|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: [1]
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   Сакам сам/а!
10.10.2011 17:35:00   
Snowhite RR
Ме поттикна Михаил да ја отворам темава. Во последно време е во филм: Сакам сам! Се сам сака, да пија вода сам, да јади, да оди сам по улица, да се качува по скали сам, да се качува на столица и на кревет сам...
Можеби е тоа во ред до некаде ама, ако го оставам да јади сам на пример целиот се прави лом, а и околу него, (додуша денска цело тањирче супа изеде сам и не се извалка воопшто), ама по скали ми е страв не сака да го држам никако, па се тресам додека се качиме.
Како е кај вас и како вие се однесувате во врска со ова?

Life is not the amount of breaths you take, it''''''''s the moments that take your breath away
Непосредна врска до пораките: 1
   RE: Сакам сам/а!
10.10.2011 17:49:53   
Octavia
Ќерка ми има 16 месеци и веќе сме во таа фаза „сама“. Сака сама да стигне до некоја играчка, се лути ако и ја дадам, се лути често ако и помагам во нешто, што е супер, ама тоа што сака сама да јаде малку ни е проблем user posted image . Не ја ограничувам, ама првите неколку пати повеќе јадење имаше околу неа отколку што изела. (Зборувам за со лажичка, со прстиња јаде сама веќе неколку месеци). Сега кога е погусто јадењето некако успева да јаде, ама кога сака супа да јаде сама, е тоа е настан. Ќе ја наполни лажичката супа, ама кога ја носи накај уста ја превртува и кога ќе лапне празно лажиче, се лути user posted image . А ако пробам да и помогнам вика „сама, сама!“ на цел глас. Не е страшно ни валкањето, ни чистењето, туку што се секирам дека вака многу помалку ќе изеде отколку што треба...

(Одговор на членот Snowhite RR)
Непосредна врска до пораките: 2
13.10.2011 20:15:42   
mosa
Toa e faza niz koja pominuvaat site deca i mojot sin ima 2 godini i 5 meseci  i jade sam poslednive 6-7 meseci.I jas razmisluvav dali ke bide dovolno najaden,dali ke se nakape,no go ostaviv,koga ima za jadenje supa ili nekoja mandzicka togas mu nadrobuvam  malku lepce za sodrzinata da stane po gusta i se e vo red,si jade ubavo.Sega koga e pogolem e i posamostalen.Brzo go odviknav i od pampers,i za preku den i navecer.No ne mu zabranuvajte na deteto kogas saka da pravi samo nesto toa e dobro za samoto detence,taka e posigurno vo sebe i pobrzo ke bide samostalno.A alistata posle jadenjeto pravo vo masina.user posted image

BRAKOT vsusnost e fensi zbor za posvojuvanje vozrasno masko dete koe ne e sposobno da se grizi samoto za sebe!!!

Непосредна врска до пораките: 3
14.10.2011 9:54:56   
AnnaMolly RR
Мислам дека тоа е нормално кај сите деца. Тогаш откриваат дека се независни и сакаат се сами да прават.

Филип исто така сам сака да јаде, да се облекува, сам сака да оди, не дава за рака да го држам...

Тоа не ме загрижува воопшто, но ме загрижува што сака сам да си игра. И дома и во градинка. Воспитувачките нон стоп ми кажуваат дека се тргал на страна и сам си играл, не сакал со другите деца. Порано и кога тие спиеле тој не спиел за да си игра сам. И дома така прави. Ќе си земе играчки, ќе си ги однесе во некое ќоше и таму си игра. Ако ни дојдат гости дома со деца, тој не си игра со нив. Сам се трга на страна и така си игра.

Live and let live

(Одговор на членот mosa)
Непосредна врска до пораките: 4
14.10.2011 10:32:11   
Slagjana
Ана Моли, мислам дека е нормално на таа возраст сам да си игра. До 2 години децата не знаат да си играат заедно. А во врска со тоа сакам сама и кај нас најмногу се гледа со јадењето. Ама со лажиче не ја оставам сама да јади оти го превртува и само празно го става во уста. Затоа пак со вилушката од Беби Нова се изнајадува сама. Ако не може да набоди нешто ме остава да и помогнам. 

(Одговор на членот AnnaMolly RR)
Непосредна врска до пораките: 5
14.10.2011 12:23:36   
Felly RR
Јас пишав и во Јазични иноватори, дека тоа ни е главно, само „фама, фама“ Ништо не дозволува да и помогнеш. Сама да јаде, сама да шета по улица, сама да се качува по скали, сама да се облекува, сама да го истура нокширчето во шољата, сама да се мие заби... Некогаш дури и ова помага - на пр. кога треба да пие сируп, ајде и велам сама да тураш од шишенцето (нормално ја го придржувам) и наместо 2 лажички, таа уште бара, од кеф дека сама си тура.user posted image

Life isn't about waiting for the storm to pass, it's about learning to dance in the rain.

(Одговор на членот Slagjana)
Непосредна врска до пораките: 6
9.11.2011 10:03:43   
Felly RR
Еве уште една предност што ја носи оваа фаза на самостојностuser posted image Почна сама да си игра. Ги зема бебињата, па ги соблекува, им облекува пижами, ги легнува на перничиња, па ги заспива, ги покрива со кебенцата....user posted image

Life isn't about waiting for the storm to pass, it's about learning to dance in the rain.

(Одговор на членот Felly RR)
Непосредна врска до пораките: 7
9.11.2011 10:50:37   
AnnaMolly RR
Е, веќе ми досади од тоа „там, там“. Се сам сака. Завчера сам се бањаше! Зел се мачка со пена по нозете, трие...
Татко му го турка, вика „бега“. Сам сака да јаде, па и супа на пример. Му дадов викендов и повеќе имаше на него отколку во уста.  Ама па со тоа „там, там“ јаде повеќе овошје. Секој ден обавезно по едно или две парчиња овошје јаде. На пример вчера две мандарини изеде, му ги ставив излупени во чиниче и со прстињата едно по едно мандаринче се изеде. user posted image

Live and let live

Непосредна врска до пораките: 8
9.11.2011 17:09:16   
Pepelaska *
ме изнасмеа Анамоли можам да замислам како се бањал Филипuser posted image , срце го гледав на сликите лепотанче е машала.Инаку и Мартин некои работи сака сам да прави а особено да оди ама не знае, да ми ја зема лажичката и да прави ломuser posted image

Жената која мисли дека е интелигентна се бори за еднакви права со мажот. Жената која е интелигентна не го прави тоа !

Непосредна врска до пораките: 9
9.11.2011 22:03:57   
AnnaMolly RR
ЌЕ го снимам и ќе ви покажам како се бања само ова моево ѕверче. Како некое мало маже е, се повторува и сега БУКВАЛНО СЕ сака сам да прави!

Live and let live

(Одговор на членот Pepelaska *)
Непосредна врска до пораките: 10
11.11.2011 19:15:20   
bubica78
toa sama da jade lele mori majko,retko da pogodi sama vo usta da stavi ist slucaj kako i kaj vas naopaku laziceto,ako ne i dadam da jade sama mora edno lazice i ona da brka u tanjirceto a mam so drugoto turka u usta hrana user posted image
si zaigruva sama ponekogas i ako nemoze da napravi nesto se luti vika ja izdiza igrackata primer.
za kapenje mama i najde finta brzinski ke go izvadam cepot od nejzinoto kadice i vodata ke izleze pa mi vika ass ass i so racinja deka ja nema i stanuva,inaku za da sedi dodeka se kape i davam da mie zabi i ke i pustam nekoja igracka da se zalaze inace nema sansi da ja izbanjam,barem edno i pomina toa so slapanje pa so nea i jas i mazot mi bevme mokri.

Непосредна врска до пораките: 11
15.5.2012 20:57:05   
Snowhite RR
Леле многу е напорен со ова „сам“ и „јас“, ме полудува, значи сам јади, сам пија вода, сам се мија лице, раце, заби, сам се облекува, сам се соблекува, сам облекува патики, сам ги слекува, е сега во ред за работи што може сам, ама за тоа што не може, а ваму не сака ни да му помогнам и се нервира, плачи, абе не знам што да правам. Баш пред некое време, се вративме од градинка и сега да се преслечи и нормално сам, арно ама блузичето со две петличина кај рамото и не можеше да ги отпетла, а не даваше да му помогнам, абе се отепа од нервоза и плачење за глупости.

Life is not the amount of breaths you take, it''''''''s the moments that take your breath away

(Одговор на членот bubica78)
Непосредна врска до пораките: 12
15.5.2012 22:56:58   
Felly RR
Мене ме нервира што наместо јас за 2 секунди да го направам истото, јас ја чекам 2 минути таа сама да го направи. Ама ако не се брзам за некаде, ја оставам - како па инаку ќе се научи. За јадење и пиење, уште од година и пол, сама јаде и пие. Е сега фазава на самостојност стигна до тој степен, што јас седам во дневна, а таа ми вика: Ми се мочка. Ти чекај ме. Не иди.
Или сите седиме во двор, а таа сака да ја земи топката, и пак вели, чекајте ме вие, и тргнува сама да се качува горе. Или кога се мие раце, лице, си има пластично столче и сама се качува, пак не сака да стојам до неа, а не пак да ја мијам. Е после треба цели да се преслекуваме, ама тоа е. Само ако речам дека ќе се капи - тогаш сама се соблекува, од радости што не може да дочека.user posted image А ако нешто не може, ќе почне да се лути, ама јас одма и велам - не лути се, јас ќе ти помогнам, и прифаќа помош.user posted image

Непосредна врска до пораките: 13
16.5.2012 10:56:58   
Џесика
Камо на Борјан да му текне сам да се соблече или облече или да јаде user posted image , он сака сам да го прави само она што не може... на пример, сака сам да сече сирење со нож, или да лупи овошје, или сака сам да отштрафи нешто, или сака сам да заклучи и отклучи врата (добро, ова последново установивме дека може сам user posted image ) или сам да пушти цртан на двд а врска нема кај да стисне, и така сите полудуваме дома user posted image

Жената по природа е АНГЕЛ, но ако и ги скршат крилата таа лесно ќе научи да лета на метла!!!

Непосредна врска до пораките: 14
16.5.2012 13:08:27   
Felly RR
Сега ова со ДВД-то се сетив на нешто друго. Ова беше одамна ама сега ми текна. М си играше со мојот телефон, и стегни едно, стегни друго, се пушти плеерот, и почна да свири некоја песна. Кога скокна цела радосна - Мамо, пуштив песна. Голема сум, мамо. Пораснав! Пораснав!
user posted image user posted image user posted image
А инаку за ДВД, го пушта, ЦД-то стои внатре и одма почнува, ама ТВ-то ако го трефне, ќе почне, ако не бара помош.

(Одговор на членот Џесика)
Непосредна врска до пораките: 15
29.11.2012 15:54:01   
vezilka RR
Сабајлево ме полуде со ова сакам сам. Надвор истура и додека други денови тој ме моли да го кренам, а јас му викам ајде сам, денес обратно, се запна сам и тоа и чадорот сам да го носел. Мојот чадор, голем. Јас киснам покрај него, а тој под чадор се влече накај кола. Патем чадорот толку голем што сиот го покриваше, па изгледаше како чадорот сам да се движи по улицата. Морам денес да му купам чадор.

Непосредна врска до пораките: 16
21.1.2013 12:45:38   
vezilka RR
Веќе се сака сам. На топ листа на врвот ми се кога јаде супа сам и кога се бања. Кога јаде супа, прво сам стиска лимон во супата, па зема лажицата,меша и дува оти супа нели гори, па срка..и нормално лом се прави user posted image ама важно срка. А кога се бања, прво мие коса, па раце, меше и ноџиња и на крај по мишка user posted image . Па става од пената на лице и вика дај бичам, и му даваместапче од сладолед, и тој се бричи..целосен третман.

(Одговор на членот vezilka RR)
Непосредна врска до пораките: 17
2.2.2013 23:22:09   
tnade
i dojdovme do faza "pama' user posted image i zatoa jadenjata ni se pogusti, vo pocetokot nekade pred nova godina pravevme lom okolu nas, ama veke dve nedeli uredno strumfetka jade sama. Vojna e ako se obidam da ja ranam "Doda pamaaaaaa, beaj beaj doda uca am am pama" i sleduva pogled pod oko i ti vidis ne vidis moras da se povleces user posted image
kako bebe ne trpese ligavce, sega "daj peena' pelena bara da ne se izvalkala devojkata

Непосредна врска до пораките: 18
3.2.2013 8:24:06   
Felly RR

ИЗВОРНА ПОРАКА: vezilka RR

Сабајлево ме полуде со ова сакам сам. Надвор истура и додека други денови тој ме моли да го кренам, а јас му викам ајде сам, денес обратно, се запна сам и тоа и чадорот сам да го носел. Мојот чадор, голем. Јас киснам покрај него, а тој под чадор се влече накај кола. Патем чадорот толку голем што сиот го покриваше, па изгледаше како чадорот сам да се движи по улицата. Морам денес да му купам чадор.

Леле Везилка, ме изнасмеа.user posted image user posted image user posted image

Матеа па во последно време многу работи што сама ги правеше, јас морам да трчам по неа. Да трчам да ја седнам на нокшир, а порано сама го земаше нокширот, сама се соблекуваше и си седнуваше, не сакаше дури ни да ја допрам. А сега е : „Мамо, ми се мочка, дојди“. Исто и за јадење, ќе касне неколку залчиња и „мамо, давај ми“. Е она што и е интересно е друга приказна - за да си го носи чадорот, да се капи сама...

Непосредна врска до пораките: 19
5.2.2013 13:22:41   
Snowhite RR
Е уште за капење што не бара сам, се чудам како не му текнало. Инаку М кога ми кажува дека му се кака не вели Мамо ми се кака, туку Мамо сам ќе какам и ако отидам со него ми вели Бегај таму, срамота е user posted image

Непосредна врска до пораките: 20
19.2.2013 13:32:00   
gorda2
Ќерка ми е во тој филм веќе цела година.  Од година и нешто се инаети дека е голема и се може сама, дури се лути ако и помагаме или ако направиме нешто место нејзе! Ќе го растури или преправи за сама да сработи нешто! Кога имам време ја оставам, ама кога ми се брза, а таа ќе реши дека сама ќе се облекува (10 мин најмалку), па на крај и ќе заклучи дека не може сепак и пак јас да помогнам, од кожа ме вади, ама се тешам дека е фаза user posted image  Голема лутка е, избегнувам да се расправаме / да ја карам за такви работи, ама ем се лути дека и викаме дека не може нешто сама, па после кога ќе види дека стварно не може се лути уште толку! Се надевам дека не грешам што ја оставам, може треба да интервенирам, што знам...

Непосредна врска до пораките: 21
19.2.2013 13:55:04   
masa
Сега брзо научи сама да си пушта цртани на youtube user posted image веќе сама се облекува и соблекува,само блуза неможе сама да соблече,сама јаде,сама си ги раскрева алиштата и играчките...а пред некој ден нечистите алишта ги ставила во фиока па иде и ми кажува user posted image Кога се брзаме јас ја облекувам и ранам зошто ми е попрактично нели,а некогаш кога ќе се запне "сакам сама не ме облекувај можам" user posted image Најново сега сака сама да се брише кога оди во wc и само тоа не и дозволувам и да си ги чепка ушите, сега ми текна, одамна нема побарано, изгледа се помири дека несмее...за друго ја подтикнувам и да проба иако знам дека неможе.Секако е фаза и малку е тешко додека навистина да научат како треба,ама како ќе научат ако не пробаат.Затоа мамички трпение и може на пример да се договорите кога може сами,а кога треба мама.

(Одговор на членот gorda2)
Непосредна врска до пораките: 22
Страница:   [1]
Страница: [1]
Оди на:

Анкета

Koe ime e poubavo ?
Blue Glow

Pomos ringerajki !!!

Sandra (8%)

Mia (22%)

Ana (23%)

Anja (20%)

Jana (27%)

Број на сите гласови: 148

Фала на гласовите. Гласавте веќе на сите актуелни анкети. Можеш да направиш своја анкета!