|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?

Дали е токсична конзервираната храна?

Редакција Рингераја, 28.4.2016
Колку конзервирана храна консумирате? Новото истражување спроведено во соработка меѓу шест здравствени невладини организации покажува дека материјалите од кои се направени конзервите може да се многу токсични

image
/11


 

Производителите често не го објавуваат целосно составот на конзервата, што може да зборува токму за користењето на токсични материјали. При истражувања е пронајдена особено проблематичната хемикалија - бисфенол А.

 

Што е бисфенол А

 

Бисфенол А е опасна индустриска хемикалија. Пред неколку години беше воведена забраната за неговата употреба во производство на бебешки шишенца и други производи за деца.

 

Хемикалијата може да се пренесе од самата конзерва врз храната и така да биде проголтана од човекот.

 

Постојат цврсти докази дека бисфенолот може да влијае сериозно на здравствената состојба на луѓето, а долготрајна консумација може да доведе до проблеми во детскиот развој, дијабетес, рак, еректилна дисфункција и многу други болести.

 

Во новата студија биле испитувани речиси 200 конзервирана храна во САД - различни видови храна, разни трговци и производители. Бисфенол А има во речиси сите испитани конзерви на храна.

 


Уште лоши вести

За жал, тестовите прикажуваат уште повеќе алармантни наоди. Во неотворени конзерви освен присуството на бисфенол А, пронајдени се и други опасни хемикалии.

 

Станува збор за акрилни смоли кои содржат стирен - хемикалија која се поврзува со развојот на рак и поливинил хлорид (PVC) - друга канцерогена хемикалија.

 


Да направиме безбеден избор

 

 

Експертите советуваат да се информирате добро пред да го направите вашиот избор.

 

И при најмалото сомнение во составот на пакувањето или храната која ја купувате, подобро е само да ја избегнете.

 

Во сите случаи, свежата храна е најдобар избор.


Ти се допаѓа статијата? Кликни “Like” и додај свој коментар:

Што доведува до прекумерна тежина кај децата?
Прекумерната тежина или дебелината е состојба што се карактеризира со огромно количество акумулирани телесни масти во ор...
3
Колапс, синкопа или губење на свеста
Кризата на свеста претставува застрашувачко искуство за родителите – повеќето од нив имаат црни мисли за епилепсија, или...
3
Крварење од носот кај деца
Кога носето ќе прокрвари, се плашат и родителите и децата. Но дали стравот е оправдан?
3
Покачен ЦРП кај деца
Иако многу родители не го знаат значењето на скратеницата CRP, тие се свесни дека неговите вредности можат да покажат да...
3




Анкета

Густа храна.
Admin

Кога почнавте да воведувате цврста храна?

Пред четвртиот месец. (33%)

Помеѓу 4-ти и 6-ти месец. (0%)

По 6-ти месец. (67%)


Број на сите гласови: 3

Фала на гласовите. Гласавте веќе на сите актуелни анкети. Можеш да направиш своја анкета!