namesp во 10:12
Секој ден треба да се започне со лажичка мед?!
Редакција Рингераја, 3.1.2016
Медот како имуностимуланс е незаменлива природна храна. Благодарение на неговиот хемиски состав и односот на витамини, минерали, ферменти и прости шеќери, медот влијае на формирање на сите крвни елемети, како од црвената, така и од белата лоза. Тие имаат заштитна улога и поседуваат способност за уништување на непријателот. Затоа секој ден треба да се започне со лажичка мед.
Медот е богат со јагленохидрати, а најмногу со прости шеќери, глукоза и фруктоза, кои претставуваат енергетски материјал. Содржи бројни ензими, скоро сите витамини и минерали, етерични масла и органски киселини, кои благотворно делуваат на органите за варење и ја потпомагаат апсорпцијата на хранливи материи.
Медот може да им се дава на децата од навршената прва година, а најдобро е да се започне со багремов мед. Медот обезбедува здфравје и виталност, подобар раст и напредок и отпорност на инфекции. За разлика од белиот шеќер, медот не ги оштетува забите, туку го штити калциумот и го спречува кариесот.
Редовната употреба на медот значително го подигнува нивото на антиоксиданси во човековиот организам.
Како да го одберете вистинскиот мед за вас?
Багремов мед
Погоден е за болни со дигестивни пречки и делува смирувачки на цел организам. Можат да го јадат и деца помали од три години.
Ливадски мед
Содржи повеќе етерични масла и посебно им се препорачува на болните од срце, а може да помогне и при респираторни болести.
Липов мед
Има антисептичко дејство и се користи кај грип, бронхитис и други респираторни болести. Најдобро е да се консумира заедно со чај од лековити билки.
Шумски мед
Содржи 13 пати повеќе минерални материи отколку цветните врсти на медот. Посебно е богат со железо, па се препорачува на анемични лица.
4 клучни прашања за медот
- Кој смее да јаде мед?
Медот како храна може да го користи секој од првата година од животот, под услов да не е алергичен на мед и да не боледува од дијабетес.
- Кога се консумира?
Медот може да се зема секој ден, половина час пред јадење. Посебно се препорачува во сезоната на настинки и грипови, во комбинација со чај.
- Како?
Медот секогаш треба да се раствори во вода, чај, млеко или сок. Немојте да го јадете го густа, концентрирана состојба и потоа да се напиете чаша вода. Медот не се јаде, туку се пие. Лажичето со кое го земате треба да биде дрвено или пластично, а никако метално.
- Зошто?
Затоа што е идеална храна со лековити својства.
Ти се допаѓа статијата? Кликни “Like” и додај свој коментар:
Оваа тема можеби не е толку привлечна, но некој треба да Ве информира и за она што се наоѓа во детските пелени. Тоа е че...

Теменица (себороичен дерматитис кај бебињата, познат под називот „crusta lutea“, млечна краста, pytiriasis capitis), пре...

Со векови наназад имаме еден ист рецепт за лечење на настинка – СУПА. Научниците се запрашаа зошто?

Сезоната на настинки и вирусни инфекции е во ек и претстои период кога многу деца се седум дена во градинка, па две неде...
