|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.

Раскошна шарлота од малини

Автор:
Редакција Рингераја

Одличен вкус!



Подготовка

Изладете ја павлаката во фрижидер и измијте ги и исцедете ги малините. Растворете го желатинот во студена вода. Ставете го млекото на оган и додадете ја ванилата. Додадете шеќер и малку сол и сварете го млекото. Изматете ги јајцата и постепено додадете го млекото. Вратете го кремот на шпоретот и мешајте додека се згусне. Исцедете го желатинот од водата и промешајте го со топлиот крем, за да се стопи и оставете да се олади. Изладете го кремот во фрижидер. Намачкајте ги страните и дното на калапот со маргарин и посипете со шеќер. Наредете ги на ѕидовите вертикално пишкотите. Измешајте го кремот постепено додека се хомогенизира. Истурете 1/3 од смесата во садот. Наредете ред малини, потоа ред крем, пак малини и завршете со кремот. Посипете со едната кршена пишкота, покријте над трошките со фолија и оставете во фрижидер најмалку 6 часа или 1 ноќ. За сосот од малини измијте ги и исцедете ги малините. Одвојте околу 20 парчиња за декорација. Останатите малини поминете ги низ сито и измешајте ги со шеќер во прав, сок од лимон и ликер од малини. За да ја извадите шарлотата од калапот, потопете ја неколку секунди во топла вода, отворете ги страните и ставете го колачот во послужавник. Украсете со малините.

Време на подготовка од: 120
Време на подготовка до: 150
Kомплицираност: 5

Состав

павлака - 350 г крем
малини - 450 г
желатин - 5 листови или 2 и 1/2 лажица на гранули
вода - 250 мл (за желатин)
ванила
млеко - 250 мл
сол - 1 прстофат
шеќер - 4 лажици
јајца - 4 жолчки
масло - 1 лажица
шеќер - 1 лажица
бишкоти - околу 21 парч.
малини - 400 г
шеќер во прав - 2 лажици
лимонов сок - 1 лажица
ликер - 200 мл малина



Анкета

Бременост.
пеперутка16

Кој дел од бременоста најмногу ви се допадна или најлесно?