Добош торта
Автор:
Редакција Рингераја
Иако корите Ви се чинат премногу тврди, кога ќе омекнат ќе ја пробате највкусната торта досега.

Подготовка
Брашното се замесува со маслото, 0,5 дл. вода, медот и содата, за да се добие тесто кои се сучи со сукало. На превртен калап се печат околу 5 кори. Крем: 300 гр. шеќер се топи со 1 дл. вода и на тивко се вари додека се добие густина на шербет. Се додаваат мелените ореви и 50 гр. чоколадо. Се филуваат сите кори освен последната, која се прелива со чоколадна глазура. Чоколадна глазура: 100 гр. чоколадо се растопува со 1 дл. вода, 100 гр. шеќер и непрестано се меша додека постане изедначена и густа смеса. При крај се додава 20-30 гр. путер и веднаш се прелива тортата.
Време на подготовка од: 60
Време на подготовка до: 120
Број на лица: 6+
Kомплицираност: 3
Состав
1.5 дл масло за јадење
2.5 дл. вода
1.5 дл. мед
1 лажичка сода бикарбона
150 гр. чоколадо
400 гр. шеќер
300 гр. ореви
200-400 гр. брашно
20 гр. путер
-
забава Бремените
Автор: bobik Една од првите дилеми кај многу жени кои се обидуваат да забременат ил...
Зголемен ризик од бубрежни камења во лето – еве зошто!
Кога мислиме на лето, обично ни паѓаат на ум одмор, сонце и разладувањ...
Летото е време за авантури, патувања и романтични моменти крај плажа. ...
Сакате бебе? Еве колку често треба да водите љубов!
Кога ќе одлучите дека сте подготвени за бебе, едно од првите прашања ш...
Летот со авион за некои деца може да биде вистинско возбудливо доживув...
Анкета
Гушкајте ги бебињата.
пеперутка16
Дали вашите бебиња (6-12 месеци) сакаат да бидат гушкани? Моето дури и не слуша, само ме турка, се качува на мене, влече,... дури и не сака да биде носена, само гледа да избега. Ми е тоа навистина чудно.. Какви се вашите?