги пушти, може и да си се видите убаво а не само преку прозорот. Може преку лифтот да се шверцуваат , или преку мостот на хирургија, или преку гинекологија (а ти да го поминеш оној премин од акушерско на гинекологија) и да ги дружиш таму. Сепак сестрите се фини и ако им кажеш дека од далеку доаѓаат твоите, ќе те пуштат слободно да излезеш надвор или нив ќе ги пуштат во ходник на гинекологија. Само ако се породуваш таму да си знаеш, да бидеш фина со нив малце таква наивна фациќка и решен проблем.
abe toa e sekade taka kako ti so niv taka i tie so tebe vo stip znam deka ke gi gledam dovolno e i niz maloto prozorce barem ke dovagaat koga posakam i dva pati vo den ama blisku e,ke videme do kraj kako ke bide kako e gospod nikoj ne e ke se molam samo na nego da bide se ok so i voedno i so mene a sekako deka poragajot ne e lesen i covek da imas mora tie bolki da pominat i da se istrpat kade i da si
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 23.6.2011 17:12:56
mamicka77
ИЗВОРНА ПОРАКА: libra.n
Мене ми одговара тоа да не можат да ме посетуваат инаку во другите градови е хаос со посетите, кој што стигнал дошол да те види, а сигурно дека нема да бидам во состојба да му правам муабети или да се видам со никој. А и не сакам да се тревожат да ме гледаат таква сигурно ќе изгледам изнемоштено. само со јадење не знам што ќе биде со мене, имам слушнато дека храната не е доволна а јас јадам повеке од мм.и тоа скоро дупло Ќе крадиме ноќе од кујна
toa sto ne e dovolno ne ke ti dade taa sto deli ako i potrazes no ne e ubava se e haos taka samo nesto suvo spakovano toa e dobro ili zdenka ili pasteta ili jajce vareno nesto taka a se drugo e uzas no moze od prozor so vrvca ke im pustes ke go vrzat keseto i ke vleces no pak treba da se kries da ne te vidat osobeno od taa glavnata sestra sto e biljana
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 23.6.2011 17:36:38
Carelija
Mamicka 77 imame nie uste vreme za razmisluvanje kade da odime na poragjaj, inaku jas bi ti preporacala ako se e kako sto treba so tebe i da si otides vo Stip kako pobliska destinacija. Personalot kade polos kade podobar vo globala sekade e ist i zavisi od toa kolku ke si gi podades racete ( za zal nie gi ucime taka ) Inaku ako d-r Organdziski ima pravo da poragja vo stipskata bolnica nisto cudno i da se sretneme tamu
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 23.6.2011 18:32:03
mamicka77
ИЗВОРНА ПОРАКА: Carelija
Mamicka 77 imame nie uste vreme za razmisluvanje kade da odime na poragjaj, inaku jas bi ti preporacala ako se e kako sto treba so tebe i da si otides vo Stip kako pobliska destinacija. Personalot kade polos kade podobar vo globala sekade e ist i zavisi od toa kolku ke si gi podades racete ( za zal nie gi ucime taka ) Inaku ako d-r Organdziski ima pravo da poragja vo stipskata bolnica nisto cudno i da se sretneme tamu
ne jas prasav ne poragaj toj,tamu bile samo nekoj Sumanski i toj bil od Stip nekoj od skopje dovagal doktorkata moja sto mi e maticna Valentina,nekoja nova sega skoro e dojdena Katerina i na Ognen zenamu zaboraviv i go imato,ma jas da sum so finansii kako sto treeba nema ni da razmisluva ke si odam vo Remedika na privatno kaj mojata doktorka sto celo vreme i me vodese jas veke sum tamu 3ipol go se tamu pravev i laporaskopija i histeroskopija (operacija)mi tamu pravea ali ogin i plamen e a sum slaba so finansii i taka da doktorkata ima svakanje i mi rece da si najdam maticen za upot za poragaj i za upot za transfuziologija zatoa ja najdov valentina vo Stip.Da sekako ima vreme do togas
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 23.6.2011 18:37:41
Bethany
Pozdrav do site trudnici
Nema me nekoj den i edvaj ve iscitav kolku napisavte.
Inaku bev na kontrola, bebceto e vo red, fala Mu na Gospod i jas se nemam mnogu ugojeno ovoj mesec. . Znaci sega se na se od pocetokot imam dobieno maksimalno 11 kila, a sum 28 nedela. Dobro e. Najmnogu imam dobieno vo 5 i 6, za eden mesec 4 kila, i imav se mnogu isplaseno deka taka ke ostane, sekoj mesec po 4 kila kade ke mi e krajot ? Ama sega e i zesko i nemam mnogu mnogu apetit, samo nesto lesno za jadenje.
Go prasav mojot maticen za bolnica i upatot, toj mi vika deka mozes da se porodis vo bilo koja bolnica vo Makedonija i upatot da go doneses naknadno. Mada i jas sepak ke gledam toa da bide Stip.
Mamicka77 koja nedela si, mozebi ke se sretneme tamu (mnogu ubavo bi bilo da mozeme da si go postavime tikerot pod postot pa da si se sledime site nie)
Carelija, dr. Organdziski ne moze poveke da bide maticen, site gi e otkazal sto im e bil maticen, bidejki sega se prefokusiral na in-vitroto, pa taka da mislam sto posto deka toj ne moze da poroduva vo bolnica. Ne e poroduval ni porano, a ne sega. Ali se toa ke pomine dobro. Inaku, imam slusnato deka vo Stipska bolnica poroduval Sumanski (se vratil) i uste edna doktorka mi se cini. Ako voopsto pa i prisustvuvat na porogajot, tamu e babica glavna ako se e vo red, barem tako mi kazaa.
Ajde so lesno neka vi e sto ste pred kraj, i bas ubavo naskoro ke se guskate so svoite , a tie sto se porodile im cestitam (pretpostavuvam Heba e, oti ja nema )
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 23.6.2011 19:08:15
blond
ИЗВОРНА ПОРАКА: mamicka77
ne jas prasav ne poragaj toj,tamu bile samo nekoj Sumanski i toj bil od Stip nekoj od skopje dovagal doktorkata moja sto mi e maticna Valentina,nekoja nova sega skoro e dojdena Katerina i na Ognen zenamu zaboraviv i go imato
Шумански беше во Бугарија (не ги наведувам причините) и се врати пред неколку месеци и пак си е гинеколог како и претходно и добро работи. Катерина е ново примана и сеуште не и даваат на неа сама да работи (под надзор е на постарите). Магдалена (на Огнен жена му) - само пофални зборови за неа имам. Валентина претпоставувам дека е таа со кратката коса ??? Како и да е не и го знам името на онаа мирна, љубезна докторка, но колку што сум имала прилика да видам, и таа добро си ја работи работата. Стаменка е прича за себе (кој знае за која зборувам, јасно му е што сакам да кажам). И оној од Ск што доаѓа не знам како работи, само знам дека поради дефицит на гинеколози него го викаат. Органџиски НЕ породува. Ви треба друга информација ?
< Поракaта ја уредил blond -- 23.6.2011 19:09:03 >
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 23.6.2011 19:41:29
dushice
mamicki vie sto vodite bremenost vo sistina dali doktorite ve prakaa da ispitate dijabet i afa d-dimeri na transfuziologija ili maticnite ve prakaa citam deka nekoi od vas bile a mojot nisto ne mi spomnal
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 23.6.2011 19:49:56
hoho
Dushice, мене цела бременост ми ја водат во Систина а напоредно одам и кај матичниот. И матичниот ми бара резултати од крв, мокрача и шеќер и во Систина ми бараат ми бара истото.од 6 месец наваму ми бараат секој месец.
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 23.6.2011 20:27:45
dushice
a kaj kogo si ti mene drakulevski ne mi spomnal za afa i d dimeri da ispitam a krf i mokraca tamu ispituvas ili na drugo mesto odisdali ti si ispitala afa i d dimeri js se mislam za toa nesto mi se uvrte vo glava da ne zaradi toa detevo mi zaostanuva
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 23.6.2011 20:45:41
hoho
Оф Dushice извини не сум разбрала убаво, јас мислев за крвна слика и мокрача дали бараат и матичниот и во Систина. Иначе не сум правела тоа? А зошто се испитува тоа, нешто барав на интернет ама не сфакам. А ако не ти рекле да правиш мислам дека нема потреба.
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 23.6.2011 20:57:02
dushice
mislam deka e za toa dali bebeto dobiva hranlivi materii preku postelkata barem taka mislam pa koga ke odam sega na kontrola ke go prasam inace krvna slika i mokraca pravam kaj maticnata ama ne sum ic zadovolna od nea gledam deka ne i se pravi kefot sto odam za upati samo a vosistina nemam pa valjda kaj da e i mene ke mi pobaraat posto planiram da se poragam tamu inace doktorot mi vika da se porodam prirodno ama jas se plasam zaradi tiroidnata
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 23.6.2011 20:57:07
blond
Инаку најсвежи информации, во штипската болница за бебето треба само влажни марамици и памперс и нормално она со кое ќе го изнесете од болницата. И сега немало гужва, ептен било растеретено. И уште нешто, не се сестрите и докторите како овие во Струмица, не бараат пари или било каква надокнада. Ако некој му треба некоја информација нека се обрати кај мене
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 23.6.2011 20:59:09
hoho
А крв испитувам во Систина да, и еве сега барам на резултативе ама такво нешто немам нигде. тоа сигурно треба да се каже плус дека сакаш да се испита. А еве читав сега и на интернет дека и да се покачени не е страшно. Ајде олабави се, да имало потреба Дракулевски сигурно нема да те остави така.
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 23.6.2011 20:59:39
bombica
Dushice Drakulevski e odlicen dr. i ako ima potreba sigurno ke ti rece da ispitas hemostaza, dimeri.Potreba od tie analizi ima dokolku postelkata ima kalcifikati i lakuni.A za bebeto sto zaostasnuva ne se sekiraj, nemoze site bebinja da odgovaraat na GN nekoi se ponapred nekoi ponazad, se tolerira +/- 2 nedeli
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 23.6.2011 21:12:34
SkCura77
Bas kako sto pisa Bombica, mene taa hemostaza mi ja kazaa da ja ispitam za toa i tie dimeri, toa e i nekoj vid pokazatel za zgrutcuvanje na krvta i se pravi voobicaeno vo bremenost. I plus za tie dimeri i nivna normalna ili pokacena vrednost ne mozele da se dogovorat ginekolozite i transfuziolozite koi se vrednostite. A i dijabetot e eden ako se ima pokacen sekjer, a drugo e ako e gestaciski, odnosno prikrien sekjer sto se javuva pri bremenost. Taka da Dushice ne se sekiraj, sekoja bremenost i sekoj plod e razlicno i individualno, ubavo od tebe sto sakas da si informirana i tocno e deka plodot moze da bide plus / minus 2 nedeli spored razvojot a tie nedeli ednas gi odreduvaat spored posledniot mesecen ciklus, ednas spored merkite od ultrazvucniot pregled. Kratko i jasno, kako sto kazal doktorot, taka pravi si, sekoe ispituvanje ima svoja namena i se pravi vo odreden period od bremenosta.
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 23.6.2011 21:16:12
libra.n
Dushice, докторот што ми ја води бременоста ми објасни дека детето во одреден период се засилува со растот па потоа може да стагнира. Кај мене во 25-та недела бебето беше како за 27-ма и дури докторот ме предупреди дека ако вака оди со растот ке мора со царски да го вадат затоа што јас сум ситна,мала. Кога бев во 36-та недела бебето беше како за 35-та. И јас се исплашив малку па потоа ми објасни дека тоа +/- 1 до две недели не е страшно.Не се секирај само релаксирано
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 23.6.2011 21:29:26
dushice
maicki fala vi mnogu jas cel den zamislena i nasekirana procitav deka nekoi ispituvale a jas ne i sa mi se svrte vo glava sega reba da ispitam TSH I FT4 belkim bremenosta ne mi gi poremetila razocarana sum od dr koja me vodi na patofiza koga i kazav deka sum bremena mesto da m zakazuva na 4 nedeli taa na 4 meseci mi zakaza i koga otidov na 4 maj da ja proveram i da ja prasam zosto taka ona mi se razvika i mi rece ako tolku si sakala da go proveris tiroksinot sto ne si otisla na privatno i na kartonot mi pisala dekasum bila na pregled na 5.4 a jas bev na 4.5 misli deka ne sum ja videla datata sramota
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 23.6.2011 21:48:11
Bethany
ИЗВОРНА ПОРАКА: blond
Инаку најсвежи информации, во штипската болница за бебето треба само влажни марамици и памперс и нормално она со кое ќе го изнесете од болницата. И сега немало гужва, ептен било растеретено. И уште нешто, не се сестрите и докторите како овие во Струмица, не бараат пари или било каква надокнада. Ако некој му треба некоја информација нека се обрати кај мене
Браво Блонд! Благодариме за информациите. Секогаш се добредојдени , а и убави се за читање
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 23.6.2011 22:37:20
mamicka77
ИЗВОРНА ПОРАКА: Bethany
Pozdrav do site trudnici
Nema me nekoj den i edvaj ve iscitav kolku napisavte.
Inaku bev na kontrola, bebceto e vo red, fala Mu na Gospod i jas se nemam mnogu ugojeno ovoj mesec. . Znaci sega se na se od pocetokot imam dobieno maksimalno 11 kila, a sum 28 nedela. Dobro e. Najmnogu imam dobieno vo 5 i 6, za eden mesec 4 kila, i imav se mnogu isplaseno deka taka ke ostane, sekoj mesec po 4 kila kade ke mi e krajot ? Ama sega e i zesko i nemam mnogu mnogu apetit, samo nesto lesno za jadenje.
Go prasav mojot maticen za bolnica i upatot, toj mi vika deka mozes da se porodis vo bilo koja bolnica vo Makedonija i upatot da go doneses naknadno. Mada i jas sepak ke gledam toa da bide Stip.
Mamicka77 koja nedela si, mozebi ke se sretneme tamu (mnogu ubavo bi bilo da mozeme da si go postavime tikerot pod postot pa da si se sledime site nie)
Carelija, dr. Organdziski ne moze poveke da bide maticen, site gi e otkazal sto im e bil maticen, bidejki sega se prefokusiral na in-vitroto, pa taka da mislam sto posto deka toj ne moze da poroduva vo bolnica. Ne e poroduval ni porano, a ne sega. Ali se toa ke pomine dobro. Inaku, imam slusnato deka vo Stipska bolnica poroduval Sumanski (se vratil) i uste edna doktorka mi se cini. Ako voopsto pa i prisustvuvat na porogajot, tamu e babica glavna ako se e vo red, barem tako mi kazaa.
Ajde so lesno neka vi e sto ste pred kraj, i bas ubavo naskoro ke se guskate so svoite , a tie sto se porodile im cestitam (pretpostavuvam Heba e, oti ja nema )
Pozdravce i izvinete za dolgiot post.
bethany jas sum 30 nedela pa da moze bi bilo ubavo ako se sretneme
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 23.6.2011 22:40:43
Bethany
Имам едно прашање: кога бев на контрола, докторот ми кажаа дека имам габ. инфекција, тачније кандида и ми преписа Мycoril. Читав таму во упатство дека се дава во бременоста само ако е неопходно. Сега јас не чувствувам никакви посебни симптоми, ни пецкање, ни чешање, освен поголемиот секрет што имав уште од самиот почеток. Има ли некоја користено овие вагинални таблетки?
Малечко е, нежно, плаче без престан, го држите и го нишате, а сепак ни...
Анкета
Како да се ослободите од цуцла? Admin
Мојата ќерка (23 месеци) користи цуцла само навечер кога си легнува. Во градинка, таа беше одвикната од цуцлата со попладневна дремка, па мислам дека е време целосно да се ослободи од цуцлата. Како му помогнавте на вашето дете да се ослободи од цуцлата?