|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.
Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: [1]
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   Плаќање данок за „крволочни“ и егзотични миле...
30.3.2012 11:13:52   
AnnaMolly RR
Владата подготвува закон со кој се планираат дополнителни давачки за сите газди на крволочни кучиња, на змии, на опасни влекачи и други егзотични животни. Проценките на државата се дека овие животни се опасни за безбедноста на луѓето. Целта на овој закон е потенцијалниот сопственик да стане свесен дека ќе чува животно што може може да биде опасно за него и за околината.

Не знам точно за кои раси кучиња станува збор, ама моето (стафордски териер) сигурно влегува во таа група на „крволочни кучиња“. Мене овој предлог-закон тотално ме збуни и ме изнервира. Како може да се одреди кое куче е крволочно и опасно? Дали ќе се суди само според расата, односно дали само кучињата што „изгледаат страшно“ ќе се класифицираат како крволочни или ќе треба да се помине некакво тестираање за да се донесе заклучок колку кучето е опасно? Па и најмалите, мили кученца може да бидат агресивни и да напаѓаат луѓе.

Како што разбрав, секој сопственик на вакво милениче ќе треба да плаќа 2.500 денари данок на годишно ниво, а доколку не се плати ќе го запленуваат миленикот.

Што мислите вие на оваа тема? Дали сметате дека навистина има „крволочни“ кучиња или сето тоа зависи од сопственикот и како тој ќе го дресира кучето?

< Поракaта ја уредил AnnaMolly RR -- 30.3.2012 11:16:01 >

Live and let live
Непосредна врска до пораките: 1
   RE: Плаќање данок за „крволочни“ и егзотични ...
30.3.2012 11:28:55   
Mihaela 2010
jas iskreno ne veruvam vo niedno zivotno,bez razlika dali e kuce,mace,krava,i tn..zivotno si e zivotno,i nikogas ne znaes sto se moze da se sluci,da te napadne,kasne i slicno..
Znaci mnogu sum protiv koga vo park setaat golemi pa i mali kucinja taka slobodno,bez maski na usta...Si ima zakon mislam deka treba da se nosat maski i kraj,a toa sto lugeto ne go pocituvaat toa si e druga rabota...Znaci vo parkot setaat milion decinja i pred se treba da se vnimava nikoj da ne nastrada,a imam slusnato od mnogu sopstvenici na kucinja koi velat deka ne sakaat da im stavaat maski na kucinjata,da ne gi maltretiraat..
Ne sum protiv cuvanje na milenici doma,no sto se odnesuva do plakjanjeto na danok,mislam deka ako vazi treba da vazi za site koi cuvaat milenici,a ne da gi grupiraat na krvolocni ili miroljubivi milenici...na kraj kraeva i eden prcul od pekinezar pa znae da e dosta agresiven i da napadne nekoj..

(Одговор на членот AnnaMolly RR)
Непосредна врска до пораките: 2
30.3.2012 11:29:16   
vezilka RR
Хе,хе е стварно ме интересира до каде и до кога ќе се иде со глупештииве, извинете ме за изразот. Значи поентата е да се соберат пари од народов, ама бар смислете нешто што навистина има смисла и е потрено. Ама највеќе ме бендисуваат одредбите од типот: Целта на овој закон е потенцијалниот сопственик да стане свесен дека ќе чува животно што може може да биде опасно за него и за околината. Ама сами сме си криви, си ќутиме, си трпиме и си плаќаме..

Непосредна врска до пораките: 3
30.3.2012 11:33:06   
Emanuelapp
Уште малку ќе плаќаме данок и на воздухов што го дишиме......

(Одговор на членот vezilka RR)
Непосредна врска до пораките: 4
30.3.2012 11:33:08   
AnnaMolly RR
Значи за носење маски си има посебен закон и јас сум ЗА да се спроведува. Во животно не треба да се има целосна доверба, па нека биде тоа и куче што сте го чувале со години.
Муабетот е дека треба да се плаќа данок зашто си сопственик на „крволочно милениче“. Глупости живи!
Во право си, Михаела, ако дојде до донесување на законов, треба секој сопственик на милениче да плаќа данок, не само одредена група.

Live and let live

Непосредна врска до пораките: 5
30.3.2012 11:33:25   
bombica
Владата незнае веќе на кој начин да го наполни буџетот па одредува давачки за се и сешто.Уште малку ќе ни наплаќаат некоја такса и за воздухо што го дишеме.Даноков како мерка воопшо не ми се свиѓа и мислам дека е безвеза.Постојат веќе закони за миленичења и мислам дека треба тука да удрат, кој не го почитува да му репнат казна.Значи куче сопственикот треба да шета со каиш, со маска на уста(незнам дали ова важи за сите раси или за одредени), да носи од оние како кеси(не ми текнува како се викаат) за вршење нужда и сл.Колку што гледам кај нас во градот булдози,пит були,добермани, вучјаци си шетаат без маски, многу често гледам и пуштени одат пкрај сопственикот а да не правм муабет колку пати сум наштрапала во кучешки измет на тротоарuser posted image
Епа нека повелат чичковците полицајци нека пишуваат казни за вакви случаи и те како ќе се наполни буџетот.
А тоа како ќе проценуваат дали е кучето крволочно или не незнам, најверојатно по раса пошто друг начин нема.Нема они секое куче да го тестираа дали е крволочно или не.Искрено сум љубител на кучиња ама во куче доверба немам.Секое куче може да стане крволочно во одреден момент независно од расата и сопственикот.

Непосредна врска до пораките: 6
30.3.2012 11:38:17   
Tanjat7880
http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/314517/Lovacki-pas-uleteo-u-vrtic-i-izujedao-petoro-dece
Eve denovive se slucilo ova,gazdata sekako e zgrozen i ne mu e jasno kako mozelo da se sluci takvo neshto?!Vo mojava zgrada vo lift gi vozat sekakvi rasi ama bash sekakvi a majki so bebinja i kolicki se simnuvaat po skali radi sopstvenicite na kucinjata i sekako nadvor i PIT BULOT e pushten slobodno da sheta,ni remce ni maska.Sum za cuvanje na milenice no treba da se znae deka toa milenice ima potrebi i treba da mu se obezbedat soodvetni uslovi i treba golemi kazni za vakvite nesovesni sopstvenici na zivotni a ne danoci

Непосредна врска до пораките: 7
30.3.2012 11:41:48   
vezilka RR
Абе држава данок често пати воведува за стимулација односно дестимулација за некоја општествена појава. Како на прмер мислам во Тексас беше, не ме држете за збор, има данок за прекумерна тежина и го објаснуваат таму дека се предебала нација и заради здравјето на луѓето го вовеле тоа и тоа. Ама ..за да станат свесни дека чуваат опасно животно..не ми е некако оправдана причина за воведување данок. Нешто наслушнале, не дослушнале ми се чини работава!! И факт е дека овие „стимулативниве“ даноци се прилично дискриминаторски. Едно време се збореше дека ќе се воведува „ергенски“ данок не знам дали ви текнува...

< Поракaта ја уредил vezilka -- 30.3.2012 11:43:00 >

(Одговор на членот bombica)
Непосредна врска до пораките: 8
30.3.2012 11:44:58   
Mihaela 2010
Едно време се збореше дека ќе се воведува „ергенски“ данок не знам дали ви текнува...

Daaaaaa do 30 ili 31 god koj ne se ozeni da plakja danok...zatoa i go zezav mm da ubrza so zenidbauser posted image ...

Непосредна врска до пораките: 9
30.3.2012 15:50:11   
Viktori
Мене ми се допаѓа законот, ако е вистина нели.
Прво, нема да се вадам од памет кога пит бул без ланец ќе ми ги душка децата, а газдата од километар се дере да не се плашиме оти не било опасно.

Ама не знам дали ќе има некоја казна со километарска цифра за оние џукели што одгледуваат кучиња за борби.
И не развирам што е поентата на шетање куче од раса доиена со вкрстување и најчесто резултатот не е куче помошник, туку куче убиец.

---------------------------------------------

УПС извинете, не прочитав дека е данок!!!!
Тогаш е чисто за пари!

< Поракaта ја уредил Viktori RR -- 30.3.2012 15:51:37 >

Danger! Ha! I laugh in the face of danger. Ha, ha, ha, ha ...
Мај нејм ис лукс. Жито лукс.

(Одговор на членот Mihaela 2010)
Непосредна врска до пораките: 10
30.3.2012 15:58:42   
AnnaMolly RR
Тоа дека не смее да се шета без ланец и дека треба да се носат маски, а и да се собира изметот од кучињата го почитувам. Наместо построга контрола во тоа поле и дебеееели казни за тие што не го почитуваат тоа, се воведува данок за тие што имаат миленичиња што се сметаат за крволочни. Е, тоа не ми се допаѓа.

А за тие за борби што чуваат кучиња, е за нив треба бесилка, не парична казна.

< Поракaта ја уредил AnnaMolly RR -- 30.3.2012 15:59:32 >

Live and let live

(Одговор на членот Viktori)
Непосредна врска до пораките: 11
30.3.2012 18:04:40   
Maca25
И што сега, јас чувам егзотично животно - гуштер, дома и треба да платам данок за него?!?! Од каде некој би знаел јас дома што имам??!!?!?

To be a mother is to know how it feels to have your heart walk around outside your body...

Непосредна врска до пораките: 12
30.3.2012 20:12:29   
AnnaMolly RR
maco za sebastijan ako nemate dokumenti i slicno, koj ziv ke znae deka imate guster? a nasevo kuce e so pedigre, zapisano vo kinoloski klub i ima ime i prezime ia adresa na sopstvenicite. vo toj slucaj ke mora da se plati ako imas dokumenti.

Live and let live

(Одговор на членот Maca25)
Непосредна врска до пораките: 13
20.4.2012 22:58:54   
SkCura77
Секое животно може да биде крволочно! Јас чувам големо куче, страшно на изглед, а е тешка маза и едвај мрда со опашот, Боже сачувај некого да нападне! Ама муабетот ми е дека владава сигурно на своите братучеди и партиски војници ќе им даде да отворат фирми за дресура и ние ќе си платиме за тоа! Во Европа е дозволено во некои држави кучето да влезе и во трамвај и во автобус и во одредени ресторани само ако газдата има потврда дека кучето посетувало обука/дресура за однесување на јавни места, односно за слушање команди во секакви ситуации, ама фала Богу дека тоа не е гаранција дека нема да нападне! Мислам дека не е само данок како данок да се собере, баш ме интересира ОБЈАСНУВАЊЕ И УСТАВНОСТА НА ТОЈ ЗАКОН, зашто точно е дека некои раси се ПОЗНАТИ по народов дека се крволочни, ама не знам колку ОФИЦИЈАЛНО СЕ ПРОГЛАСЕНИ за такви од страна на кинолошки друштва, сојузи, дресери, експерти за кучиња и сл! А за носење маска, ременче и кеси за измет секогаш ќе бидам ЗА, зашто веќе го почитувам и го правам тоа.

Непосредна врска до пораките: 14
20.4.2012 23:21:27   
SkCura77
И наградното прашање е со кое право ако не платам данок ќе ми се одземе кучето? На која ПРАВНА ОСНОВА?

(Одговор на членот SkCura77)
Непосредна врска до пораките: 15
Страница:   [1]
Страница: [1]
Оди на:

Анкета

Дали вашите момчиња си ги допираат пенисите?
пеперутка16

Моето три и полгодишно дете постојано си го допира пенисот и не престанува. Пробав разни начини да го спречам, но не функционира. Не боли, не чеша, добро е. Хигиената е на ниво. Би сакала некој да ми пише како ја решил. Ви благодарам.