Класичен Киш Лорен
Автор:
Редакција Рингераја
Француското предјадење на вашата трпеза

Подготовка
Загрејте ја рерната на 200 степени. Подгответе тркалезен сад за печење со дијаметар од 23 см Ставете го тестото во него, притискајќи го така што дел од неговите рабови висат надвор од калапот. Во тава на средно јак оган испржете ја исечената сланина додека не добие златна боја и да стане крцкава. Исцедете на кујнска хартија. Ставете ја сланината во тестото заедно со ренданото сирење и исечканиот кромид. Во мал сад изматете ги јајцата, кремот, солта, шеќерот и лутата пиперка. Користете миксер. Истурете го полнењето во тестото со оваа смеса. Печете 15 минути во загреана рерна. Потоа намалете на 150 степени и печете уште 30 минути. Оставете го киш лоренот да се излади 10 минути пред сечење.
Време на подготовка од: 40
Време на подготовка до: 60
Број на лица: 4
Kомплицираност: 4
Состав
12 парчиња сланина, сецкани
100 гр рендано сирење
5 лажици сецкан кромид
4 јајца
500 мл крем за готвење
? лажичка сол
? лажичка шеќер
1/8 лажичка лута црвена пиперка
1 парче готово тесто (или домашно замесено по желба)
-
забава Бремените
Автор: bobik Една од првите дилеми кај многу жени кои се обидуваат да забременат ил...
Зголемен ризик од бубрежни камења во лето – еве зошто!
Кога мислиме на лето, обично ни паѓаат на ум одмор, сонце и разладувањ...
Летото е време за авантури, патувања и романтични моменти крај плажа. ...
Сакате бебе? Еве колку често треба да водите љубов!
Кога ќе одлучите дека сте подготвени за бебе, едно од првите прашања ш...
Летот со авион за некои деца може да биде вистинско возбудливо доживув...
Анкета
Гушкајте ги бебињата.
пеперутка16
Дали вашите бебиња (6-12 месеци) сакаат да бидат гушкани? Моето дури и не слуша, само ме турка, се качува на мене, влече,... дури и не сака да биде носена, само гледа да избега. Ми е тоа навистина чудно.. Какви се вашите?