|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.

Што всушност има во овошните јогурти?

Редакција Рингераја, 26.3.2013
Со оглед на (не)квалитетот на прехранбените производи кои се наоѓаат на полиците, како стоиме со овошните јогурти? Што предлагате, да им даваме на нашите деца, или не?

image
/11


 

 

Овошните јогурти спаѓаат во категоријата производи од ферментирано млеко, што се постигнува со дејството на различни видови на бактерии, а во составот одат и шеќер, арома и  вештачки бои. Главните предности кои ги има се белковини, калциум и витамин Д, кои ги има и во останатите млечни производи. Меѓутоа, постои разлика меѓу обичните, пробиотички и овошни јогурти. Овошните јогурти и не го заслужуваат името овошни, со оглед на тоа што содржат многу мала количина на овошје, а многу вештачки бои и ароми.

Овошниот јогурт се прави така што на млеко со намалена количина на млечни масти му се додава шеќер во различни облици во текот на производството. Токму заради шеќерот и аромите, индустриски произведениот овошен јогурт не го сакаме многу често на нашето мени!

Наместо него Ви предлагаме комбинација од обичен или пробиотички јогурт, во кој ќе ставиме парчиња свежо или суво овошје. Освен овошје можеме да додадеме и други семиња и ореви. На овој начин ќе добиеме едноставен, здрав и хранлив меѓуоброк.

 

 

Ти се допаѓа статијата? Кликни “Like” и додај свој коментар:

Осип после висока температура
Розеола, исто така позната како шеста болест (exanthem subitum и roseola infantum) е вирусна болест кај мали деца. Се ка...
5
Кога во семејството имате близнаци
Уште од самиот почеток на бременоста животот со близнаците е покомплициран и бара поголем надзор.
4
Календар на вакцинација
Вашето дете треба да се вакцинира за да неговиот организам стекне имунитет на некои од тешките заразни болести. Вакцинат...
4
Маџун – лек за целиот организам
Маџунот уште наречен гроздов слад, е специјалитет добро познат на нашите предци, како по својот оригинален вкус и арома,...
4




Анкета

Бременост.
пеперутка16

Кој дел од бременоста најмногу ви се допадна или најлесно?