Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 22.6.2011 16:59:39
kikitina
ИЗВОРНА ПОРАКА: Carelija
ИЗВОРНА ПОРАКА: kikitina
Ти треба да си среќна што ти е железото 24 бидејќи повеќето трудници ( во кои и јас) имаме проблем со ниско железо 12 на пример и пијам фероглобин. Ако е железото супер и хемоглобинот ќе ти биде ок.
I jas go pijam feroglobinot od 5 mesec. A go pocnav so hemoglobin 111 i zelezo 14, sega hg e isto a zelezoto e ripnato i toa ne mi bese nekako jasno
И мене исто железото ми отиде нагоре, прво ми беше 9, 12, 15, а хемоглобинот од почеток до крај 110. Мислам дека кога железото се качува не му дава на хемоглобинот да паѓа, туку го одржува во нормала.
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 22.6.2011 17:03:26
bombica
ИЗВОРНА ПОРАКА: kikitina Ако е железото супер и хемоглобинот ќе ти биде ок.
Ne bi se slozila so ova.Zolva mi i maloto nejzino imaat zelezo okolu 25 a Hg retko koga nad 10 obicno 9-9,5.Imaat nasledna anemija-talasemija. A i posleden pat koga bev da ispituvam krv biohemicarkata insistirase da proveram zelezo bidejki nemav provereno voopsto( vodejki se so toa deka Hg mi e 130 ) i bas mi kaza deka i pokraj visok Hg zelezoto moze da e nisko i bebeto da strada.
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 22.6.2011 17:09:07
kikitina
Тогаш мора јас погрешно да сум разбрала на хематологија кога бев сега дека тие две работи зависат една од друга, демек направи го железото високо па тоа помага да е ок хемоглобинот.
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 22.6.2011 17:31:05
rina13
kikitina ne si razbrala pogresno znaci hemoglobinot e metaloprotein sodrzi hem grupa i globin,hemgrupata se sostoi od organski del i atomi na zelezo,znaci ako imas dovolno zelezo vo krvta togas i hemoglobinot ke bide povisok toa ide pravoproporcionalno,zaradi toa i koga e nizok hb se preporacuvaat ampuli ili kapsuli so zelezo...
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 22.6.2011 18:26:48
SkCura77
Ako hemoglobinot e nizok a zelezoto normalno ili obratno toa znaci deka i pokraj pienjeto dopolnitelno zelezo nemate dovolno vitamin C so koj podobro se iskoristuva zelezoto, mene taka mi objasnija. Podobra apsorpcija (iskoristuvanje) nastanuva na ispienoto zelezo samo ako ima i vitamin C koj pri odredeni hemiski procesi bla bla bla... go "vpiva" celo zelezo i taka se razgraduva vo organizmot.
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 22.6.2011 18:32:27
SkCura77
Ej, ona za telefonot e dobra ideja, dajte nekoj broj na koj kje moze nasite mazinja otkako kje se otreznat po mekicite da javuvaat koja RR-ajka se porodila, koga, sto bilo bebeto i kako si pominala na porogjaj. A jas utre treba da odam na tie laboratoriski analizi, da ne zaboravam da napravam pauza vo jadenje i pienje 12 casa za podobro da se izmerat i sekjerot i masnotiite. Minatiot pat mi bea pokaceni holesterolot i trigliceridite pa me a mi bea namaleni proteinite pa me iskaraa deka sum jadela dovolno kolicinski, ama nezdravo. Im rekov deka butam telesko meso so mnogu zelencuk za da gi pokacam proteinite, a na smetka na toa se kacile mastite.E toa ti se vika "dodeka edno se poprava, drugo se rasipuva".
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 22.6.2011 18:47:52
hoho
SkCura77 каква работа на овие горештини, па зошто се мажите тука. Па ние и да носиме бебиња, и да се тресеме што како ќе биде па и да чистиме ли? Нека си се снаоѓаат А да ти кажам јас во понеделникот проверував крвна слика и шеќер, и шеќерот ми беше на граница ама во неделата вечерта незнам што се не бутнав во мене И вчера докторот ми рече да повторам пак за шеќер за една недела и после 6 да не јадам ништо. Затоа ти сега затварај желудник до утре сабајле
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 22.6.2011 18:57:26
libra.n
ИЗВОРНА ПОРАКА: mamicka77
jas nekako sum na dvoumenje dali cair ili stip bidejki cair mi e daleku jas sum od Probistip i nekako mi e po daleku treba mm i moite da se maltetiraat sekoj den da dovagaat a stip mio e po blisku no za tamu uste nemam najdeno covek prijatel ako najverojatno ne najdam ke ispadne cair pa sega daleku ne daleku toa e a termin mi e 5 septemvri,dali imas odredeno kaj koj doktor ke se poragas
Odvaj ve docitav, pa so zakasnuvanje pisuvam. Nemam odredeno konkretno doktor za poragaj, samo se nadevam deka ke izdrzam do 15-ti da se vrati doktorot sto mi ja vodese bremenosta od odmor i eventuelno da e na smena. Ako se doplaka 35000,kako sto imam procitano na forumov, ne planiram da go baram posebno nego. Ako mi e sreka da bide toj na smena ok, ako ne, samo Gospod da ne cuva site, toj najmnogu moze da ni pomogne. I mislam deka pozitivnata misla moze mnogu da pomogne vo tie momenti, samo da se nadevame deka se ke bide vo red, i navistina ke bide
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 22.6.2011 19:15:14
SkCura77
Mila Hoho, samo se posheguvav, jas toplovo go odbegnuvam sedejki doma a prikvecer pesacime so MM. A nekako ne sum mrzliva, me fatila nekoja euforija sve da sreduvam po doma, ne deka sum ekstra vredna, kolku sto mi doagja nekoja sila da planiram i da se organiziram.
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 22.6.2011 19:31:03
prettygirl
i jas vecerva odam na kontrola i na ctg pa ke vidime so ke pokazi. Inace kako izdrzuvate so ova zeskoto? mene mesto ne me faka cel den mi se losi neznam so mi e.Nadvor pekol e ne se izleguva, doma smrdi kreva na lakot od parketot denes majstorite so go mackaa se otruv neznam kaj da begam
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 22.6.2011 19:36:53
Carelija
ИЗВОРНА ПОРАКА: hoho А да ти кажам јас во понеделникот проверував крвна слика и шеќер, и шеќерот ми беше на граница ама во неделата вечерта незнам што се не бутнав во мене И вчера докторот ми рече да повторам пак за шеќер за една недела и после 6 да не јадам ништо. Затоа ти сега затварај желудник до утре сабајле
mene deneska za sekerot me bockaa 2 pati. Prviot pat gladna od 20:00h sinoka do sabajleto, a vtoriot pat posle dva casa i doa mi rekoa da bidam jadena za da vidat koi se vistinskite granici vo koi se dvizi sekerot. Ihaa sto muabet se iznapravi na forumov so mojot hemoglobin i serumskoto zelezo lele sega mozam statii da pisuvam Fala vi mnogu za poucnite soveti
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 22.6.2011 19:37:03
hoho
Blond па разбуди го и побрзајте Ај да не чекаме ,нестрпливи сме, ти си следната така ми мириса работава Prettygirl со убаво да поминеш и ти да ни пишеш одма.
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 22.6.2011 20:20:30
dushice
dali imate pieno tothema i dali pomognala i so sto ja piete so vit c ili so nesto drugo mene od niv mi pocrnuvaat zabite se nadsevam deka ke imaat efektna krvnata slika
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 22.6.2011 21:14:37
blond
И ете завршив јас кај докторот. Супер поминав. Плодова вода си има доволно, постелка зрела (се знаеше тоа и претходниот преглед). Инаку пликовите што ми се појавија на стомакот биле од наглото растегање на кожата, што и да сум мачкала џабе ќе било, пукале мусклните влакна што ти знам таму што ми кажуваше (не се баш разбирам). Битното е дека бебушот е супер, мама исто така, во недела ЦТГ и вагинален преглед, па остави простор да се договориме во недела право за царски (ако не се породам до тогаш). Па РР ќе ве дружиме ние со мојево мажиште уште. Ах, да, најсмешно ми беше што ми кажа сега дека главата му била голема, па да излегла главата на пораѓај, понатаму полесно ќе ми било е фала докторе, ме утеши. И компјутерот даваше резултат 3.900кг тешко, ама др вели дека е околу 3.5-3.600кг. Ми се смее пу пу машала здраво бебе.
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 22.6.2011 21:16:24
dushice
mozno li e zaradi krvnata slika bebceto da zostanuva so rastot noginjata za 32a teloo za 29 nedela va se merki zemeni na 15 junivaljda do narednata kontrola ke ima podobruvanje sama si davam sila i nadez
RE: Трудници во третото тромесечје - од 27 до... 22.6.2011 21:22:27
kikitina
ИЗВОРНА ПОРАКА: dushice
dali imate pieno tothema i dali pomognala i so sto ja piete so vit c ili so nesto drugo mene od niv mi pocrnuvaat zabite se nadsevam deka ke imaat efektna krvnata slika
Јас пиев тотхема и ми го качи железото од 9 на 15, испив една цела кутија по две ампули дневно со витамин ц заедно.
Малечко е, нежно, плаче без престан, го држите и го нишате, а сепак ни...
Анкета
Како да се ослободите од цуцла? Admin
Мојата ќерка (23 месеци) користи цуцла само навечер кога си легнува. Во градинка, таа беше одвикната од цуцлата со попладневна дремка, па мислам дека е време целосно да се ослободи од цуцлата. Како му помогнавте на вашето дете да се ослободи од цуцлата?