|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?

Новогодишни кекси (Gingerbread cookies)

Редакција Рингераја, 19.12.2012
Рингераја Ви го открива рецептот за светски познатите Новогодишни кекси Gingerbread cookies

image
/71


 

Овие меки и мирисни кекси се декоративни, но и многу вкусни. Во нивната подготовка и украсување ќе ужива целото семејство.

 

Потребно е (за околу 40 кекси):

1 јајце

750 гр. брашно

230 мл. меласа (може да ставите и мед)

220 гр. жолт шеќер

200 гр. путер

120 мл. вода

1 прашок за пециво

1 лажичка мелен ѓумбир

1/2 лажичка мелен цимет

1/2 лажичка рендано мускатно оревче

1/4 лажичка мелено каранфилче

неколку капки арома од ванила

 

За украсување

 

2 белки

250 гр. шеќер во прав

сок од половина лимон

прехранбена боја


 

Подготовка:

1. Брашното измешајте го добро со прашокот за пециво, ѓумбирот, циметот, оревчето и каранфилчето. Со миксер изматете го путерот, меласата, шеќерот, водата јајцата и неколкуте капки ванила. Полека додајте ја смесата од брашно и замесете тесто.

2. Добиеното тесто поделете го на три дела и секој дел завиткајте го во фолија. Оставете го во фрижидер 3 часа (може и подолго).

3. На работната маса ставете повеќе брашно и развлечете го тестото. Со калапи направете колачи и ставајте ги во плех обложен со хартија за печење. Напомена: Со брашно посипете го и тестото, оклагијата и калапите за да не Ви се залепи тестото.

4. Кексите печете ги на температура од 175 степени. Внимавајте да не бидат препечени бидејќи се повкусни кога се меки.

5. Пред украсување треба добро да се изладат.

 

Украсување:

Изматете ги белките и додадете им го шеќерот во прав и сокот од лимон. Разделете ја смесата и на секој дел додајте ја саканата боја. Ставете ја смесата во кесичка за замрзнување, одсечете мал отвор и украсете ги изладените кекси. За украсување може да користите прехранбени панделки и други украси.

 

 

 

 

Ти се допаѓа статијата? Кликни “Like” и додај свој коментар:

Поддржуваме мали бизниси: Cacao potentia
Cacao potentia го создадов прво за себе и за своето семејство и сега е достапно за сите кои се љубители на какао и здрав...
5
Северина руши рекорди!
Полудеа за Севе! Песната Italiana на Youtube има 3 милиони прегледи во 7 дена. Изгледот на Северина е коментиран повеќе ...
3
Ким Кардашијан вежби за неверојатен задник
Вежбите кои денес ќе ви ги презентираме на видеото подолу, се неверојатни за добивање на совршено обликуван и затегнат з...
3
Нина Бадриќ: сакам да посвојам дете
Пејачката Нина Бадриќ признава дека посакува да го прошири семејството
3




Анкета

Баланс?
Тања РР

Дали понекогаш занемарувате или одложувате некоја домашна обврска заради седење на интернет (Читај РР:))

Никогаш (7%)

Можеби понекогаш (37%)

Ретко (16%)

Доста често (40%)


Број на сите гласови: 87

Фала на гласовите. Гласавте веќе на сите актуелни анкети. Можеш да направиш своја анкета!