Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 29.3.2012 23:41:40
jagodica
Женски сакам да ве прашам нешто Се работи за моја блиска пријателка сега е во почеток на скоро 8 недела. Пред да забремени имаше бактерија Стрептокок и ја излечи и сега во текот на и најдоја Ентерокок и ја лечи со некој вагиналетки и со Ампицилин Дали има некаква штета бактеријата за плодот и за текот на бременоста Јас мислам дека е малку рано за пиење на антибиотик толку рано ајде ако има некоја вакво искуство нека ми пише поздрав
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 30.3.2012 7:30:20
milika
Ени, фала ти најмногу за одговорот! Се надевам дека е се ок кај двете. Пиши што ќе ти каже матичниот.
ИЗВОРНА ПОРАКА: eni
Lele milika i mene mi e isto poslednive denovi. Jas sum 22- ra nedela i odvreme navreme me fakaat taka nekoi ostri bolki. I jas zakazav kaj maticniot pa ke vidime.
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 30.3.2012 12:50:44
mandolina
Draga Jagodica, jas znam deka antibiotici se primaat posle 12 nedela otkako ke zavrsi organogenezata, cudno mi e sto vo 8 nedela i prepisale antibiotici koi mozat da go ostetat plodot segde taka pisuva. I jas isto taka imam streptokoka enterokoka fekalis pa prvin primav ampicilin vaginaleti i ampicilin antibiotici 5 dena vo 15 nedela, no na kontrolnite brisevi pak mi izleze deka ne sum ja izlecila pa sega primav samo vaginaleti ampicilin so nistatin od fitofarm pa po dve nedeli ke pravam pak kontrolni brisevi pa ke vidime.
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 30.3.2012 13:12:26
jagodica
Fala mandolina za odgovorot i jas mislam deka e rano za antibiotici jas vo 6 mesec mi bese strav da pijam a kamoli vo 8 nedela nesakam da ja plasam neka praj kako so ke i kazi doktorot samo sakav onaka informativno da prasam posto praevme muabet i onaka sumlivo mi padna sega ponedelnik e na kontrola za bris i ke ja prasam so napraj Neka e so les mandolina
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 30.3.2012 13:24:30
trudnicka
Zdravo idni
Jas sum vo 26 nedela, i malce se osekam zagrizeno, so toa sto predhotnata nedela mi bese aktivno mnogu i negovite dvizenja, se osekaa mnogu pojaki. Ovaa nedela nekako gi osekam mnogu poslabi i vo vnatresnosta na stomaceto moe. Imaku na skirningot se si bese ok, i normalno, pa dali nekoj ima vakvo iskustvo, ve molam da mi pisete, ili da go posetam mojot ginekolog.
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 1.4.2012 14:34:40
dzigimigi
kako ste mamicki,jas nemam mnogu vreme da sednam i d apisam no sekoj den citkam ,22 nedela sum i super sum sega za sega nemam macnini samo sto se umoruvam pobrzo no si odmaram poveke pozdrav do site
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 2.4.2012 14:33:50
mama_sk
Poslednive nekolku denovi na momenti stomakot mi stanuva tvrd na dopir i toa trae 2-3 min i pominuva. Dali vas vi se slucilo istoto? Se plasam da ne se nekakvi kontrakcii, poim nemam kako izgledaat kontrakcii?! Inaku vlegov vo 19ta nedela...
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 2.4.2012 14:51:49
Mum Care
mama_sk na mene mi e taka ponekogas stomakot tvrd, no sum primetila deka toa mi se slucuva samo koga nemam redovna stolica ili pak imam gasovi, se custvuvam podueno. normalno e toa do nekade, samo vnimavaj mnogu da imas redovna stolica, jadi poveke suseni slivi ili smokvi.
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 2.4.2012 15:15:50
mama_sk
Nemam problemi so stolicata, pijam dosta tecnosti, jogurt i jadam mnogu salati. Ova e nekoe poinakvo cuvstvo, kako kamen mi stanuva stomakot na nekolku minuti i kako zategnat da mi e. Uf, poim nemam sto e, moze treba da i se javam na maticnata?!
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 5.4.2012 13:36:43
Mary
Zdravo RR jas sum 25 nedela i sega nekako pocna da mi se stegnuva stomakot na momenti po 2,3 minuti.Nekako cudno custvo,pisete dali nekoj imas iskustvo takvo.Kaimi mama_sk se javi li n maticen sto ti kaza.Pozdrav
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 5.4.2012 13:48:00
ivoni4ka
ИЗВОРНА ПОРАКА: Mary
Zdravo RR jas sum 25 nedela i sega nekako pocna da mi se stegnuva stomakot na momenti po 2,3 minuti.Nekako cudno custvo,pisete dali nekoj imas iskustvo takvo.Kaimi mama_sk se javi li n maticen sto ti kaza.Pozdrav
mary otidi na lekar obavezno sto poskoro oti na mene m bese taka vo 30 nedela a posle i pocna da mi se skratuva prvo grloto na matkata, za na kraj vo 8 mesec da bidam otvorena 2 cm
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 5.4.2012 14:02:19
Beatris
Прегледот е најдобра варијанта, меѓутоа мислам дека многу побитно е да не се создава паника, од типот мене ова или она ме снајде, пази се. Секоја бременост е индивидуална.
Мене во бременоста ми се случуваа многу такви епизоди, значи некоја кратка болка, стврднување и сл. па имав супер бременост, дури и го надносив
Доколку нешто се повторува повеќе од еднаш секако треба да се провери, за тоа се согласувам
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 5.4.2012 14:08:21
Mum Care
Nempra da znaci deka odma e nesto loso, mozebi plodot samo poveke se dvizi na nekoja strana i od toa da bide cvrst stomakot. Ne panicete zosto toa e mnogu loso.
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 5.4.2012 15:16:45
sharlot
jas sum 29 nedela. minatata nedela imav nekoi grcevi vo stomakot,i poktgaj toa sto vednas otidov na pregled doktorot rece deka nema problem no sepak me zadrza na tokoliza 3 dena.krvot mi e dobar i brisevite isto taka.nekako samo me sekira sto mi rece deka grlotot na matkata e zatvoreno no vo 4 mesec bilo 4 cm a sega e 28 mm.mi predlozi poveke da se odmaram i da ne odam na rabota do kraj na bremenosta.isto taka mi dadoa 3 inekcii deksametazon za zreenje na belite drobovi na bebceto.nekako mnogu mi e strav da ne se porodam pred vreme iako doktorot me uvaruva deka ne bi trebalo toa da se sluci.do sega ne sum imala nikako problem so bremenosta ,naprotiv i mi vikaa deka bebeceto ima 1480 i e malku pogolemo za nedelite sto gi ima znaco deka fala bogu dobro napreduva.samo sakam poslednive 2 meseci da projdat sto pobrzo i da bide se vo najdobar red.
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 5.4.2012 15:33:50
mama_sk
Da, bev na kontrola i mi kazaa deka se najverojatno braxton hicks kontrakcii koi ja pripremaat matkata za toa sto sleduva vo narednite meseci. Se javuvale posle 20ta nedela a pocesto vo 8mi i 9ti mesec. Dodeka ne se cesti i bolni ne pravat problem. Mi preporaca pogolema doza na Mg, bedoxin, stres nikako, odmaranje i uzivanje vo bremenosta Sepak sekoja promena treba da se kaze na maticniot ginekolog pa zatoa najdobro i ti da otides na kontrola
ИЗВОРНА ПОРАКА: Mary
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 10.4.2012 20:26:08
annabela
Jas odam na casovi za psihofizicka priprema na trudnici i tamu ima predavanja za bremenosta za poragajot i sl. i bash imase muabet za dozvolenosta na alkoholot vo bremenost i sestrite koi go drzat predavanjeto rekoa deka vo bremenost e dozvoleno po edna casa pivo i edna casa vino na den.....Samo toa i samo tolku site drugi pijaloci alkoholni se zabraneti. Taka da dozvoli si go toj luksuz i uzivkaj si
ИЗВОРНА ПОРАКА: simona23
Здраво...Ве молам некој нека ми објасни дали пивото е дозволено во бременоста или не....Јас ќе "умрам" за пиво
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 10.4.2012 21:27:39
Dimana
Znaci kako mi olesna so ova informacija za pivovo Vo zivot tolku zelba za pivo ne sum imala,kako me osvezuva toa cudo sekogas sum sakala vince da si pivnam so dobar rucek ama sega pivoto mi e vrv si pijam po edna caska ama mislam i celo pivo da mi dadat kako bi go smrznala dur da trepnam .Si mislam sto ke bide na zestinite vo Juli so gajbata do mene i ke uzivam .