|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.

Зошто треба да јадете фета сирење? Малку калории, многу придобивки

Редакција Рингераја, 12.6.2025
Фета сирењето познато по својот солен вкус, трошлива структура и медитеранско потекло е многу повеќе од вкусен додаток во салати.

image
Фета сирење
/11


Тоа е една од најздравите сирења што можете да ги вклучите во вашата исхрана, доколку го изберете внимателно и го консумирате умерено.

Богат извор на хранливи материи

Фета е добар извор на:

  • Калциум – го зајакнува коскениот систем и е важен за мускулната функција.
  • Протеини – поддржуваат раст и обнова на ткивата.
  • Фосфор и витамин Б12 – неопходни за енергија, крвни клетки и здрава функција на мозокот.
  • Пробиотици – живи култури што придонесуваат за здрава дигестија и имунитет.

Помалку калории, повеќе вкус

Во споредба со други сирења, фетата има:

  • помалку калории и масти,
  • но сепак нуди задоволителен вкус, што ја прави одличен избор за оние што внимаваат на исхраната.

Пробиотички бенефити

Фета сирењето се прави со користење на „живи“ бактерии, кои можат:

  • да ја подобрат цревната флора,
  • да го зајакнат имунолошкиот систем,
  • и да помогнат во полесно варење на храната.

Внимавајте на солта

Фетата е природно солено сирење, па луѓето со висок крвен притисок треба да внимаваат на количината. Може да се исплакне под вода за да се намали нивото на сол пред консумација.

Идеи за вклучување na фета сирењето во оброци

  • Во медитерански салати со краставица и домат
  • Во омлет или тост
  • Како додаток на печен зеленчук
  • Со интегрални крекери како здрава ужина

Фета сирењето не е само вкусна додатка. Тоа е нутритивно богат избор кој може да ја поддржи вашата исхрана со калциум, протеини и пробиотици. Консумирајте го умерено, и ќе добиете многу бенефити без компромис на вкусот.

Ти се допаѓа статијата? Кликни “Like” и додај свој коментар:

Бременост 8-ма недела
Вашето бебе се движи активно
6
Симптоми на имплантација
Имплантацијата е еден од најсуптилните и најважни моменти во почетокот на бременоста. Тоа е процесот кога оплодената јај...
4
Киретажа - значајна гинеколошка процедура
Киретажата претставува мала хируршка операција која се користи како за поставување на дијагноза од материјалот што се до...
4
7 тајни за полесно породување
Нестрпливо го очекувате големиот ден и полни сте со надеж за беспрекорно раѓање. Како ќе течат настаните во голема мер...
4




Анкета

Независност.
Admin

Дали вашите деца се донекаде независни или сè уште ги храните и ги успивате? Мислам на деца од 2,5 години и нагоре.