Највкусните штрудли со сирење
Автор:
Редакција Рингераја
Подготовка
Во децилитар млака вода измешајте 1 лажичка шеќер и квасец.Оставете да стои 10 минути. Во пластичен сад подгответе ги останатите состојки и додајте го надојдениот квасец.Замесете тесто и покријте го со крпа. Оставете го да стои 30 минути на топло. Тестото поделете го на два дела и развлечете го со оклагија на потанко. Сирењето, јогуртот и жолчката измешајте ги добро.Развлеченото тесто премачкајте го со половина од филот. Завиткајте ја намачканата кора.Истото направете го и со другата половина од тестото и филот. Исечете го на помали штрудли и премачкајте го со жолчка и сусам.Наредете ги во подмачкан плех и печете околу 25 минути на температура од 250 степени.
Време на подготовка од: 60
Време на подготовка до: 80
Kомплицираност: 3
Состав
500 грама брашно
100 грама маргарин
1 дл. масло
1 јајце
1/2 лажичка сол
1/2 коцка квасец
1 дл. млеко
1 лажичка шеќер
Фил:
300 гр. сирење
1 жолчка
1 дл јогурт
Премаз:
1 жолчка
50 гр. сусам