Домашни лазањи
Автор:
Редакција Рингераја
Од италијанската кујна
Подготовка
Во длабока тава додадете 3 лажици маслиново масло и путер. Потоа додадете го телешкото месо и сецканите кромид, лук и моркови. Додадете го копарот и целерот и пржете околу десет минути. Потоа додадете го магданосот. Додадете 2 лажички шеќер и 100 мл. бело вино. Покријте ја тавата и оставете да врие. Во меѓувреме изрендајте ги зрелите домати. Во нив ставете една чаша вода и ставете ги во тавата. Овој сос треба да се вари на тивко околу два часа. За подготовка на бешамел сос: во посебна тава се топи путерот и се става 1+1/2 лажица брашно. Откако ќе се испржи се додава 0,5 литри млеко. Варете го сосот 10-12 минути. Додадете морско оревче и бибер. Потоа се редат варените лазањи, се става сосот од месо, па бешамел сос и се така додека сите состојки не се потрошат. Садот со лазањите се става во рерна и се потпекува. Пријатно!
Време на подготовка од: 150
Време на подготовка до: 160
Kомплицираност: 3
Состав
12 парчиња лазања
300 гр. говедско месо
4 парчиња црвени зрели домати
1 морков
2-3 лукчиња
1 кромид
магданос, целер, копар
3 лажици маслиново масло
50 гр путер
0,5 л млеко
100 мл бело вино
100g пармезан
по вкус сол и црн бибер, сушени ароматични билки, морско оревче, шеќер
-
забава Бремените
Автор: bobik Пренатални витамини и зачнување: мит или реалност?
Пренаталните витамини често се доживуваат како клучен чекор кон полесн...
Кога се обидувате да забремените, често се поставува прашањето дали се...
Добрината како најголема човечка вредност
Добрината не е слабост, туку свесен избор што ја гради човечката поврз...
Животен стил и социјални фактори
Бременоста не се одвива изолирано, туку е силно поврзана со секојдневн...
Кога бременостите следат една по друга со разлика од мал временски инт...
Анкета
AnMari
Novorodenchinjata treba da pijat:
caj,voda,sok (0%)
caj,voda (100%)
Број на сите гласови: 2
Фала на гласовите. Гласавте веќе на сите актуелни анкети. Можеш да направиш своја анкета!

