namesp во 10:12
Тајната на јагодите во чоколадо за Валентајн
Редакција Рингераја, 13.2.2018
Подготовка:
Ако не сте сфатиле како да го изненадите вашиот сакан за Св. Валентин, играјте на класичната карта - јагоди обвиткани со чоколадо. Овој вкусен десерт е добар начин да го прославите празникот на вљубените, но тоа не ве спречува да го направите и во секое време од годината.
Како да ги подготвите на најсовршен начин? Еве чекори кои ја откриваат тајната на идеалните јагоди во чоколадо.
1. Избегнувајте зелени јагоди или оние кои не се целосно зрели.
2. Нека се опуштат на собна температура. Така крајниот резултат ќе биде брилијантен.
3. Исушете ги добро. Ако јагодите се влажни, чоколадата нема да се залепи и ефектот ќе пропадне.
4. Оставете ги листовите и рачките. Така чоколадните јагоди ќе бидат полесна да се зграпчат и да се јадат.
5. Додајте масло. Додадете 2 супени лажици путер на секои 200 грама чоколада. Значи текстурата на чоколадната глазура ќе стане мека, мека и мазна.
6. Стопете го чоколадото на пареа. Ова, исто така, придонесува за неговата мазна конзистентност со избегнување на грутки.
7. Користете микробранова печка, но бидете внимателни чоколадото да не ви запече. Микробрановата работи на поинаков принцип, и постои ризик да се случи тоа. На секои 15 секунди, застанете и промешајте за да бидете сигурни дека се топи и не гори.
8. За итни случаи. Ако, пак, чоколадата гори и се прават грутки, додадете малку повеќе масло и топете на пареа. Можете да додадете кокосово масло. Тоа помага да се врати мазноста на чоколадата.
9. Романса во розова боја. За да направите изненадување за Валентин целосно, направете ја вашата јагода розева. За таа цел стопете бела чоколада и додадете малку розова боја во неа.
10. Техника на потопување. По внимателно натопување на јагодата во чоколада, лесно се тресе овошјето, така што чоколадото може да го наполни секој мал дел. Потоа свртете ја јагодата наопаку. На овој начин, чоколадата ќе стигне до зелените лисја.
11. Започнете со декорација. Можете да нацртате што сакате на чоколадните јагоди. Користете друга боја на стопено чоколадо. Користете шприц.
12. Кул добро. За совршена завршна обработка на вашите чоколадни јагоди, оставете ги во фрижидер 2 часа.
Ти се допаѓа статијата? Кликни “Like” и додај свој коментар:
IQ е збор со кој се соочуваме редовно во текот на нашите животи. Како што сугерираат студиите, луѓето со поголемо IQ има...

Секој родител сака да го направи животот на своето дете што полесен. Но, она што ќе му го олесните денес, ќе направите д...

Ако сте средно дете или имате брат или сестра што е средно дете,или пак сте родители на три или повеќе деца, сигурно ќе ...

»Рингераја семејството е и нивно семејство – растеме заедно со децата без родителска грижа! «ХУМАНИТАРНА АКЦИЈА – училиш...
