dragana_vane
|
Eve go i moeto porodilno iskustvo: Kako sto vi kazav mojot termin bese do 28 januari 2009. terminot mi pomina i jas si sedam taka doma i si cekam . Koga na 4 sabajleto edno stanuvanje od krevet, se pomocav. Stanav i gledam celata mokra. Jasno mi bese deka vodenjakot mi puknal. Taka maz mi si spie, i go budam, toj celiot vo panika stana se spremavme i pravo kaj maticniot ginekolog. Toj me pregleda i mi kaza deka sum 1.5 otvorena i mi kaza da odam pravo vo bolnica. Otidov vo bolnica celata isplasena, me pregledaa pritisokot 155/110. Bev bleda kako krpa. Mi stavija inekcija neznam kakva, i mi rekoa da odam vo soba i da cekam. Nesakaa da mi stavaat provokacija zosto sum prvorodka, poubavo bilo prirodno.I taka si sedev cel den , vodata mi tecese..... dovagaa na 30 min i me prasuvaa dali pocnale bolkite... a jas samo vikav NE!. Duri vecerta na spienje pocnav da osekam na pola saat kako nesto vo polovinata me boli, kako nekoja ostra bolka no za sec pominuva. No pak prodolziv da spijam. Utredenta na 5 fevruari pocnaa bolkite no mnogu slabi, sel den. Jakite pocnaa duri vo 5 casot popladne.Mislam deka ke go otkornev zelezoto na krevetot. Neznaev deka tolku boli. Im vikam na sestrite ajde neli e gotovo... a tie..eeee ima uste vreme. . Potoa mi stavija provokacija okolu 6, no loso mi vlijaese, mi se stemni pred ocite nisto nemozev da vidam, i im kazav da mi ja izvadat prvokacijata. Doktorkata nalutena mi kaza : Dobro ke ti ja izvadam, no mozes da snemas bolki.. i posle ako treba ne ti ja uklucuvam pak !!!! A jas pustata od taa provokacija pocrvenev vo liceto neznam zosto? I taka se potpisav mi ja izvadija.... i posle vo 7 mi stavija spazmeks inekcija , vo 7:30 uste edna, i jas veke nemozev da izdrzam mislev deka ke umram, i si rekov ako preziveam dobro ke bide. MNOOOOGU me bolese , I togas dobiv napon, ama neznaev deka toa e toa. Otidov kaj Babicata i i rekov deka mi se odi vo wc, dali mozam da odam? Taa kaza deka moze. I jas taka so toaletot i mobilnio vo raka si vlegov vo toalet i odednas me stegna stomakot, i silno viknav. A taa odela po mene i jas samo sto izlegov, me presretna i mi rece da dojdam pak na boksot da me pregleda. Edvaj se kaciv,, e kakov pregled glavata veke mu dzirkala... I vikna gotov e izleguvaaa .. I taka vo 10 do 8 se rodi moeto since Vidan sto si go sakam najmnogu na svet. sto sakav da kazam. Stom dojdes do boksot rabotata e zavrsena . Bolnoto e pred toa. I taka sega si nosam kerkicka... ke ja vidime vo Maj, a iskustvoto za nea na leto
|