|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.

Чоколадна торта со суво овошје

Автор:
Редакција Рингераја

@my_little_kitchen_stories ви препорачува



Подготовка

Мелените бисквити, урмите, путерот и сокот ги мешаме заедно додека да добиеме хомогена смеса. На калапот за торта ставаме малку путер и ја втиснуваме рамномерно со рацете смесата со бисквити. Ставаме во фрижидер да се стегне. Во меѓувреме на пареа заедно го растопуваме белото чоколадо со млечното и 1 лажица масло за јадење. Го нанесуваме чоколадото врз бисквитната кора и враќаме назад во фрижидер да се стегне. Во длабок сад на оган ги ставаме замрзнатите малини и ситно сецканото суво овошје заедно со водата. Претходно желатинот се раствара според упатството на ќесичката. Откако ќе изврие малку смесата, се додава желатинот и се остава уште 2-3 минути на оган. Потоа се трга на страна малку да се олади и се прелива врз чоколадото. Повторно оди во фрижидер. На крај се растопува на пареа посебно црното чоколадо и посебно млечното. Врз овошниот фил прво го нанесуваме црното, па веднаш млечното, и со вилушка поминуваме врз преливот и правиме шари мешајќи ги чоколадите. Јас додадов малини за да ја избалансираат блажината на сувите овошја поради што воопшто и не се додава шеќер во оваа торта. Follow my_little_kitchen_stories on Instagram

Време на подготовка од: 60
Време на подготовка до: 80
Kомплицираност: 3

Состав

• 200 гр мелени бисквити
• 100 гр путер на собна температура
• 10 мелени или ситно сецкани урми
• 30 мл овошен сок
Чоколаден фил:
• 100 гр бело чоколадо
• 100 гр млечно чоколадо
• 1 лажица масло за јадење
Овошен фил:
• по една рака ситно сецкани урми, суви смокви, суви кајсии, сливи, грозје, брусница, вишни (може било кое суво овошје по желба)
• 2 раце замрзната малина или вишна
• 1 желатин
• 3 лажици вода
Чоколаден прелив:

• 100 гр црно чоколадо
• 100 гр млечно чоколадо
• 1 лажица масло за јадење



Анкета

Пелени.
пеперутка16

Кога почнавте да го одвикнувате вашето бебе?