Martinas cooking: Печени крофни од рерна
Автор:
Редакција Рингераја
Рецепт на денот со @martinascooking
Подготовка
Најпрво растопете го путерот/маргаринот и измешајте го со млекото и водата. Додадете го квасецот и шек?ерот(може да додадете и ванилин шек?ер или екстракт од ванила) и постепено додавајте брашно. Мешајте со лажица дури не добиете густа смеса налик на тесто. Префрлете ја смесата на набрашнета површина и со постепено додавање на брашно оформете меко тесто. Оставете го тестото да се удвои. Расукајте го отприлика 1 cm дебелина и со чаша или модла вадете кругови, а со помала чаша направете дупка(испечете го и тој дел како мини крофни). Редете ги на хартија за печење и оставете ги уште 15-20 минути да нараснат. Премачкајте ги со масло само одозгора и попрскајте ги со вода. Печете ги во загреана рерна на 180 С околу 15 минути. Откако к?е се изладат потопете ги во чоколадо и декорирајте по желба.Follow martinascooking on Instagram
Време на подготовка од: 40
Време на подготовка до: 60
Kомплицираност: 4
Состав
350 мл. млеко
100 мл. вода
60 гр. путер/маргарин
40 гр. свеж квасец
6-7 лажици шеќер
околу 800 гр. брашно (се додава по потреба)