|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.

Штрудли од смоква

Автор:
Редакција Рингераја

Мирисни и крцкави



Подготовка

ПОДГОТОВКА 1. Ставете омекнат путер, шеќер, мед, рендана кора од лимон, сол, екстракт од ванила и цимет во сад. Добро измешајте со миксер. Додадете ги жолчките еднa по една, мешајќи постојано, сe додека не се комбинираат со смесата. Додадете го брашното прелиено со сода бикарбона - прво измешајте со миксер со најмала брзина, а потоа со дрвена лажица за добро да ја измешате смесата. Тестото треба да биде многу меко, затоа не додавајте повеќе брашно. Поделете го тестото на четири дела, обликувајте го секој во ролна што малку ја раширивте со дланката и завиткајте во парче фолија. Оставете го тестото добро да се олади во фрижидер најмалку 2 часа. 2. Во меѓувреме, подгответе го полнењето. Ставете исечени смокви, мед и пире од јаболка во миксер и измешајте додека не добиете мазна смеса. Смесата ставете ја во кесичка за печење за украсување или обична кесичка замрзнувач на која и го отсекувате врвот. 3. Тестото исучете го многу тенко (околу 2 мм) и исечете го на правоаголници широки 8 см (соберете го остатокот од тестото и изладете го, а потоа повторно исучете го). Затегнете го тестото помеѓу две парчиња хартија за печење, и брашно и под тестото и на самото тесто одозгора, бидејќи брзо се омекнува на собна температура и станува лепливо. По секој правоаголник, во средина, стиснете го полнењето, а потоа раширете го малку со нож. Преклопете го тестото над полнењето, а потоа свртете така што преклопот е на долната страна. Пренесете ги сите обликуваните штрудли во сад за печење и замрзнете ги 1 час. 4. Кога штрудлите добро ќе се изладат, исечете ги со многу остар нож на парчиња должина од 6 см и не ги одделувајте исечените парчиња. Ставете ги во загреана рерна на 180 ° C околу 12 минути, додека не се зацрвенат лесно на врвот. Додека се уште топли, пресечете повторно и оставете ги да се изладат.

Време на подготовка од: 80
Време на подготовка до: 120
Kомплицираност: 4

Состав

Тесто

- 300 гр брашно

- 170 гр путер на собна температура

- 100 гр шеќер

- 50 гр мед

- 1/4 лажичка сода бикарбона

- прстофат сол

- малку цимет

- рендана кора од 1 портокал или лимон

- 2 лажички чист екстракт од ванила

- 4 жолчки од јајца

Полнење

- 400 гр сушени смокви

- 80 гр пире од јаболка

- 50 гр мед

- на врвот на лажичка цимет



Анкета

Бременост.
пеперутка16

Кој дел од бременоста најмногу ви се допадна или најлесно?