|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.

Слоново око

Автор:
Редакција Рингераја

Едноставни состојки комбинирани во прекрасен вкус



Подготовка

Изматете ги целите јајца со шеќер, додека шеќерот не се стопи, потоа додадете брашно, ставете ја смесата во плех обложен со хартија за печење и испечете ја во рерна. Извадете го печениот ролат, внимателно одлепете ја хартијата и благо завиткајте го во ролат. Темен ролат: Изматете ги белките во цврст снег, додадете шеќер и матете додека не се стопи, потоа полека додавајте една по една жолчка. Во дрвена лажица внимателно промешајте ги оревите измешани со брашно и прашок за печиво. Ставете ја смесата до подмачкан и со хартија обложен плех. Изпечете го ролатот, отстранете ја хартијата и внимателно завиткајте го во ролат. Додека се печат тестата, подгответе фил. Изматете ги жолчките со ванилиниот шеќер и ставете ги на пареа. Кога филот ќе почне да се згуснува ставете го чоколадото искршено на коцки, маргарин и млеко, мешајте за се` да се соедини и тргнете го садот од оган. На крајот ставете две три капки рум и мелени ореви. Ролатите филовајте ги додека се млаки. Најпрво жолтото тесто обилно премачкајте го со џем од кајсии и завиткајте. Темното тесто премачкајте го со фил потоа на неговиот почеток ставете го завитканиот жолт ролат, кој ќе го завиткате во темниот ролат. Премачкајте го со танок слој џем од сливи и одозгора ставете чоколадна глазура.

Време на подготовка од: 60
Време на подготовка до: 80
Број на лица: 4
Kомплицираност: 4

Состав

За жолт ролат:
5 јајца
5 лажици шеќер
5 лажици брашно
џем од кајсии

За темен ролат:

7 белки
7 лажици шеќер
3 жолчки
10 лажици мелени ореви
3 лажици брашно
1/2 кесичка прашок за печиво

Фил:
4 жолчки
две кесички ванила
100 гр. чоколадо
50 гр. маргарин
1 дл. млеко
малку рум и 1 лажица мелени ореви

За чоколадна глазура:
50 гр. маргарин
1 дл. млеко
малку рум и 1 лажица мелени ореви

За глазура:

100 гр. чоколадо две лажици масло и 1 коцка маргарин



Анкета

Миење заби.
Admin

Кога почнавте да им ги миете забите на вашите деца?