Ачма
Автор:
Calypso
Calypso Ви препорачува
Подготовка
Водата се става во длабок сад за месење, се додава шеќерот и квасецот и се меша со дрвена лажица. Се кисне квасецот, а потоа се додава млекото, белката од јајце, маслото (околу две третини од шолјата), солта и се меша повторно со дрвена лажица. Се додава брашно за да се замеси малку лепливо но компактно тесто. Се остава да кисне. Со преостанатото масло се мачкаат рацете и се кинат парчиња од тестото од кои се формираат гевречиња (ачми). Се редат во плех на хартија за печење. Со жолчката од јајцето измешана со лажица масло се премачкуваат ачмите и се посипуваат со сусам, ким или крупна сол. Може и да се додаде сирење или маслинки во тестото кога се формираат гевречињата. Се печат во загреана рерна на 200 степени.
Време на подготовка од: 60
Време на подготовка до: 80
Број на лица: 4+
Kомплицираност: 3
Состав
една и пол шолја топло млеко
еден свеж квасец
половина шолја топла вода
половина шолја шеќер
една шолја масло
едно јајце (одделно жолчка и белка)
лажиче сол
4-6 шолји брашно
ким, сусам или крупна сол
-
забава Бремените
Автор: bobik Се расправате често? Не е крај туку почеток на промена
Кога расправиите стануваат чести, лесно е да помислите дека нешто е „с...
Љубовта што не се изговара, туку се чувствува
Понекогаш најдлабоката љубов не живее во зборовите, туку во малите гес...
Најчести инфекции кај деца. Кога е време за педијатар?
Детскиот имунитет се гради постепено. Токму затоа, во првите години од...
Кога ќе одлучите да не се откажувате, успевате
Успехот не доаѓа случајно. Тој не е резултат на среќа, туку на малите ...
Сексуалниот живот е дел од интимноста и блискоста во врската. ...
Анкета
NatashaN
Дали се плашите од новиот т.н. свински грип?
Да (71%)
Не (29%)
Број на сите гласови: 120
Фала на гласовите. Гласавте веќе на сите актуелни анкети. Можеш да направиш своја анкета!

