Колач со вишни/цреши
Автор:
Редакција Рингераја
Мирисот од кујната на нашите баби...ммм...
.jpg)
Подготовка
Се одделуваат белките од жолчките. Се матат со миксер жолчките и шеќерот, додека смесата не стане густа и не обели. Се додаваат јогуртот, маслото и брашното и сето заедно се миксира. На крај се додава прашокот за печиво. Белките се матат во посебен сад. Кога ќе се направи снег од белки, смесата се истура во садот со жолчките. Се меша со жица за матење. Смесата треба да остане пенаста. Се подготвува тркалезна тава бр. 30. Се мачка со масло и се посипува со брашно. Во тавата се истура смесата за колач. Над смесата се ставаат обарените цреши/вишни една по една на растојание. Се печи во загреана рерла на 250 степени. По 15 минути се намалува температурата на 200 степени. Печениот колач се сече на парчиња и се посипува во шеќер во прав.
Време на подготовка од: 60
Време на подготовка до: 90
Kомплицираност: 3
Состав
5 јајца
300 гр. шеќер
300 гр. брашно
200 мл. масло
200 мл. јогурт
1 пак. прашак за печиво
вишни/цреши обарени во 200 мл. вода, 100 гр. шеќер и 1 пак. ванилин шеќер
шеќер во прв за посипување
-
забава Бремените
Автор: bobik Навики што тивко ве дебелеат. Како да ги смените?
Не се секогаш големите оброци или слатките во полноќ причината за ната...
Промена на рутина при променливи температури
Температурните осцилации не влијаат само на расположението, туку тие о...
8 грешки што ги правиме на екстремни горештини
Летните жештини се повеќе од непријатност. Тие можат да бидат и опасно...
Враснатиот нокт или медицински познат како онихокриптоза е честа појав...
Кашлицата кај малите деца е чест и често вознемирувачки симптом кој мо...
Анкета
Jana9
Dali cesto patuvate?
Da (0%)

Ne (100%)

Број на сите гласови: 3
Фала на гласовите. Гласавте веќе на сите актуелни анкети. Можеш да направиш своја анкета!