Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
RE: Болки во грбот во бременоста 4.1.2010 21:21:15
alex_mo
Последниве неколку денови постојано му досаѓам на мм со масажа,ама до сега не почувствував некое подобрување..некако болката ми е длабока и како да не може да се стигне до неа само со масажа....Морам да пробам со нешто оти сум ненаспан и уморна од болка....Позз
RE: Болки во грбот во бременоста 4.1.2010 21:31:14
Палешка РР
Да си се пожалам и јас тука. Болките во грбот и половината од бременоста си ги носам сеуште, дури станаа и поинтензивни по породувањето. Кога ја пресоблукувам Миа толку се укочувам што потоа неможам да се исправам .
Леле Палешка сега дури ме исплаши.90% од пријателките што ги имале овие болки им престанале со самото породување,а така пишуваат и овде на форумов.Само некои ретки случаеви се жалат дека болките им останале.Од тоа ми е највеке страв...па зарем и ние ке бидеме во тие ретки 10%.Се надевам дека кога ке се породам се ке ми помине оти сами живееме,мм си иде после 15.30ч,а како јас до тогаш ако имам вакви болки..
RE: Болки во грбот во бременоста 5.1.2010 15:49:02
Maria
Ete me i mene so bolki vo polovinata.Lele i malku da polezam ili posedam potoa mi trebaat edno 3-4 minuti da se razdvizam inaku sum kako nekoj "robot na baterii, pred rasipuvanje.Imam uste malku do poroduvanje,no,lele ,Paleska,vikas seuste imas bolki.Auuu,a jas se nadevam deka nema da gi trpam uste mnogu. Kojznae.
RE: Болки во грбот во бременоста 5.1.2010 15:59:50
Палешка РР
Секоја трудница е случај за себе, можеби кај вас нема да биде така , но кај мене е. Се надевам дека ќе престанат, или ќе се навикнам на нив со тек на време
RE: Болки во грбот во бременоста 5.1.2010 16:12:30
karla
Paleshke i jas sum ista, za vreme na bremenosta imav uzasni bolki koi so masaza ne isceznuvaa, edinsveno resenie i pomos najdov (mozebi ke se smeete) vo kosmodiskot. Ne veruvav no majka mi mi go dade da probam i se dodeka go nosam mi e podobro. Za zal nemoze da gi otstrani bolkite trajno i zasekogas, no privremeno e dobro pomagalo.
RE: Болки во грбот во бременоста 5.1.2010 18:06:39
mami
Палешке, ке поминат..и јас се укочував така после породувањето, уште повеќе што ми беше крајно незгодно додека го преоблекував дека на пониско лежеше..ама после со тек на време исчезнаа
Ананикол физотерапевтот ти го предложи докторот? Денес кај мене беше сестра ми и ме праша точно каде ме боли.И објаснив.Рече дека сум била ист случај како нејзе и она одеше на физикална терапија ама немаше никакво подобрување.Плус не можеш ни убаво да се наместиш за масажа......Незнам девојки како ке помине овој месец и некој ден ама се потешко ми е....само се надевам дека на женскава ке и се побрза да ми ги скрати болкиве во грбот и половината,а со нејзиното доаѓање болките ке си одат.
Da,doktorot mi preporaca masaza i vezbi kako preventiva da pocnam uste od sega oti pokasno ke bidat poizrazeni... I bev..i bolen e fizioterapevtot kaj so mi bese zakazano...drug termin posle edna nedela...I bev..se uste bolna,mi se javile doma da mi kazat pred 15-tina min .Ok,drug termin....I bev...konecno!!!Luge dragi..so zenata nesto ne bese vo red..mislam vo red e ovde i lezbejki i pederi se e legalno..ama jas sum si mazena plus bremena a ovaa ko mi se pusti ne iznafaka be luge..Sega ke menjam lokal .Strasno,a bas se nadevav na nekoj batka fizioterapevt
RE: Болки во грбот во бременоста 9.2.2010 10:26:57
mili4kask
ALEX_MO jas moram da ti se pozalam deka gi imam istite bolki vo desniot kuk i toa cel noga nadole mi ja vlece i nemozam da se dvizam da stanuvam da spijam...Bev kaj mojot lekar i mi kaza deka toa e priklesten nerv pomegu prsleni i deka sega od zgolemuvanjeto na gradite i stomakot vlece i priklestuva pa boli... Mi preporaca akupuntura kao bilo ova nekoj vid na diskopatija jas mu vukam doktore daj boze da se resi da ne ostanam invalid ama mislam deka so poroduvanjeto se ke se resi Ti vo koja nedela si jas sum vo 15 no bolkite si gi osekam od 3-ti mesec.....
RE: Болки во грбот во бременоста 9.2.2010 10:34:33
ananikol
Auuuuu mili4kask pa ti imas hernia..... moras da obrnis ovolno vnimanie na bolesta bidejki znae da bide dosta bolna.Kolku podole ke si ja osekas bolkata vo nogata tolku poloso moze da e...skraja da e,no bez sekiracii invalid nemozis da ostanis ko sto velis no ako ne si go resis problemot so vreme mozi da ti bidi komplicirano za poraganje (carski rez nema da ti bega). Tableti osven paracetamol do 4 max drugo nemozis da pies poradi .Baraj care mila so vreme,fizioterapija,dosta dosta odmor.Ti posakuvam uspeh
RE: Болки во грбот во бременоста 11.2.2010 21:45:54
mili4kask
Lele ananikol neznaes sto custvuvam veke sto vrelis nogava mi otrpnuva samo odvaj cekam da se porodam i znam deka ke bide carski drugo mi nema za da ne mi popuka karlicava..Imam cuvstvo deka nemozam da se namestam navecer i deka nemozam da stanuvam..Dva pati bev na terapija ke me pusti 2-3 dena i tolku...Offf krivo mi e sto e vaka.....:(((
RE: Болки во грбот во бременоста 12.2.2010 9:15:08
Anushka
кога бев млада, со двете бремености имав многу болки во грбот, како што опишувате. Ни масажа, и ништо не помагаше. Сега, на стари години трудна, ме фаќаше паника дека уште повеќе ќе ме боли. Но, решив да вежбам, без забушанција, секое утро. Правев јога вежба „поздрав на сонцето“ 5-6 пати и се` ми поминуваше. ВЕЖБАЈТЕ ЈОГА!
RE: Болки во грбот во бременоста 12.2.2010 13:45:48
alex_mo
Здраво рингерајки,одамна ме нема,знаете како е сега со обврски...Може ке ве разочарам,ама болките во грбот и половината на пораѓајот не ги секавав,а потоа си останаа исти,ни појаки ни пак ми се смирија.Вчера ме гледа патронажната сестра и ми рече дека единствен лек е само да лежам и станувам само за моите или потребите на бебето.Тоа е малку тешко ама го користам секој момент да лежам,а истовремено и ми е жал за мм ,сирот на работа и после се подома....ама се надевам дека брзо ке помине се.
RE: Болки во грбот во бременоста 12.2.2010 13:57:36
Anushka
Алекс_мо, добредојде назад! Не се сложувам со патронажната... за болки во коски и мускули нема ништо полошо од лежење! Ти користи го тоа како изговор да се одмориш, но во слободн време вежбај малку јога и истегнување и пешачи со бебето!
RE: Болки во грбот во бременоста 20.2.2010 21:52:00
mili4kask
eve i mene me nemase vo ovaa tema alex_mo jas da ti se pofalam otidov kaj mojot lekar vo sistina i mi preporaca mnogu dobar fizioterapevt koj raboti i akupultura ..Jas odvaj otidov tamu me oblakaa i soblakaa sestrite vo salonot...sramota invalid veke nemozev ni do wc da stanam...Da vi se pofalam utre ke mi bide 7 tretman i eve normano odam ne krivam... alal neka mu e stvarno me krena od krevet rece deka e povrada na nervot i kicmata koja se vlece odmana i sega se manifestira eve me super sum..Pozdravce
RE: Болки во грбот во бременоста 21.2.2010 10:00:53
Палешка РР
И јас не се согласувам со патронажната сестра. Мене болките ми се намалија кога почнав повеќе да се движам и се` да работам. Малку масажа и многу движење, тоа е лекот, лежење никако.
RE: Болки во грбот во бременоста 22.2.2010 14:25:26
alex_mo
Цела бременост ме болеше грбот и половината.Се породив без проблем.Ама половината продолжи да ме боли-помалку.Кога ја бањам Ања неможам да се исправам,ама со повеќе движење сега околу нејзе по малку ме попушта....се надевам ке помине.
RE: Болки во грбот во бременоста 17.5.2010 13:25:26
lb81
polovinata me bolese i toa strasno uste od am start na bremenost uste i koga ne znaev deka sum bremena pa se cudev sto mi e.Bolkite mi pominuvaa so odmor pri poveke napor na rabota imav pogolemi bolki no do 8 mi mesec nosev i kosmodisk delot samo za polovinata i toa samo navecer pa gi ublazuva bolkite. Nekade vo 9ti go izvadiv da vidam kako ke mi bide pa za nekoe cudo bolki skoro i da nemam ako veke 18 dena su vo 9ti osven ako stojam vo ista polozba nepravilna podolgo vreme.Na site koi imaat bolki im preporacuvam da probaat so kosmodiskot mene to me spasi
RE: Болки во грбот во бременоста 17.5.2010 14:57:43
vezilka RR
Да ви кажам и јас имам болки во грбот, односно кичмата. Не знам дали е од тоа што воопшто не се движам, повеќе сум во лежечка положба..Особено навечер при спиење..
RE: Болки во грбот во бременоста 17.5.2010 17:35:56
Палешка РР
Од тоа е везилка. Откако ќе забремениш, дур` си жив боли грбот. Прво го носиш во стомак, потоа во раце, кога ќе порасне ќе остариш...и така Но што е болката во споредба со среќата која ни ја носат
RE: Болки во грбот во бременоста 11.7.2010 16:25:16
penelopa
Болки во грбот осеќам уште од почетокот на бременоста... да не беше мажуле и неговите масажи немаше да издржам за сите мажи што барем на ваков начин им помагаат на своите трудници.