Jeca во 12:26
на тема RE: Работа од дома
Чинот на јадење е мултисензорно искуство и е поважно отколку што мислиме дека е – е ставот на професорот од Оксфорд , психологот Чарлс Спенс. Ако го сведеме јадењето само на вкус или на нутритивна вредност, многу губиме, односно пропуштаме во целиот процес. Овој експерт истакнува дека многу нешта се важни кога јадеме и дека не е важно само колку јадеме, туку и пропратните детали како избор на чинија, дали гледаме телевизија дури јадеме, дали е бучно, итн.
Доколку јадеме во голема чинија, ќе изедеме и до 40 проценти повеќе храна, потврдува едно истражување на кое Спенсер се надоврзува. Тој исто така смета дека бојата на чинијата многу влијае на нашите прехрамбени навики. Оние коишто користат црвени чинии повеќе се заинтересирани за она што го јадат, а оние коишто јадат од бели чинии јадат помалку шеќер.
Најлесни трикови за да го „излажеме“ апетитот се: пиење од висока чаша, да не се гледа во телефон, компјутер или телевизор додека се јаде, да се џвака темелно, да не се јаде директно од кутија, пакување, тегла.
3
2
2
забава Бремените
Автор: bobik
Телесна топлина како сигнал за плодни денови
Кога жената сака подобро да го разбере својот циклус, или активно ја п...
Неплодноста е честа, но и честопати погрешно разбрана состојба која ба...
Јога и медитација - подготовка за бременост
Планирањето на бременост покрај другото, започнува и со подготовката н...
Првиот чекор кон здрава и подготвена бременост
Планирањето бременост е возбудлив период исполнет со надеж, желби и бе...
Денот што ја отвора вратата кон бременоста
Овулацијата е еден од најважните, но и најмалку разбрани процеси во же...