Martinas cooking: Освежителен летен колач
Автор:
Редакција Рингераја
Брз и лесен за правење, а лапни голтни за јадење
Подготовка
Изматете ја хоплата и во неа додадете го желатинот. Желатинот прво потопете го со неколку лажици вода и оставете го да набабри, па растопете го во сад на оган. Измешајте ги хоплата и желатинот и додадете го овошјето. Јас пола овошје го додадов на парчиња, а пола го изблендирав(малини, јагоди, цреши). Е сега интересниот дел е во тоа што смесава ја полните во обични пластични чаши за една употреба. Најпрво малку ги намрсив чашите и ги наполнив со смесата. Оставете ги најмалку 1 час во фрижидер или преку нок?, а можете и кратко(20-30 мин) да ги замрзнете па да добиете сладолед.
Толку е лесно, пенасто и вкусно за јадење што нема да знаете колку ви е доста. Од смесава јас наполнив 7-8 големи чаши. За да ги извадите од чашите после, засечете ги чашите со ножички на неколку места и нежно притиснете одозгора и к?е излезе. Или пак исечете ја целата чаша. Доколку се замрзнати малку и полесно к?е излегуваат.
Време на подготовка од: 20
Време на подготовка до: 30
Број на лица: 3
Kомплицираност: 2
Состав
300 мл. хопла
200 гр. овошје
1 пак. желатин