Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
RE: Чиjа е одлуката- Ваша или на Кумот?? 18.9.2009 15:27:09
profesorica
Одлуката за името Дамјан беше наша а кумот се согласи.Инаку на брат ми јас му го бирав името а моето име го избрала мајка ми по нејзина прабаба што починала а многу ја сакала.Јас всушност сум требала да се викам Марија бидејќи сум родена на мала богородица, сепак мило ми е името.
RE: Чиjа е одлуката- Ваша или на Кумот?? 18.9.2009 16:49:10
BEBICA
Kaj nas maz mi go dade imeto Monika mene mi se dopadna a kumot ne go ni prasavme zatoasto stom ostanav trudna on ni rece taa odluka treba da bide nasa i nesakase da se mesa.
RE: Чиjа е одлуката- Ваша или на Кумот?? 18.9.2009 18:54:39
Matej i Eli
Mislam deka roditelite treba da se razberat so Kumovite, mislam sepak e toa nivno dete, no od druga str. pa treba da se vnimava da ne se zamerat so kumovite
RE: Чиjа е одлуката- Ваша или на Кумот?? 26.7.2011 15:25:17
Mihaela 2010
Normalno..roditelite kako ke si se dogovorat..taka bese i so nas,si go odbravme imeto,no sepak mislam deka e red kumot da se prasa da dade blagoslov..toj del treba da se ispocituva,taka i napravivme,duri bev jas vo bolnica mm otisol kako e red i ja zavrsil rabotata Nie kaj sto sme kumovi,koga im se rodi maloto ne ni se ni javija da ne prasaat nitu da ni kazat za nivnata zelba..posle 3 meseci doznavme kako se vika..malku se podnalutiv..ne sum jas nekoja zatucana pa da pravam problemi okolu zelbata za imeto
RE: Чиjа е одлуката- Ваша или на Кумот?? 26.7.2011 15:48:38
topce
јас сум кума на друга ми, и го крстев и го венчав. и еве си поставувам следно прашањe: како јас како кума нема да ја знам желбата за тоа како да се вика неговото дете? па со оглед на нашата близина веројатно ќе ги знам сите имиња кои се во комбинација и нема ама апсолутно потреба ниту да ме прашува ниту да му давам предлози за неговото дете. мм ќе биде кум на дете кое има 3 години и се разбира дека тоа дете е веќе заведено под одредено име сигурно нема да го прашаат како да ја крстат. во нашиот случај уште на сам почеток знаевме како ќе се вика.
RE: Чиjа е одлуката- Ваша или на Кумот?? 26.7.2011 15:56:16
miana
Koga deteto se raga,istiot den mazot treba da otide kaj kumovite,da im kaze i da razgovaraat za imeto a voedno i da gi pokani na mekici.Kaj nas bese taka,jas imav zelba uste odma koga ostanav bremena si kazav kako ke se vika bebeto.MM otida kaj kumovite a tie si spremile iminja..Mm im rekol - Zenami ima zelba..Kumata odma ripnala da se buni a stariiot kum odma rekol-ostavi ggi decata,ti li najde da se bunis koga sin ti go prekrsti,mu smeni ime odposle..I taka ja zamolcal,ama na denot na krstevkata koga dojdoa kaj nas pred da odime vo crkva ni rekoa- za vtoroto da sme ja pocituvale zelbata na kumot..Oni iminjata sto gi imaa dadeno mene ne mi se svigaa i uste odma si rekov ( ke se prasame za toa) Jas ne sum za toa kumot da mi kazuva ime..Jas moze da kazam tri iminja pa kumot da odbere ime inaku NE!!!
RE: Чиjа е одлуката- Ваша или на Кумот?? 26.7.2011 16:19:53
annie
i nie imame staro kumstvo,za prvoto oni kazaa ime ama ne bese ni loso se pogodi da bide imenjacka na tatko mi na sto mnogu se izraduvav.za vtoroto pak dale nekoi iminja ama koga mm gi slusnal prvo sto si pomislil deka ke go stavam vo top ako se slozi na nekoe od niv ,pa sram bez sram si ja kazal zelbata t.e.mojata zelba.a za tretoto jas se porodiv i veke znaevme kako se vika samo im se javivme da im kazeme.
RE: Чиjа е одлуката- Ваша или на Кумот?? 26.7.2011 17:21:44
Bibe 14
Jas mislam deka olukata na roditelite treba da se pocituva, sepak e toa nivno dete. Koga jas bev kuma na malata na drugarka mi, imeto se znaese uste koga taa bese bremena i toa bese odluka na nea i soprugot. Jas i mm postapivme po nivna zelba se razbira i voopsto ne se cuvstvuvav navredena sto jas i mm ne go izbravme imeto. Isto i koga jas i sestra mi sme bile bebinja, mojot tatko mu kazal na kumot koe ime da ni go stavi i nemalo lutis. Jas mislam deka toa e sosema razbirlivo.
RE: Чиjа е одлуката- Ваша или на Кумот?? 27.7.2011 9:05:38
arh_diz
ИЗВОРНА ПОРАКА: miana
Ajde RR mamicki kazete dali ste imale problem nekogas vo vrska so imeto koga se Vasite kumovi vo prasanje? Dali Vasite kumovi se staromodni i insistiraat tie da go kazat imeto na bebeto ili pak ne? Dokolku i Vie ste kumovi kazete go Vasiot stav kako kumovi?
quote]ИЗВОРНА ПОРАКА: anedespo
Pa normalno zelba na roditeli. Kumot ni rece nie da si odbereme, a i nie kako kumovi im rekovme na mladite sami da si biraat. Toa e glupost drug da ti dava ime na tvoe dete.
ИЗВОРНА ПОРАКА: miana
Pa nasive ( staro kumstvo) se podnalutija imale oni tri iminja nie da birame.Mm im rekol ama nemoze na zenami i e ova zelba..I koga ja krstea malava mi rekoa za vtoroto da sme ja ispocituvale zelbata na kumot .Arno ama nie gi smenivme...Za vtorovo drug kum imame ( dosta bese so pravila)
RE: Чиjа е одлуката- Ваша или на Кумот?? 28.7.2011 15:32:19
miana
va ni rekoa- za vtoroto da sme ja pocituvale zelbata na kumot..Oni iminjata sto gi imaa dadeno mene ne mi se svigaa i uste odma si rekov ( ke se prasame za toa) Jas ne sum za toa kumot da mi kazuva ime..Jas moze da kaza
Jas go nosam,jas ke go ragam,jas ke go rasnam i nema tuka sto..Oni do sega ja videle samo na krstevkata i na prviot rodenden..Zatoa i gi menuvam ..A gi nemuvam i od drugi pricini...
RE: Чиjа е одлуката- Ваша или на Кумот?? 28.7.2011 16:58:48
Viktori
Моја и на мм! Ни сме се јавиле да прашаме некого, ниту пак ми паднало на памет! Бебето има име уште во мешето! Мислам, зар утре заради некој неразбран јас треба да го прекрстам?
Па уште ќе се лутат??? Море ај гитла таму...
Туку мене ме интересира, а што барате воопшто со стари кумови? Затоа што се си влече свое. Ако почитуваш една традиција (старо кумство) почитувај до крај (кум бира име)
RE: Чиjа е одлуката- Ваша или на Кумот?? 30.7.2011 15:45:35
Џесика
Пошто кумовите на мм се многу блиски пријатели на неговите родители, искрено посакав и тие да не венчаат, они од старт прво спомнаа ако сакаме да си продолжиме кумство со некој другар, ама јас многу ги засакав луѓето и ги осеќам ко втори родители. Кога бев бремена, еднаш ги прашав кое име им се допаѓа за син ми, дали имаат некое, чисто да ми дадат предлог, ама тие останаа доследни до крај и рекоа дека нема да предложат ниедно име, туку ние тоа што ќе го одбереме тие само ќе кажат „добро“... Името на Борјан го одбрав јас, на сите блиски им се допадна, а најмногу на кумот, пошто е изведено од името на мојот покоен свекор, неговиот најдобар другар,и мислам дека за тоа вечно ќе ми биде благодарен
RE: Чиjа е одлуката- Ваша или на Кумот?? 30.7.2011 18:50:19
Martins mom
Одлуката беше наша, а кумот се согласи во врска со името. Се работи за ново кумство, многу живеевме, но после некое време направија катастрофална грешка со кумата и ние не можевме да преминеме преку тоа. Сега не комуницираме и баш ми е жал, зашто кумата ми беше најдобрата другарка. И таа има помала 6 месеци од Мартин и можевме супер да се дружиме, ама пуста човечка алчност... И ние кога бевме кумови оставивме да одлучат родителите, а и нам изборот ни се допадна-Теа. И од кумашините сме разочарани, пред крштевката се отепаа од телефонирање и пишување, а сега и кога ние ги бараме не се јавуваат. Тоа ти е....
RE: Чиjа е одлуката- Ваша или на Кумот?? 1.8.2011 1:07:16
vida
Ne bi dozvolila kumot da mi dade ime nikogas...pa ni togas Za sin mi si odbravme ime jas i mm i toa uste koga mi kazaa deka nosam masko.Nit gi prasav za mislenje nit pa se pobunija.Jas vo bremenosta se zdebeliv 30 kila,jas povrakjav,mene mi se pojavija strii,seker,visok pritisok...Imav pravo duri ni mm da ne go prasam za ime pokraj tolku sto se namaciv.A i zasto bi dal ime nekoj sto deteto bi go gledal 1 mesecno ili godisno?
RE: Чиjа е одлуката- Ваша или на Кумот?? 18.8.2014 14:52:17
Mila mamicka
Ние имаме ново кумство, кумовите ни се врсници, и во поглед на името ни рекоа дека слободно можеме да си одбереме име сами, тие ќе се сложат со изборот. Сметам дека името сепак треба да го одберат родителите, тоа е нивно дете, па изборот треба да биде нивен.