|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.

Врвен рецепт за чоколадна торта

Автор:
Редакција Рингераја

Препуштете се на овој врвен рецепт за чоколадна торта, кој е сочен, богат и мек. Совршен за прослава или попладневен чај



Подготовка

ЧЕКОР 1 Загрејте ја рерната на 160С. Ставете путер во тркалезен калап за торта 20 см (длабок 7,5 см). ЧЕКОР 2 Ставете 200 гр сецкано темно чоколадо во тава со 200гр путер. ЧЕКОР 3 Измешајте 1 лажица гранули за инстант кафе во 125 ml ладна вода и истурете ја течноста во тавата. ЧЕКОР 4 Загрејте ги состојките на тивок оган само додека сe не се стопи - не прегревајте. Или стопете се во микробранова печка околу 5 минути, мешајќи на половина. ЧЕКОР 5 Измешајте 170 гр.брашно, лажичка бикарбонат сода, 400 гр шеќер и 25 гр какао во прав, и разбијте ги сите грутки. ЧЕКОР 6 Изматете 3 средни јајца со 75 ml матеница. ЧЕКОР 7 Истурете ја смесата со стопено чоколадо и смесата со јајца во мешавината на брашно и мешајте додека не добиете мазна, прилично течна конзистентност. ЧЕКОР 8 Истурете ја смесата во плехот и печете 1 час и 30 мин. ЧЕКОР 9 Оставете да се излади во плехот (не грижете се ако малку се спушти), а потоа извадете ја на решетка за целосно ладење. Исечете ја ладната торта хоризонтално на три. ЧЕКОР 10 За да го направите преливот, ставете 200 гр сечкано темно чоколадо во сад. Истурете 300мл двоен крем во тава, додадете 2 лажици шеќер и загревајте додека не зоврие. ЧЕКОР 11 Тргнете го огнот и прелијте го со чоколадото. Мешајте додека не се стопи чоколадото и смесата не се изедначи. Ладете додека преливот не стане малку подебел, но сепак да може да се истури. ЧЕКОР 12 Ставете од преливот меѓу слоевите. Истурете го остатокот врз колачот оставајќи го да падне по страните и измазнете ги сите празнини со нож. ЧЕКОР 13 Украсете со 50гр рендано чоколадо или 100гр чоколадни кадрици. Тортата стои сочна и мека 3-4 дена.

Време на подготовка од: 80
Време на подготовка до: 100
Број на лица: 4
Kомплицираност: 5

Состав

200 гр темно чоколадо, сецкано
200 гр путер, на коцки
1 лажица гранули за инстант кафе
170g брашно
? лажиче сода бикарбонат
400 гр шеќер
25 г какао во прав
3 средни јајца
75 мл матеница
50g рендано чоколадо или 100g кадрици, за украсување
За прелив
200 гр темно чоколадо (околу 60% цврсти какао), сецкано
300мл двоен крем
2 лажици шеќер



Анкета

Пелени.
пеперутка16

Кога почнавте да го одвикнувате вашето бебе?