|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?

Пирошки со пилешко месо

Автор:
Редакција Рингераја

Полнетите пирошки се со потекло од Шпанија и се варијанта на арапските пити полнети со месо



Подготовка

Во тава додадете малку масло и пропржете ги лукот и кромидот. Додадете го пилешкото и продолжете со пржење додека да добие златно жолта боја. Потоа додадете компири, моркови, соја сос, сол и црн бибер. Добро измешајте ја смесата и продолжете со готвењето уште 2 минути. На крај додадете суво грозје, грашок и шеќер и гответе уште 2 минути. Одстранете ја тавата од рингла и оставете ја смесата да се излади. Во сад измешајте брашно, шеќер, прашок за пециво и сол. Потоа додадете путер и почнете со месење на тестото постепено додадавајќи вода. Откако тестото ќе се формира, разделете го на околу 15 топчиња и оставете го да отстои 30 минути. Со сукало развлечете го секое топче од тестото во форма на мини пица. Ставете на средина по 2-3 лажици од предходно подготвената смеса со пилешко месо. Преклопете го тестото на половина и добро притиснете ги рабовите за да се залепат. По желба можете и малку да ги подвиткате навнатре. Изматете една жолчка од јајце и една лажица павлака и со оваа смеса премачкајте ги пирошките. Ставете ги пирошките во тава и печете ги во предходно загреана рерна на 200 степени околу 20 минути, додека да добијат златно жолта боја. Послужете ги топли.

Време на подготовка од: 50
Време на подготовка до: 70
Kомплицираност: 3

Состав

650 гр. брашно
1/2 лажичка прашок за пециво
1/2 лажичка сол
50 гр. шеќер
6 лажици вода ладна
220 гр. путер исечен на мали коцки
1 лажица павлака
1 жолчка

Фил:

600 гр. пилешки гради исечени на мали коцки
100 гр. компир исецкан
100 гр. морков исецкан
100 гр. грашок
50 гр. суво грозје
1 кромид ситно исецкан
4 чешниња лук испасиран
2 лажички шеќер
2 лажици соја сос
50 мл. вода
масло
сол и бибер



Анкета

Цуцла.
пеперутка16

До кога вашето дете имало цуцла?