|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.

Дали е токсична конзервираната храна?

Редакција Рингераја, 28.4.2016
Колку конзервирана храна консумирате? Новото истражување спроведено во соработка меѓу шест здравствени невладини организации покажува дека материјалите од кои се направени конзервите може да се многу токсични

image
/11


 

Производителите често не го објавуваат целосно составот на конзервата, што може да зборува токму за користењето на токсични материјали. При истражувања е пронајдена особено проблематичната хемикалија - бисфенол А.

 

Што е бисфенол А

 

Бисфенол А е опасна индустриска хемикалија. Пред неколку години беше воведена забраната за неговата употреба во производство на бебешки шишенца и други производи за деца.

 

Хемикалијата може да се пренесе од самата конзерва врз храната и така да биде проголтана од човекот.

 

Постојат цврсти докази дека бисфенолот може да влијае сериозно на здравствената состојба на луѓето, а долготрајна консумација може да доведе до проблеми во детскиот развој, дијабетес, рак, еректилна дисфункција и многу други болести.

 

Во новата студија биле испитувани речиси 200 конзервирана храна во САД - различни видови храна, разни трговци и производители. Бисфенол А има во речиси сите испитани конзерви на храна.

 


Уште лоши вести

За жал, тестовите прикажуваат уште повеќе алармантни наоди. Во неотворени конзерви освен присуството на бисфенол А, пронајдени се и други опасни хемикалии.

 

Станува збор за акрилни смоли кои содржат стирен - хемикалија која се поврзува со развојот на рак и поливинил хлорид (PVC) - друга канцерогена хемикалија.

 


Да направиме безбеден избор

 

 

Експертите советуваат да се информирате добро пред да го направите вашиот избор.

 

И при најмалото сомнение во составот на пакувањето или храната која ја купувате, подобро е само да ја избегнете.

 

Во сите случаи, свежата храна е најдобар избор.


Ти се допаѓа статијата? Кликни “Like” и додај свој коментар:

Раст и развој на детето
Сложеноста на развојот на секое дете се состои во развојот на обликот и видот на способностите, како што се: моторни, ем...
3
Вие го воспитувате добро, тоа се однесува ...
Вашето дете не сака да ги поздрави соседите во лифт, или ја фрла хартијата од чоколадо на под, а Вие го воспитувавте да...
3
Др. Ранко Рајовиќ: Родители, разбудете се
Интервју со Др. Ранко Рајовиќ – МЕНСА
3
Четири најздрави намирници за децата
Исхраната во детството има долгорочно влијание на развојот на интелигенцијата, некои намирници помагаат кај подобрување ...
3




Анкета

Што да дознаете.
пеперутка16

Кога би носеле тројки, што би направиле?