Bethany
|
Славицав, јас да ти одговорам па може и некоја свежа мама да се јави попосле со совет. Се сложувам дека има многу влијание на создавање грчеви бидејќи ново млеко доаѓа на старото се уште несвареното. Бебето може и поради грчеви да бара да цица, поради утеха, а всушност така е само полошо, ко во некој маѓепсан круг влегувате, таа цица поради грчевите, а грчевите има уште повеќе поради несвареното млеко. Јас би ти препорачала да ја доиш, и ако заспива да се обидеш да ја разбудиш, расоблечи ја да не се успива, едноставно не и давај да заспие додека не се нацица повеќе. сигурно цица од тоа првото млеко и не ја држи многу, па пак бара за кратко време. Ако сепак гледаш дека ти немаш доволно млеко (а ти во меѓувреме можеш да се обидеш да ја зголемиш лактацијата) пробај овака: да цица колку има, после секое доење понуди и Ад, ако е уште гладна ќе испие и од адаптираното. Ќе и воспоставиш времето на хранење, кога ќе биде сита, доење и ад, нема да има потреба да ја раниш на секој саат време. Ако сметаш дека не ви одговара, тогаш се обиди со некоја друга опција. Лично јас на почетокот, додека ми надојде млекото, му давав да цица и потоа го дохранував со Ад, колку испие-толку. Потоа, после неколку дена имав повеќе млеко и престанавме со Ад.