|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.
Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: <<   < Претходна страница  1 [2] 3 4   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   RE: Тиква
18.2.2010 14:03:02   
ripce
Тиква против воспаление на бубрезите

Семето од тиква е познато како извонредно средство против цревни паразити

Првите податоци за тиквата ги забележал Колумбо во својот дневник од 3 декември 1492 година, каде што напишал дека на Куба се запознал со необично растение - тиква. Тиквата денес се одгледува во сите европски земји бидејќи луѓето многу бргу се запознале со нејзината лековитост. И кај нас се одгледуваат повеќе видови тиква. Кај најголемиот број сорти тиква меснатиот дел претставува 73 отсто, кората 17 отсто, а на семето од тиква отпаѓа околу 10 отсто. Во исхраната се користат меснатиот дел и семето од тиква. Меснатиот дел од тиквата содржи 92 отсто вода, 6 отсто јаглени хидрати, од кои 1 отсто растителни влакна, малку белковини и уште помалку масти, како и 830 милиграми корисни и искористливи минерални состојки. Поради високото присуство на вода и релативно малку енергетски состојки, енергетската вредност на тиквата изнесува само 30 килокалории (на 100 грама од меснатиот дел).

Извор на минерали и витамини

Тиквата содржи и витамини од Б-групата, витамин Ц и провитамин на витаминот А - бета-каротин (силен антиоксиданс).

Од минералните состојки најмногу содржи калиум, потоа фосфор, калциум, железо и повеќе олигоелементи, од кои најмногу манган, кој е неопходен за оптимална функција на ензимскиот систем во организмот. За разлика од меснатиот дел, семките од тиквата содржат малку вода, односно 5 до 6 отсто, неспоредливо повеќе белковини (27 до 29 отсто), масти (36 до 47 отсто), јаглени хидрати (11 до 19 отсто). Затоа енергетската вредност на семките од тиква е 20 пати поголема во однос на меснатиот дел и изнесува 600 килокалории. Освен изобилство од минерални материи и витамини, семките од тиква содржат и лецитин, кој игра значајна улога во заштитата на организмот од артериосклероза и атеросклероза. Лецитинот влијае и на намалување на евентуално зголеменото ниво на холестеролот во крвта. Едно од главните лековити својства на месниот дел од тиквата ефикасното диуретично дејство - го подобрува излачувањето на урината. Затоа тиквата се препорачува во диетотерапијата кај ревматизам, гихт, воспаление на бубрезите и на мочните патишта. Таа влијае смирувачки при евентуално воспаление на тенкото црево и при појава на крвав измет. Во сите случаи тиквата може да се консумира варена, печена или да се пие свежо исцеден сок од неа. Ако тиквата се приготвува како компот и се консумира на празен желудник, корисно влијае против запек.

На кој било начин приготвена тиквата ги ублажува и симптомите од псоријаза. Облози од свежо изрендана тиква може да се употребат при изгоретинки од прв степен.

Семето од тиква е познато како извонредно средство против цревните паразити. Семето се употребува без надворешна целулозна лушпа, но од семката не смее да се отстрани сино-зелената ципа, бидејќи токму во неа главно се наоѓаат лековитите супстанции. Во последно време семките од тиква се користат како лек за лекување на хипертрофирана и воспалена простата.

Штета е што кај нас тиквата се јаде сезонски, бидејќи прехранбената индустрија не е заинтересирана да ја конзервира. Порано на пазарите можеше да се најде тиква во прав. Составот на тиквата е скоро идентичен со составот на бананата. Затоа со право за тиквата можеме да кажеме дека претставува "македонска банана".    

"Кога сте мајка никогаш не сте сами во своите мисли. Мајката секогаш мора да мисли два пати, еднаш за себе и еднаш за своите деца."

(Одговор на членот lilit)
Непосредна врска до пораките: 26
17.5.2011 20:50:03   
mamamoni
вчера и купив кашичка од тиква од hipp сета ја изеде и уште бараше, и стварно беше вкусна и јас многу сакам тиква

Daughters are another version of yourself, but only better !

(Одговор на членот ripce)
Непосредна врска до пораките: 27
18.5.2011 8:26:11   
Felly RR
Матеа пак никако не сака тиква, ни дома правена - печена/ варена, ни пак купечка. Не знам зошто не ја бендисуваuser posted image

Life isn't about waiting for the storm to pass, it's about learning to dance in the rain.

(Одговор на членот mamamoni)
Непосредна врска до пораките: 28
18.5.2011 8:44:23   
arh_diz
I jas mu davam tikva ne ja saka mnogu a i mu pravi problem so stolicata nekolku lazicki kasicka od modra sliva mu stavam

Биди тоа што си

(Одговор на членот Felly RR)
Непосредна врска до пораките: 29
23.10.2011 22:49:14   
Natuska85
Женски сакам утре да му воведам тиква на user posted image па се мислам како да му ја спремам варена или печена и со што би можам да му ја комбинирамuser posted image

"Whoever said that money doesn.t buy happiness didn.t know where to shop."

(Одговор на членот arh_diz)
Непосредна врска до пораките: 30
23.10.2011 22:53:13   
MamaOhrid
Јас му давав варена тиква со АД млеко за да не му се лепи.

(Одговор на членот Natuska85)
Непосредна врска до пораките: 31
23.10.2011 23:10:25   
mami2
Првото дете ја јадеше печена па пасирана заедно со печено јаболко.
Второто ја сакаше со гмечена банана.
Некои тикви се посуви по печењето, па додавав по потреба АД млеко.

Сега не сакаат никаква, денес печев, не пробуваат.

(Одговор на членот MamaOhrid)
Непосредна врска до пораките: 32
22.11.2011 22:33:02   
bombica
Od kolku meseci moze da se dava tikva? Na hipp kasickite gledam tikva od 4 meseci a nekoj mi spomna posto bila teska za stomakot posle 6 meseci user posted image mene ne mi e teska mozam edna tava da izedamuser posted image

(Одговор на членот mami2)
Непосредна врска до пораките: 33
23.11.2011 10:32:02   
arh_diz
Jas ja davav posle 7 mesec .

Биди тоа што си

(Одговор на членот bombica)
Непосредна врска до пораките: 34
23.11.2011 10:36:17   
AnnaMolly RR
Јас од 5 месеци му дадов прв пат тиква од готова кашичка на Хип. Не ја бендиса многу, па после домашна му правев варена и помешана со млеко.

Live and let live

Непосредна врска до пораките: 35
23.11.2011 10:43:50   
Emanuelapp
I jas prv pat na Jovan mu dadov tikva vo kasicka na HIPP na 5 meseci, sega mu varam i mu ja blendiram so jabolko mnogu ja saka user posted image

(Одговор на членот AnnaMolly RR)
Непосредна врска до пораките: 36
23.11.2011 11:00:02   
kikicka
Ние од 4 месеци почнавме варена на пареа и со млекце помешана

Најважната работа која таткото може да ја направи за неговите деца, е да ја сака нивната мајка."

(Одговор на членот Emanuelapp)
Непосредна врска до пораките: 37
23.11.2011 13:22:35   
TeaM
Mamicki, znae li nekoj kako vlijae na stolicata varena tikva? 

(Одговор на членот kikicka)
Непосредна врска до пораките: 38
23.11.2011 13:33:05   
miana
Stega isto kako banana....

(Одговор на членот TeaM)
Непосредна врска до пораките: 39
23.11.2011 15:54:33   
kikicka
Ништо кај нас не не стегаше тиквата ,јас ја мешав со јаболко или чиста и ја давав.

Најважната работа која таткото може да ја направи за неговите деца, е да ја сака нивната мајка."

(Одговор на членот miana)
Непосредна врска до пораките: 40
23.11.2011 16:28:08   
Slagjana
ИЗВОРНА ПОРАКА: TeaM

Mamicki, znae li nekoj kako vlijae na stolicata varena tikva? 

Tikva se dava ako nekoj ima tvrda stolica. Ne stega, tuku naprotiv ja omeknuva stolicata.

(Одговор на членот TeaM)
Непосредна врска до пораките: 41
23.11.2011 22:33:49   
bombica
Da ja regulira i omeknuva stolicata.Cel zivot imam problem so stolicata i tikvata mnogu mi pomaga

(Одговор на членот Slagjana)
Непосредна врска до пораките: 42
12.12.2011 12:55:24   
baby27
Na Anja prv pat i dadov tikva na 5 meseci i epten ja saka. Sega sto i da ima jadeno prethodno ako vidi tikva bar uste 3-4 lazicki obazeno saka...inaku moze da se dade uste od 4 meseci kako edna od prvite dohrani...ona ja jade i pecena i varena

(Одговор на членот bombica)
Непосредна врска до пораките: 43
12.12.2011 13:15:31   
AnnaMolly RR
дајте кажете ми некоја финта за да јаде Филип тиква. Како бебе се давеше во тиква, а сега не сака ни да ја помириса. Како да ја измешам, со што? Со млеко не ја сака. Има 18 месеци инаку.

Live and let live

(Одговор на членот baby27)
Непосредна врска до пораките: 44
12.12.2011 13:50:50   
TeaM
Jana ja jade mesana so kompir, normalno so pogolem udel na kompir user posted image

< Поракaта ја уредил TeaM -- 12.12.2011 13:51:10 >

Непосредна врска до пораките: 45
12.12.2011 14:21:59   
Felly RR
Матеа ни како бебе, ни сега тиква никако не сака. user posted image

Life isn't about waiting for the storm to pass, it's about learning to dance in the rain.

(Одговор на членот TeaM)
Непосредна врска до пораките: 46
12.12.2011 14:52:13   
Annet
за тиква од благите зборувате ли за зелената???или тиква си е тиква хахаха

(Одговор на членот Felly RR)
Непосредна врска до пораките: 47
12.12.2011 15:04:08   
AnnaMolly RR
мислев на тиква блага, не на тиквичка. 

Live and let live

(Одговор на членот Annet)
Непосредна врска до пораките: 48
12.12.2011 15:10:48   
arh_diz

ИЗВОРНА ПОРАКА: AnnaMolly RR

дајте кажете ми некоја финта за да јаде Филип тиква. Како бебе се давеше во тиква, а сега не сака ни да ја помириса. Како да ја измешам, со што? Со млеко не ја сака. Има 18 месеци инаку.

Isto e i so Marko , uci se od Filipuser posted image
Mu ja mesav so banana, modra sliva , krusa i sto uste ne probav nema sansi

Биди тоа што си

Непосредна врска до пораките: 49
12.12.2011 15:40:02   
AnnaMolly RR
Морам да го натерам некако да ја јаде. Си мислев да направам штрудла од тиква. Ама којзнае и тоа дали ќе го јаде...
Некако ако ја искомбинирам со чоколадо гарант ја јаде, термит е за чоколадо! user posted image

Live and let live

Непосредна врска до пораките: 50
Страница:   <<   < Претходна страница  1 [2] 3 4   Следна страница >   >>
Страница: <<   < Претходна страница  1 [2] 3 4   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

Млеко.
Admin

По една година, кое млеко е поздраво да му се дава на дете: