|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?

Храна која станува токсична со подгревање

Редакција Рингераја, 3.4.2018
Многумина од нас имаат навика да приготвуваат големи количини храна која ја подгреваат следните неколку дена

image
/11


Излегува сепак, дека тоа може да биде не само нездрава храна која ги загубила корисните својства, но дури и токсична! Видете која храна не треба да ја подгревате:

1. Компири

Тие ги губат корисните состојки при загревањето. Дури и да ги оставите на собна температура подолго време, може да станат токсични и да предизвикаат мачнина и труење при консумирање.

2. Ориз

Оризот има спори кои можат да се претворат во бактерии кои остануваат активни дури и по термичката обработка. Кога оризот ќе остане на топло долго време откако бил зготвен,  има голема веројатност да формира токсини кои предизвикуваат повраќање и дијареа.

3. Јајца

Тие се богати со протеини, тие се корисни, но треба да се консумираат ограничено и по можност веднаш по нивната подготовка. Ако се претоплат  формираат токсини кои предизвикуваат штети на дигестивниот систем.

4. Пилешко

Пилешкото е исто така богато со протеини и се претвора во штетна храна при подгревањето која го напаѓа дигестивниот систем. Ако сакате да консумирате веќе зготвено пилешко, подобро јадете го ладно во салата.

5. Спанаќ

Како и сите други зелени зеленчуци, спанаќот е богат со железо и нитрати. Кога ќе се претоплят, овие нитрати можат да се претворат во нитрити и други познати канцерогени (материи кои можат да предизвикаат рак во живото ткиво).

6. Масло

Маслото од гроздови семки, ореово масло, масло од авокадо, лешниково масло и лененото масло, сите имаат многу ниска точка на вриење. Затоа, кога ги подгревате, тие горат. Значи, не ги користете за готвење, печење или пржење, туку за додавање на крај.

7. Репка

Репката најчесто се користи за салати и супи. Таа исто така содржи нитрати, кои при подгревањето стануваат токсични.

8. Печурки

Печурките се богати со протеини и треба да се консумираат во ист ден, во кој се подготвуваат. При подгревање нивната структура се менува и стануваат штетни за организмот.

9. Цвекло

Цвеклото е исто како спанаќот – многу нитрати, не треба да се подгрева.

10. Целер

Целерот има висока содржина на нитрати и на тој начин таа може да стане токсична, ако ја подгревате. Нитратите се претвораат во нитрити и го зголемуваат ризикот од метхемоглобинемија. Тоа е состојба во која нитритите во крвта комуницира со хемоглобинот и железото во неа, што ги прави неспособни да пренесуваат кислород до вашите живи клетки. Компликациите можат да вклучуваат несвестица или дури и смрт.

Ти се допаѓа статијата? Кликни “Like” и додај свој коментар:

Првото запче - прв чекор кон убава насмевка
Појавата на првото запче е еден од највозбудливите моменти во развојот на бебето. Тоа не е само симбол на растење, туку ...
3
Кенгур нега: љубов, сигурност и здравје во...
Во последните децении, концептот на „кенгур нега“ (kangaroo care) сe повеќе се препознава како еден од наједноставните, ...
3
Календар на педијатриски прегледи
Во првата година од животот, бебињата имаат повеќе рутински лекарски прегледи од кога било подоцна во животот. Овие посе...
3
Детска парализа
Детска парализа е заразна болест предизвикана од вирус што го напаѓа нервниот систем кај децата до 5 годишна возраст и п...
3




Анкета

Одвикнување од пелени.
пеперутка16

Дали вашето дете прво се одвикна од мокрење во пелена или од какање, и дали постои одреден редослед по кој прво доаѓа едното, а кога другото?