|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.

Топчиња од мелено говедско месо

Редакција Рингераја, 9.8.2018
Говедското месо е навистина добар извор на протеини, железо и цинк, кои се основни хранливи материи за малите деца. Железото помага да се спречи анемија која може да влијае на детските нивоа на енергија и концентрација

image
/11


 

4 лажици маслиново масло
1 кромид ситно сецкани
1 чеснок лук, ситно сецкан
500g мелено говедско месо
50g сецкани спанаќ
1 лажичка исушени мешани билки
50g свежи breadcrumbs
1 средно јајце од слободна доминација, претепан
Море сол и свежо зелен црн пипер (опционално)
Метод
Загрејте ја половина од маслиновото масло во голема, длабоко еднострана тава, додадете го кромидот и лукот и варете 5 минути до меки и златни. Префрлете се до голема чинија и оставете да се излади.
Додадете го говедско месо, сецкани спанаќ, билки, лебни кромидчиња, претепан јајце и зачинете на садот и промешајте добро, за да ги комбинирате. Користејќи ги рацете, мешајте ја мешавината во 24 топчиња со големина.
Загрејте го преостанатото масло во тава на средна топлина и гответе го ќофтињата околу 8-10 минути, свртувајќи се на секои неколку минути.
Служат со сос од домати и вашите омилени тестенини.

Потребни состојки

4 лажици маслиново масло

1 главица кромид ситно сецкан

1 чешне лук, ситно сецкано

500g мелено говедско месо

50g сецкан спанаќ

1 лажичка исушени мешани билки

50g свежи лебни трошки

1 јајце

морска сол и

црн пипер (опционално)

 

Начин на подготовка

Загрејте половина од маслиновото масло во голема, длабоко тава, додадете го кромидот и лукот и пржете 5 минути додека омекне и добие златна боја. Префрлете ја смесата во голема чинија и оставете ја да се излади. Додадете го говедското месо, сецканиот спанаќ, билките, лебните трошки, јајцето и зачините и промешајте добро, за да се соединат. Користејќи ги рацете, измесете ја мешавината и направете околу 24 топчиња. Загрејте го преостанатото масло во тава на средна топлина и гответе ги ќофтињата околу 8-10 минути, свртувајќи ги на секои неколку минути.Послужете им ги на вашите малечки со сос од домати и омилените тестенини.

Наздравје!

Ти се допаѓа статијата? Кликни “Like” и додај свој коментар:

Што да правите кога детето повраќа?
При повраќање организмот губи брзо многу течности и минерали. При обилно и постојано повраќање се стигнува брзо до дехид...
5
Третата година на детето е полоша од втората?
Пред да помислите дека станува збор за некакво сериозно научно истражување, веднаш да ви напоменеме дека не е така. Напр...
4
Интервју: Др. Лидија Ристовска
Др. Лидија, ни раскажува за семејствотото, домот, здравјето на жената.
4
Како да се справите со грчевите кај бебињата?
Сосема е вообичаено бебињата да плачат, но некои од нив плачат многу почесто од останатите. Доколку сте новопечени роди...
4




Анкета

Големината на градите по доењето.
пеперутка16

Дали вашите гради останале исти по доењето или се помали/поголеми од пред бременоста и доењето?