|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.

Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: <<   < Претходна страница  11 12 [13] 14 15   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   RE: Трудници во третото тромесечје II - од 27...
10.7.2011 17:14:24   
Bethany

ИЗВОРНА ПОРАКА: Carelija

btw bethany redno bese da ni se vratis na forumov :) Sto e ova trudnicive so termin vo septemvri nakako mi eskiviraat  user posted image

Царелија, душо, тука сум јас, ве пратам све време, само помалку пишувам. Ама никако не ве испуштам од видот. user posted image

(Одговор на членот Carelija)
Непосредна врска до пораките: 301
10.7.2011 17:36:40   
milobebence
Zdravo mamicki,

Eve me i mene da pisam i jas nekako stanav pomrzliva,redovno citam samo ne mozam da se nakanam da pisam. Zestinive mnogu tesko gi podnesuvam, i navecer non stop stanuvam. Vcera so majka mi izlegov da prosetam i edvaj se dovleckav do doma. Sedev na sekoja klupa po pat i cela otekov,a mislam deka namaliv na solta. Pijam vboda ama nisto ne pomaga,a septemvri mi se gleda daleku pa si vikam kako ke se izdrzi letovo. Vie kako se spravuvate so zestinive? Sakav da prasam dali nekoja od vas pie omega3,i ako pie kakvi?I dali nekoj znae za vezbite za trudnici vo drzavna i kako odi so prijavuvanjeto?
pozdravce do site mamicki

(Одговор на членот Bethany)
Непосредна врска до пораките: 302
10.7.2011 17:44:31   
Jule0712
dushice ic da ne beris gajle deteto spored merkite i tezinata si e super za nedelite...i mene me izvadija od pamet ednas koga otidov da baramm vtoro mislenje kaj drug ginekolog za plodot (a inaku maticnata mi e super) ama ajde si rekov na konsultacija ke odam i on koga pocna : glavceto mu e za 22 nedela , teloto za 26 nedela bla bla me izvadi od um......sega na poslednata kontrola kaj maticnata bese se vo red a kolku da vidis deka tvoeto e napredno i spored kilaza ke ti kazam deka moevo vo 29 + 1 den e tesko 1100g a tvoeto masala gledam e ponapredno......ic ne mu ja misli se e vo red samo ne ponicat bespotrebno...a ako ne si zadovolna od maticnata ili kazi i deka sakas podobar tretman ili zamini od kaj nea na krajot na kraistata tie treba da ni objasnuvaat SE a ne nie so klesta od usta da im vademe zborovi user posted image ...pozz

(Одговор на членот dushice)
Непосредна врска до пораките: 303
10.7.2011 19:22:53   
eleonorastrumica
a da vi kazam jas za mojta maticna oti ehoto i e staro i nema nikakvi dimenzii nisto,samo ke slusnes se e dobro,dobro e i tolku,mislam i zenata ic ne si se zamara,tuku kazete kako gi pominavte zestinite deneska,se utepav ovosje jadejki cel den i voda piejki,a sto edvaj se dvizam kako traktorce sum taka mi vika mama hehehe,tuku ajde uste malko ke se izdrzi

(Одговор на членот Jule0712)
Непосредна врска до пораките: 304
10.7.2011 20:14:52   
Bethany
Јас мислев ќе ми се јаде помалку по овие жештините, ама не било така во мојот случај. Цел ден дома , ролетни спуштени ко во бункер сум, те на интернет, те читав нешто, те гледав онлајн филмови, ама па и се ми се нешто јаде. И овошје и леб и благо, и сладолед и се нешто. Ово не е добро. user posted image Ама па што друго да правам user posted image

(Одговор на членот eleonorastrumica)
Непосредна врска до пораките: 305
10.7.2011 20:16:00   
hoho
Добар ден и од мене, малце касно ама еве ме. Денес на никој не му е до зборењеuser posted image
Душиче и јас не гледам место за паника, знам дека на своја кожа секогаш изгледа пострашно ама затоа ние сме тука да ти кажеме дека стварно, ама стварно нема место за паники. си одиш редовно на контроли така да ако имало нешто страшно сигурно докторите нема да ќутат.
Иначе Либра и јас денес бев на Матка, може сме се сретнале????user posted image

Она што може да го донесе моментот, неможе ни целиот живот

(Одговор на членот eleonorastrumica)
Непосредна врска до пораките: 306
10.7.2011 20:32:16   
libra.n
Dushice, da ne se povtoruvam, se slozuvam so site komentari od drugite rr, mene vo 29-ta nedela nekoi parametri mi se kako za 27-ma, nekoi kako za 26-ta a samo AC mi bese kako za 29-ta. Samo imam sreka sto i doktorot kaj sto odam na kontrola i maticnata detalno mi objasnuvaat se sto ke pobaram od niv i zatoa nemam krenato paniki do sega.Hoho, ako sme se sretnale sigurno ke sum zabelezala, oti samo se sporeduvam so tridnici sto ke gi sretnamuser posted image .mm mi vika kako manijak si se zagleduvas vo trudni zeniuser posted image i site mi izgledaat normalno i simpaticno samo jas si se gledam kako debela i ogromnauser posted image , a denes ne vidov ni edna trudnica znaci sme bile na razlicni mestauser posted image . A vo replek hubo pred nekoe vreme se imam sretnato so uste tri trudnici na eden raftuser posted image , i duri stram me fati od sto bev jas najdebelauser posted image . Ama ajde ke si dojdam na red za nekolu meseci, samo zdravi i zivi da bideme.

(Одговор на членот hoho)
Непосредна врска до пораките: 307
10.7.2011 20:55:01   
Bethany

ИЗВОРНА ПОРАКА: libra.n

Dushice, da ne se povtoruvam, se slozuvam so site komentari od drugite rr, mene vo 29-ta nedela nekoi parametri mi se kako za 27-ma, nekoi kako za 26-ta a samo AC mi bese kako za 29-ta. Samo imam sreka sto i doktorot kaj sto odam na kontrola i maticnata detalno mi objasnuvaat se sto ke pobaram od niv i zatoa nemam krenato paniki do sega.Hoho, ako sme se sretnale sigurno ke sum zabelezala, oti samo se sporeduvam so tridnici sto ke gi sretnamuser posted image .mm mi vika kako manijak si se zagleduvas vo trudni zeniuser posted image i site mi izgledaat normalno i simpaticno samo jas si se gledam kako debela i ogromnauser posted image , a denes ne vidov ni edna trudnica znaci sme bile na razlicni mestauser posted image . A vo replek hubo pred nekoe vreme se imam sretnato so uste tri trudnici na eden raftuser posted image , i duri stram me fati od sto bev jas najdebelauser posted image . Ama ajde ke si dojdam na red za nekolu meseci, samo zdravi i zivi da bideme.

Ах, Либра, добро е, нисам само јас манијак па загледам и се мерам со други и наравно обавезно коментирам на мм. Па и он почна да загледа. А вчера додека шетавме идат ни во пресрет една трудница со мм и тој мене ме загледа user posted image
Колку ми беше смешно и интересно, значи сите сме исти. user posted image
Ама сите ние трудници сме убави да знаете, без разлика подебелки или потенки, убави сме. И го сакам моето стомаче, а посебно оно внатре. user posted image

(Одговор на членот libra.n)
Непосредна врска до пораките: 308
10.7.2011 21:15:34   
SkCura77
Zdravo, moi mili user posted image koleski! Spusteni roletni i drveni kapaci, pustena klimata, dremkanje vo najladnata soba i tusiranje so mlaka voda. Po se ova, mozam da kazam deka vikendov preziveav! user posted image A vnesenite kolicini  voda, ovosje, zelencuk i sladoled - ne moze da se izmerat user posted image
Blond, fala ti za site soveti, sega si vo najzafaten period pa pak ne si ne zaboravila.
I mene mi se odese na Matka, ama MM nesto e mrzovolen vikendov na zeskovo...
Bev na CTG na drzavna i site se izvadivme od pamet, i ja i iskusni doktori tamu, bebuvko tolku se raskloca i gi izmesti site vrednosti na aparatot, izlegoa edno cudo shari i linii i sve ukazuvase na toa deka ili srceto mu dozivuva tahikardija ili deka deka imam najsilni porodilni bolki. Dodeka da stasam da im kazam deka bebeto kloca mnogu besno i deka tie gajtanite se izmestija, cela minuta dzverea vo aparatot dali kje se smiri namesto da me poglednat vo stomakot kolku se mrda. Koga po minutka-dve sve se razjasni, na site ni olesna, niv deka bebeto samo e besno i deka se e vo red so negovoto srce, a mene mi olesna otkako si smenija panicnite izrazi na licata. Pa polezav uste 20 min i si se vrativ doma so hartivceto deka se e vo red. (fala mu na Gospod).
Citam site ste imale relativno miren i ubav vikend, bas mi e milo user posted image

(Одговор на членот Bethany)
Непосредна врска до пораките: 309
10.7.2011 21:18:48   
SkCura77
Inaku i jas se dzveram i sporeduvam so drugi trudnici, ama od cisto zdravstven aspekt, ne za debelinata user posted image
Gledam dali i kolku se oteceni, dali imaat crveni ili modri delovi na kozata, prosireni veni, nafrlana koza, kvalitet na kosa, nokti i koza i sl.

(Одговор на членот SkCura77)
Непосредна врска до пораките: 310
10.7.2011 21:57:29   
Carelija
ИЗВОРНА ПОРАКА: libra.
samo se sporeduvam so tridnici sto ke gi sretnamuser posted image .mm mi vika kako manijak si se zagleduvas vo trudni zeniuser posted image i site mi izgledaat normalno i simpaticno samo jas si se gledam kako debela i ogromna
[/quote}
user posted image user posted image user posted image aj da ne ja citiram i bethany ama stvarno e taka eve potvrduvam i potpisuvam deka i kaj nas e istiot slucaj.
Ama site nie user posted image   zracime so nekoja posebna ubavina, pa i slep da e covek ke ne zabelezi user posted image user posted image user posted image
Btw ne se zamaraj za kilazata duso ke se doterame potoa nie eheee raketi ima da se napravime user posted image

< Поракaта ја уредил Carelija -- 10.7.2011 21:59:39 >

"s greatest accomplishment is being a Mom !!!

Непосредна врска до пораките: 311
10.7.2011 23:11:39   
Andriance
Lelellele pishuvanki eden kup....zeskovo za sega odlicno go pominav..kako nekoja netacna se zaterav vo resen na svadba, pa od tamu vo Stenje kade temperaturata vecerta beshe edvah 13 stepeni i se naspaaav...denes malku na bazen kaj kumovi i se istera vikendce. se mislam samo za utre kako li kje bide...ve molam site bez negativni misli, kolku i da los rezultat..pa si vikam terame 8-mi 9-ti mesec, do sega izdrzavme kje izdrzime uste malku.ja samo si ja macam glavata shto uste ne sum reshila kaj kje se poragjam...backi za siittee

Непосредна врска до пораките: 312
11.7.2011 9:34:31   
libra.n
Dobro utro na siteuser posted image Jas da se prijavam od  sabajle deka imav strasna nok so cesanjeuser posted image . Na stomak mi se napravile strii kolku mene: debeli, crveni i rasgraneti niz cel stomak. Se ubiv od cesanje duri i stomakot pocna da me boli od sto go izmaltretirav od asteganje so cesanjeto. I taka ne spiev do 4, ama ke si nadoknadam denes cel den do 5 sum free.

(Одговор на членот Andriance)
Непосредна врска до пораките: 313
11.7.2011 10:04:30   
dushice
dobro utro i od mene user posted image
libra.n mene koga pocna uste vo treti mesec da me cesa stomakot otidov vo zegin i aptekarkata mi vika ako nesto pomaga toa e pavloderm od bones firmata mene odma mi go smiruva cesanjete momentalno a za strii da ne pravime muabet
kupi ama samo od makedonskite ne tie sto se proizvedeni vo srbija zosto cudno mirisaat zatoa vo zegin ti e najubavo probaj da vidis deka pomagauser posted image

se nadevam deka na site ke vi pomogne kremot kao na mene pozdravce do siteuser posted image

Непосредна врска до пораките: 314
11.7.2011 10:18:52   
Carelija
Dobro utro i od mene ! Za razlika od vcera ova utro se prijavuvam vo nenaspanite i mamurnite user posted image
Lele zeni nz sto mi bese cela vecer samo se prevrtuvav i oko ne sklopiv, cela spalna malku mi bese user posted image pa zestinive me otepaa. Preku den mozam da recam deka mi e polesno klimata mi e pustena i ok e , ama vecerta e horor.
Kako vie si ja pominavte nokta ?
Vi posakuvam prijaten den.

Непосредна врска до пораките: 315
11.7.2011 10:33:46   
Andriance
Cerelija...ne si edinstvenata..ama ja si rekov bas mi e gajle ako klimata raboti cela nokj...pa trudna sum i normalno e da mi e mnoguuu zesko user posted image klima vo dnevna a od spalna otvorena vrata i super..mozes duri i na malku pojako da ja stavis. ajde samo uste denes barem da izgurame na najzeskoto vikaat od vtornik demek 3-4 stepeni poladnicko...inaku ne znam brfe koga da pocnam so mestenje krevetce i perenje alistenca i slicni aktivnosti????

Непосредна врска до пораките: 316
11.7.2011 10:39:35   
mamicki
Adriance, za nekolku dena treba da se porodam, zdravje Boze, ama nisto nemam cepnato, poradi toa sto mi e subeuser posted image Se mi e kupeno, no nisto nitu sum perela, nitu sum peglala... Koga kje se rodi bebusot, majka mi kje dojde kaj mene doma, za da se grizi za semejstvoto, i dodeka da izlezam od bolnica ima obvrska se da ispere i ispegla i da namestat koe kade treba so mm na kogo mu napisav detalni upatstva user posted image ... Znaci, ako ima koj, podobro e taka, barem se kje ti bide tip top, presno pereno i peglano koga kje se vratis, plus, sega i bez toa e prezesko za takva aktivnost user posted image

Непосредна врска до пораките: 317
11.7.2011 10:51:19   
sandriana RR
Zdravo user posted image i od mene;
da se pridruzam na komentarite za cesanje na stomakotuser posted image   Mene mnogu mi pomaga - barem do sega- meshavina na pantexol krem,pavloviceva mast i bademovo maslo (mi go namaluva cesanjeto, a i ne mi se pojavile seuste pukotini i strii, fala na Boga, iako iam kaceno min.13 kg).

Непосредна врска до пораките: 318
11.7.2011 11:14:05   
libra.n
Jas se mackav od pocetok so pavloviceva vo rozova kutija ama eve mnpogu mi izlegoa strii. Majka mi so sestra mi kako so prvo dete ne izvadila nitu edna strija a so mene cel stomak i e isaran, i kazuva deka mnogu sum klocala. Eve i kaj mene isto, mnogu me kloca se dodeka ne vlegov vo 9-ti i tamu kaj sto najmnogu me kloca(na desna strana)tamu najmnogu imam strii. Sega pomalku go osekam klocanjeto, tuku poveke kako cel stomak da mi se ispaknuva na edna pa na druga strana. 

(Одговор на членот sandriana RR)
Непосредна врска до пораките: 319
11.7.2011 11:21:19   
libra.n
I uste edna konsultacija so vas:Na 16-ti vo sabota imam zakazano pregled, togas ke bidam na kraj na 40-ta nedela. A nemam tri nedeli otideno, koga go pravev prvoto i edinstveno ctg.Ne znam dali da odam porano, me faka nekoj sklet, uste edna nedela koj ke ceka, si vikam da ne sum otvorena za ovie tri nedeli i plodovata voda ne znam kako mi e...nemam nekoja maka fala mu na Boga ama si vikam deka cel 9- ti taka go isturkav so samo edna kontrola na pocetokot.A slusam deka velat deka se odi vo 9- ti najcesto na kontoli i na ctg.Ne znam sega dali da go cekam doktorot da se vrati od odmor do sabota ili da si pojdam vecer kaj koj bilo doktor? Ve otruv so neresitelnosva mojauser posted image

Непосредна врска до пораките: 320
11.7.2011 11:48:23   
Carelija
user posted image user posted image user posted image Daleku od toa deka si ne otrula duso, site si imame takvi momenti na nestrplivost. Jas bi ti preporacala da si otides na ctg bez razlika sto tvojot dr e na odmor, eve na primer da te fatea bolki i da se porodese do sega sto ke pravese? sigurno toj nemase da trca od odmor da si dojde user posted image Zborot mi bese gledaj ti da si ja vidis sostojbata kakva ti e so plodovata i so bebceto i ako moze da si se olesnis i da kurtulis od podnesuvanjeto na zestinite. Inaku ne smetam deka imas mesto za panika stom si se osekas dobro, ama od drugive trudnici citam deka vo 9 se odi pocesto na ctg a ne samo ednas.
Ipak odlukata e tvoja.

Непосредна врска до пораките: 321
11.7.2011 12:03:16   
Carelija
ИЗВОРНА ПОРАКА: Andriance

Cerelija...ne si edinstvenata..ama ja si rekov bas mi e gajle ako klimata raboti cela nokj...pa trudna sum i normalno e da mi e mnoguuu zesko user posted image klima vo dnevna a od spalna otvorena vrata i super..mozes duri i na malku pojako da ja stavis. ajde samo uste denes barem da izgurame na najzeskoto vikaat od vtornik demek 3-4 stepeni poladnicko...inaku ne znam brfe koga da pocnam so mestenje krevetce i perenje alistenca i slicni aktivnosti????

Of andijance ja probav taa finta so klimata dusicke ama ne se oseka vo spalnata nekako oddaleceni mi se sobite edna od druga i dzabe mi e. A vo dnevna nema sansi da spijam :(
Lele daj boze da e poladnicko pa makar bile samo 3-4 stepeni sto nz i dali ke se osetat na ovie gorestini user posted image
Inaku ako ne se lazam i tebe ti bese termin vo septemvri neli ? Pa vaka duso u vezi alistenca si imam veke kupeno se, so toa sto mi falat nekolku bodinja na dolgi rakavi i nekolku ligavcinja da si dokupam, se dr ni e kupeno. E sega jas posto majkami odi na rabota a isto i svekrvami ostavena sum si sama na sebe da si sredam se, pa jas si ja svativ rabotata seriozno i kako kupuvam taka peram i peglam i ne se zamaram mnogu. A krevetceto ke go namesti mm koga ke me odnese mene vo bolnica, posto za nego ete si priznavam sube mi e da go gledam prazno.

Непосредна врска до пораките: 322
11.7.2011 12:07:52   
vanessa30
vanessa jas primav rogam pa mislam deka ja ima vo site apteki jas pred dve godini koga mi se desi abortusot bev vo cair i od tamu od taa apteka ja kupiv i so fiskalnata od apteka i so dokumentot od maticnata deka si primala ke odis vo socijalnoto i so fotokopija od transakciska smetka od banka za da stignat parite a prifakaat samo 80% 20% si gi ti davas toa e okolu 800 do 900 den,do dusa ti ke si ja plates celata a posle samo 2200 ili 2100 ke ti vratat a sega koga primav pred eden mesec vo 28 nedela ja primav vo stip bidejki maticnata mi e tamu i ja imase vo bolnicata i samo plativ 900 kako bolnicki den da sum lezela ono isto ti se faka mislam deka mozes vo skopje vo sekoja apteka da ja najdes

Fala na odgovorot mamicka 77, znaci ke moze od bilo koja apteka da go kupam, a ke si prasam na ginekologija slucajno da nemaat za tamu da ja stavam, ako ne togas kaj maticnata.

Inaku tesko so ova zestinava kako izdrzuvate narocito tie sto se poodminati so nedelive? Jas vikendov resiv da izlezam od gradov i cel vikend steavme, dodusa se zamoriv malku, ali super si pominav. Ako vaka se drzam i sleden vikend ke mu ja zduvnam nekade. Gradov e premnogu topol i necist, nema vozduh za disenje, samo prav. Eh da ne sum na rabota denovive i maz mi da ne bese, ke otidevme nekade na planina cela nedela.

Nego prasanje do site trudnicki, koga se odlucivte kade ke se poragate?Jas seuste se dumamuser posted image . Dilemata mi e dali na klinika ili vo Remedika? Znam deka uslovite vo Remedika se fantasticni, ama i parite se dobri 1000 evra za poragaj i okolu 1500-2000 e za carski. Pred godina dena za laparo se isprciv 1000 evra i sega ne sum bas pri pari? Dali znaete nekoj dobar lekar na klinika sto uste e ostanat tamu da raboti i nezaminal po privatnive bolnici? Mada site mi kazuvaat deka na poragajot najbitna ti e babicata, a doktorot samo ako ima nekoi komplikacii.

(Одговор на членот mamicka77)
Непосредна врска до пораките: 323
11.7.2011 12:14:27   
SkCura77
Zdravo od edna zovriena dnevna user posted image user posted image user posted image
Libra, odlukata e tvoja, a licno moe mislenje e da si otides do vecer ili do utre na lekar, cisto za edno kontrolno "dze", ne mora nisto da bide, samo edna mala proverka kako si ili plodovata voda do kade e ili na kogo kje lici bebuvkoto user posted image
Jas nokje dobro spijam, ne se prevrtuvam mnogu i ne sonuvam nisto, ama znam da se razbudam srede nokj srede bara od voda na pernicata. Se potam nesto nenormalno i toa striktno okolu vratot. A spijam vo najotvorenata i najprodzirnata i najkratkata pidzamka na svetov user posted image Mozebi e poradi dolgata kosa, zasto i pod kosata kozhata  mi e mokra! Preku den dremam mrzlivo i nekade nakaj 22 h si pesacime so MM i se molime malku da duvne vetre, ama nema.
Me bunite so ovie muabeti za pavlovikjevata krema, a fakt e deka i vo apteka ne znaat sto da mi kazat.
Koja e originalna pavlovikjeva??!! Imalo rozeva i zolta... Imalo nasa, srpska, hrvatska... Zaviselo od koja firma e... Od nasata ne na ovoj proizvoditel, tuku na onoj... Vie koja ja koristite ustvari???!!!

Непосредна врска до пораките: 324
11.7.2011 12:24:01   
SkCura77
Jas se spremam za bebuvkoto, nedelava vleguvam vo 38 GN i leka-poleka peram i redam torba, a za peglanjeto se mislam najubavo nekoja nokj da stanam u toplovo i da fatam najvaznoto prvo da go peglam. Krevetceto bidejki ni e montazno vekje se namesti, ama od pusto shube da ne go gledam prazno, ne e iscisteno i nema postelnina i vnatre e polno so nekoi bebeski drangulii. Mislam deka se se toa tehnicki detalji, na MM celo vreme mu povtoruvam deka najvazno e bebeto da se rodi zivo i zdravo i bez problemi, a jas da imam lesno poroduvanje. Povekjepati go teram da povtori glasno sto treba da pravi vo slucaj da me stegnat bolki ili da mi pukne vodenjak. Najvazno e da ne se ispanici. A MM vo princip mi e mnogu stabilna osoba, so pamet vo glava i e psihicki silen, ama za se ima prvpat, neli? user posted image
I jas uste ne sum resila kade kje se poragjam, jas sakav vo Remedika, tamu odam na redovni kontroli, ama so ogled na teskata finanskiska situacija momentalna, izgleda kje bidam na drzavna,  pa so Gospod napred, samo neka pomine se vo red...
Utre sum na pregled i pocnuva da me fakja nervata, sto li kje vidat, sto kje kazat... Klasika cuvstvo za pred pregled.

(Одговор на членот SkCura77)
Непосредна врска до пораките: 325
Страница:   <<   < Претходна страница  11 12 [13] 14 15   Следна страница >   >>
Страница: <<   < Претходна страница  11 12 [13] 14 15   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

Соби за игри.
пеперутка16

Колку често ги носите вашите деца во игротеки?