Шарена солена торта
Автор:
Редакција Рингераја
За слави, празници и прослави...прекрасна, вкусна, декоративна солена торта
Подготовка
Смесата за жолтото тесто истурете ја во подмачкан плех и печете околу 20 минути на 200 степени. Направете уште две теста со истите состојки со тоа што во едната смеса ќе додадете обарен, исецкан и исцеден спанаќ, а в другата две лажици ајвар или црвена пипер.
Состојките од филот посолети ги и соединете ги. Филувајте најпрво на жолтата кора, па црвената, па зелената кора. Премачкајте со мешавина од павлака и сирење. Декорирсјте по сопствена желба и ставете ја тортата во фрижидер пред сервирање.
Пријатно!
Време на подготовка од: 60
Време на подготовка до: 90
Kомплицираност: 3
Состав
Тесто:
2 јајца
1 дцл. јогурт
1 дцл. масло
6 супени лажици брашно
малку сол
? кесиќка прашок за печиво
Фил:
600 гр. меко сирење
1 маргарин
1 чаша кисела павлака
400 гр. салама