Класичен Киш Лорен
Автор:
Редакција Рингераја
Француското предјадење на вашата трпеза
Подготовка
Загрејте ја рерната на 200 степени. Подгответе тркалезен сад за печење со дијаметар од 23 см Ставете го тестото во него, притискајќи го така што дел од неговите рабови висат надвор од калапот. Во тава на средно јак оган испржете ја исечената сланина додека не добие златна боја и да стане крцкава. Исцедете на кујнска хартија. Ставете ја сланината во тестото заедно со ренданото сирење и исечканиот кромид. Во мал сад изматете ги јајцата, кремот, солта, шеќерот и лутата пиперка. Користете миксер. Истурете го полнењето во тестото со оваа смеса. Печете 15 минути во загреана рерна. Потоа намалете на 150 степени и печете уште 30 минути. Оставете го киш лоренот да се излади 10 минути пред сечење.
Време на подготовка од: 40
Време на подготовка до: 60
Број на лица: 4
Kомплицираност: 4
Состав
12 парчиња сланина, сецкани
100 гр рендано сирење
5 лажици сецкан кромид
4 јајца
500 мл крем за готвење
? лажичка сол
? лажичка шеќер
1/8 лажичка лута црвена пиперка
1 парче готово тесто (или домашно замесено по желба)
-
забава Бремените
Автор: bobik Пренатални витамини и зачнување: мит или реалност?
Пренаталните витамини често се доживуваат како клучен чекор кон полесн...
Кога се обидувате да забремените, често се поставува прашањето дали се...
Добрината како најголема човечка вредност
Добрината не е слабост, туку свесен избор што ја гради човечката поврз...
Животен стил и социјални фактори
Бременоста не се одвива изолирано, туку е силно поврзана со секојдневн...
Кога бременостите следат една по друга со разлика од мал временски инт...
Анкета
maca sms
Дали верувате во љубов на прв поглед?
Да (62%)
Не (29%)
Не знам (9%)
Број на сите гласови: 78
Фала на гласовите. Гласавте веќе на сите актуелни анкети. Можеш да направиш своја анкета!

