Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 28.9.2010 15:56:14
little girl
znaci uste malku da izdrzam, nedela, dve...jas 34 sum ama so bliznacinja i epten tesko e poslednive nedela-dve, a se potesko odi nekako...ili pak jas sum nestrpliva kako i da e, na site so lesno...
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 28.9.2010 16:05:07
iki82
little girl ajde ke izdrzis uste malku, pa posle ke se raduvas so bebcinjata. A ti si gi zadrza site tri bebcinja posle ivf ili ..? dali ke imame nabrgu trojka na rr ili ? ne sum vo tek, izvini. pozdrav i so lesno na site sto im se priblizuva terminot
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 28.9.2010 22:05:36
Bebence te cekame
Petra i jas sum isto 34 nedela i 1 den (plus, minus ) Znaci ne sledniot tuku ponaredniot ponedelnik vleguvame vo 9-ti? Togas malku ke olabavime, vaka na se se streknuvam. Posebno denes sum malku podepresivna i se me boli: kicma, noze, dolen del pod stomak... Ama mora da izdrzime, neli?
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 29.9.2010 9:50:12
petra27
Koga ti e termin...znaci na ist den Tocno taka sekoj ponedelnik vo druga nedela......kuti i mene se me boli,kako slonica se dvizam,a za spienje da ne zbotam....koga si na pregled i ctg?Jas sum na 8mi naredniot petok i na ctg i na pregled....edvaj cekam.....ti sto nosis masko ili devojce?kade planiras da se poragas?
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 29.9.2010 13:16:53
Bebence te cekame
Termin mi e 7 noemvri (na mojot rodenden ) Malku ke zvuci smesno, ama bas toj mesec koga sum ostanala bremena, nemam zabelezano posledna menstruacija, pa morav da presmetuvam od predposleden pat (sreka sto menstruaciite mi se redovni ). E sega kolku dobro sum presmetala, se nadevam deka se ke e vo red... Inaku poradi celata terapija (Metildopa za pritisok, Clexane za D-dimerite), na kontorla sum sekoja nedela vo Drzavna kaj Dr.Kocoski. Bas za nekoj saat vreme treba da se javam za da mi kaze doktorot koga da odam, utre ili zadutre. Mi pravat komplet labaratorija, CTG, eho so dopler... Tamu i planiram da se porodam, a maleckovo e masko Cuculce, edvaj cekam da go gusnam
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 29.9.2010 14:49:50
baby_bump
Еве ме и мене пак, веќе од вчера сум 35 недела, што значи уште две недели и ке почне одбројувањето. Вчера бев на преглед и мојата ‘стручна‘ матична докторка ми даде упат за преглед во Скопје, бидејќи таа не можела сама да одлучи како да се породам, дали природно да чекаме или да закажеме царски. Најголеми глупости што сум ги чула од неа.... Наводно поради тоа што бебето е 2 недели поголемо од гестациските недели а и мојата возраст (36год.), таа за мое добро ме праќа од мојот град каде што ги познавам сите гинеколози, во Скопје каде што никого не познавам, за да ме советувале како да се породам!!!! Да напоменам дека единствени проблеми што ги имам е ГТТ тестот т.е нивото на шеќер не ми се врати на привлижно иста вредност како што требало и ме ставија овој месец на диета. Јас сум здебелена 12 кг, а ова ми е второ дете. Не знам каде таа гледа проблеми па да ме праќа во СК, многу сум изреволтирана и загрижена.
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 29.9.2010 15:54:42
Bebence te cekame
Ponekogas lekarite znaat epten da te zagrizat, a bezpotrebno! Ako ne ti e problem dojdi vo Skopje na klinika, cisto za konsultacija kako da se porodis, ama sigurna sum deka ke te vratat vo tvojot grad. Ne mi izgleda nisto komplicirano kaj tvojot slucaj. Don't worry!!!
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 29.9.2010 16:05:45
Bebence te cekame
*Baby* od Dr.Kocoski sum zadovolna, samo e prezafaten. Vo vtornik ke go najdes od 8:30 do 11 na Rizicna bremenost, a drugi denovi ne znam kako raboti. Jas vo petok sum na kontrola, togas e dezuren, a posto detalno mi ispituva se, dobri 2-3 saati pominuvam na klinika. Ama dobro e sto se grizi i sto mi posvetuva vnimanie. Malku me zagrizi koga mi rece "dojdi vo petok, pa ke vidime dali ke te zadrzime". Inaku, minatiov petok mi gi prepisa Clexan-ot, pa sega treba da vidime dali malku mi se razretcila krvta. A Metildopa pijam 2 i pol nedeli, ama tesko mozam da go reguliram pritisokot. Cudna rabota, do 7 mesec pritisokot mi bese 120 so 80, kako vlegov vo 8-mi, presrekna sum koga maliot mi e 90. Eve snosti, 156 so 104, pa se voznemiriv i pocnav da placam. Sirot moj maz, me tesi, sto da mi pravi. A jas epten nasekirana da ne mu bide nesto na bebceto. A tebe *Baby* kolku ti e pritisokot? Kako go reguliras?
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 29.9.2010 16:24:02
*baby*
Bebence te cekame mojot pritisok se dvizi 140 so 90 nekogas 150 so 100 sto za trudnica e visok pritisok. Mene kako sto mi objasni mojot maticen genekolog kako navleguvas vo poslednite meseci pritisokot se namaluva a kaj mene obratno se zgolemuva . Pijam Metildopa dva pati vo denot sabajle i navecer i Magnesol sumlivi tabletki.
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 29.9.2010 16:31:55
Bebence te cekame
*baby* a mene maticnata mi rece deka vo 9-ti na trudnici im ripal do 240 so 120 !!! Taka da, mislam deka dodeka ne se porodime, ke se borime so pritisokot. Jas pijam Metildopa 3x1 od 250 mg i Magnesium tableti isto 3x1 od 250 mg. A vo ishranata smeni li nesto? Jas sum na dieta so crn leb, ovosje zelencuk i variva, ama tesko mi ide... Ne smeam ni blago, ni przeno... Kako i da e, edinstveno se plasam da ne mu bide na bebeto nesto od toa, za mene manje vise
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 29.9.2010 23:15:05
Pinky
Zdravo na site. Inaku, jas sum 35 nedela i veke finisirame kon krajot. Ne e ednostaven ovoj period, ali vredi da se izdrzi za . Eve ne mozam da zaspijam, zaso se davam vo kiselini, ovie nekolku denovi malku mi bese pokacen pritisokot 125/80 (za mene e visok), ama si vikam aj sasavo e vremeto. Otkako zaladi popladnevo, dobro se osekam. Slednaat nedela sum na kontrola i CTG, pa ke vidime sto ke kaze d-rkata. Pozdrav do site.
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 30.9.2010 6:37:28
Merlin
Pritisokot znae da se kaci i od vozbuda, mozebi kako se priblizuva krajot ste povozbudeni. Obidete se malku poveke e da se smirite i poveke odmor, ne jadete soleno i mnogu blago. Sekako pridrzuvanje strogo na sovetot od doktorot i nikako vozbuda. Mene standard mi e nizok pritisokot, ama koga eden den edna lekarka mi i znaraskaza prikaski za strasni poroduvanja itn... veruvajte mi se kaci pritisok od 130 so 90 a normalen mi e 100 so 70- 115 so 75. Si rekov poveke nema da slusam nikavi gluposti i ako nekoj pocne da mi zbori odma gi secam. Od togas meram sekoj den nekolku pati pritisok i celo vreme si e dobar. Pozdrav
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 30.9.2010 11:48:01
petra27
Srcki uzivajte,na kraj sme......se pomiriv so nespienjeto,so kiselinite,so bolkite vo kicma......koga ke si go vratam filmot i koga ke se prisetam sto se pominav,sega sum mnogu srekna.....pokraj tri krvarenja,seklaz i lezenje svativ deka nie zenite sme mnogu silni.....nikogas ne ni pomisliv kolku moze da bide silna voljata na majkata......zatoa devojki sega da uzivame i da go ocekuvame najubaviot mig vo nasiot zivot....
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 30.9.2010 14:00:10
baby_bump
Само уште да не ме фаќа страв и паника, па ќе можам да уживам во најубавиот момент...
Уште еден бисер од матичната: мојот краен термин е 02,11,2010 и ја прашувам од кога да сметам дека сум влезена во 9-ти дали од почетокот на 36 недела или почетокот на 37 недела и таа ми вели, не ти ќе влезеш во 9-ти месец на 02,10,2010!!
Само, моја грешка е што не ја сменив пред некој месец кога ми изнакажа уште неколку вакви бисери и кога ММ после еден преглед ми рече: изгледа докторката ќе треба да фаќа прибелешки од тебе кога ќе одиш на преглед, бидејќи само ти зборуваш, а таа бледо те гледа и на секое прашање вели, не знам тоа, ќе треба да проверам.