|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?

Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: [1] 2   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   Вагинално породување
14.6.2009 17:40:20   
Еца
Ме интересира кој се има породено вагинално, природно, колку време траеше породувањето и какво е вашето искуство,позитивно или негативно? Болеше или лесно поминавте?user posted image

Животот е убав за оние кои знаат да го живеат.
Непосредна врска до пораките: 1
   RE: Вагинално породување
14.6.2009 21:32:14   
mami
како за првородка сите ми викаат дека многу лесно сум поминала, а и јас мислам така, значи дојдов во болница некаде помеѓу 5 и 6 наутро, на прегледото бев веќе 3-4 прста отворена, ме однесоа на последно мерење, клизма и ЦТГ...во 9 бев веќе 6-7 прста отворена, ми го пукнаа водењакот, ми ставија малку провокации и ме пратија на бокс..во 10.05 Лука беше во моите раце...освен што испаничив, бидејќи во еден момент бев сама на бокс, немаше ни доктор ни сестра околу мене, и од страв Лука почна нагоре да се крева па малку им ги комплицираше работите, па јас си го стискав стомакот надолу бидејќи веќе многу ме болеше и со 3 напони се беше готово..ми правеа епизиотомија ама воопшто не ни осетив кога ме сецнал, а и шиењето не болеше бидејќи ми ставија локална...после неколку дена веќе не се сеќавав на таа болка...
она што јас се зафркнав, а се надевам дека нема и некоја друга да го направи истото е следново- значи првиот ден раната е свежаи не ја чувствувате, јас мислев дека не ме боли и дека е нормално па фино лепо седеечки си го доев Лука, си седнував нормално за да јадам, додека девојката со мене лежеше цело време и ми се чудеше колку сум јас подвижна- дури и станував да и го подадам нејзиното за да не ја боли раната...ама кога легнав да спијам и раната се подолади малку почна да ме боли ужасно, не можев да ги спојам нозете и цела нок така, утрото ме прашува една сестра како сум и јас и кажувам и кога ми се развика, ко јас да знам што и како треба а никој ништо не ми кажал, ми даде аналгин и ми рече на влошката да ставам борова вода за побрзо да зарасне...до вечерта се се смири...
Елена не паничиuser posted image се ке биде во ред...мене сите до сега ми рекле дека раната и болката од вагиналното породување зараснува и се заборава многу побрзо од оние со царски

(Одговор на членот Еца)
Непосредна врска до пораките: 2
24.6.2009 0:19:16   
biljanaM
и јас природно се пораѓав, мене д-рката ми рече дека сум се породила полесно и од неа. Во 5 поручек ми пукна водењакот, ама немав болки. Во 12 на полноќ почнаа болките...во 5 и 15 се породив....среќа не ме шиеја.

Ил смо само ту због рамнотежа меџу звездама.....

(Одговор на членот mami)
Непосредна врска до пораките: 3
24.6.2009 20:43:23   
Еца
Добро, фала на информациите, еве и ние овој пат ќе одиме природно иако може да има ризик...ќе бидам пресреќна да го имам ова искуство и веднаш да можам да го гушнам бебетоuser posted image

(Одговор на членот biljanaM)
Непосредна врска до пораките: 4
20.7.2009 11:00:09   
Tanjicka
jas veke vlegov vo 8 mesec, bebusot e malce ponapreden skoro sum vo nedeli 34, i veke pocna da me faka panika za poroduvanjeto.Dali nekoj koristel epiduralna anestezija i kolku kosta , dali treba sama da si ja nabavam?

(Одговор на членот Еца)
Непосредна врска до пораките: 5
20.7.2009 12:27:22   
big_mama817
jas se porodiv prirodno ama so epiduralna anastezija mislam deka cini okolku 4.000 denari ne znaci taa inekcija postoi vo samata bolnica kade sto ke se porodis samo mu kazuvas na doktorot koj ke te primi koga ke se porodis deka sakas so epiduralna istat ti ja stava anesteziolog so lesno na poragaj user posted image

Децата се најголемо богаство :)

(Одговор на членот Tanjicka)
Непосредна врска до пораките: 6
20.7.2009 12:38:45   
karla
vo vrska so epiduralnata i jas imav mnogu prasanja, za srekja imam prijatelka koja se porodi pred nekolku meseci i cij tatko e ginekolog. Koga ja prasav za epiuralna taa mi kaza deka nejze tatko i ne i dozvolil biejki postoel odreden procent na rizikuser posted image

(Одговор на членот big_mama817)
Непосредна врска до пораките: 7
20.7.2009 12:49:10   
big_mama817
karla segogas postoi odreden procent na rizik no veruvaj deka e mnogu pobezbolen poragajot poentata e vo toa sto ti imas normalno naponi no gi nemas onie vobicaeni bolni porodilni bolki i jas bev skeptik vo vrska so epiduralnata no se ispostavi deka ne e taka pozdrav user posted image

Децата се најголемо богаство :)

(Одговор на членот karla)
Непосредна врска до пораките: 8
20.7.2009 14:50:04   
bambi
I jas se porodiv vaginalno i ne e strasno osven bolkite koi treba da se izdrzat. Imav bolki vecerta ama ne bea tocno rasporedeni tuku de na 2 min, de na 5 i taka okolu dva casa i prestanaa, utroto otidov na ctg i bev 2-3 prsti otvorena, otidov doma se istusirav se spremiv i se vrativ vo bolnica okolu 2 casot popladne, me sredija se i samo sto legnav na krevet pocnaa bolki, ama ne mi dadoa nisto osven glikoza bidejki nemav nisto jadeno oti me spremaa za carski, neznam zosto, najverojatno oti bebeto bese visoko, vo 4-5 casot mi pukna vodenjakot, me pratija na boks, pa mi rekoa da ne davam napon za da ne se rasprska cerviksot i morav da trpam bolki dodeka sam ne se otvori nekolku minuti pred 7 dadov 2 naponio  i se se zavrsi, ama taka odednas prestnana seta bolka i stomakot go pocustvuvav epten prazen, inaku za cudo bolkite ne te istostuvaat, naprotiv kako da ti davaat sila, placev od sreka a bebusot mi go dadoa po 2-3 cas, bidejki se menuvase smena i se se oddolgovleci. Jas sakav da go pocustvuvam ova iskustvo i zatoa nesakav carski ili epiduralna, a ke zaboravev izleguvanjeto na bebeto e bezbolno isto i secenjeto samo sienjeto bolese a posle toa voopsto ne me bolese ranata, samo malku. Tolku sum plasliva od doktori a na poroduvanje otidov opustena, so misli sto ke bide neka bide, Gospod neka pomaga. Eve sega koga se navrakam na toj moment nekako me faka strav za vtorpat, neznam zosto. I im blagodaram na personalot super bea, celo vreme so mene.

< Поракaта ја уредил bambi -- 20.7.2009 14:51:35 >

(Одговор на членот big_mama817)
Непосредна врска до пораките: 9
20.7.2009 17:39:46   
haley
Јас веќе зборував на една друга тема, дека си одбрав самата да родам со царски затоа што сакам да ги избегнам сите овие гњаважи кои се типични за раѓање...

Се се ама не можам да поверувам дека НЕМА епидурал во секоја болница и дека треба да најавиш и платиш??? тоа значи дека ја плаќаш таа анестезија и потоа ништо не добиваш од здрав. осигурување?  ако е така, стварно  не можам да поверувам на што сме спаднале.. user posted image

Сакав да прашам тоа кога кажуваат 2см или 5см отворена  , како тоа го проверуваат?? која е постапката.. отсекогаш сум се прашувала како иде тоа ама никогаш не се осудив да прашам, па ај кажете :)

(Одговор на членот bambi)
Непосредна врска до пораките: 10
20.7.2009 17:47:21   
Natasha5
se porodiv pred 17 dena znaci taze,vaginalno so provokacii ,mi pukna vodenjakot ama ne mozev da se otvoram.a toa za kako go proveruvaat kolku si otvorena te pregleduva doktor ,vaginalno.taka proveruvaat.
A toa vaginalnoto poroduvanje ne e mnogu strasno osven bolkite koi mozat da se ublazat so pravilno disenje.Ne vikam deka ne boli,boli ama koga ke ti go dadat sonceto vo race nema nikakvi bolki.user posted image

(Одговор на членот haley)
Непосредна врска до пораките: 11
20.7.2009 18:26:38   
mimicka
Zdravo jas sum nova na forumot i veke nekoe vreme go posetuvam pa resiv da napisam i jas nesto. Kako prvo sakam da kazam deka temite se navistina super i se od korist user posted image .
Jas se porodiv vaginalno pred dva meseci i navistina kako sto napisaa drugite se se zaborava stom go vidis user posted image user posted image i  toa custvo ne bi go promenila za nisto na svetot. Inaku koga bev vo 8 mesec mi kazaa deka najverojatno ke treba da se porodam na pocetokot od 9 so carski rez bidejki papocnata vrvca bese kratka i zapletkana okolu vratceto na bebusot. Ama ete cudo user posted image   bebuska se otpletka i opcijata za carski otpadnan i jas se porodiv duri edna nedela nad terminot prirodno i lesno. Bidejki terminot mi bese nadminat odev pocesto na kontrola kaj dr i na CTG pa i toj den isto taka. CTG-to mi pokaza mala aktivnost no nemav bolki a bev otvorena 2.5 cm pa mi rekoa da odam doma da se relaksiram, da se prosetam i deka najverojato ke se porodam za nekoj den. Taka i se sluci vecerta vo 23.00 me fatija kontrakcii. Pocekav nekoj saat doma se istusirav grabnav torbata i vo bolnica bev vo 01.30. Me primija ama na rizicna zatoa sto sum bila samo 3cm otvorena a imav redovni i silni kontrakcii na 4min 1min. Dodeka bev tamu se koncentrirav na disenjeto za vreme na kontrakciite a pomegu niv si dremnuvav po nekoja minuta user posted image . Utroto vo 9.00 bev veke 6-7 pa me kacija gore kaj boksovite. Pobarav epiduralna ama mi kazaa deka nema vreme bidejki sum mnogu otvorena nema da ima vreme duri ja stavat duri pocne da deluva ke se porodam. Doktorot me ohrabri da prodolzam so disenjeto i deka taka nema da mi treba nisto. I taka i bese. Na slednata proverka za saat vreme bev veke 9 i me pratija na boks i za nekoe vreme po nekolku napovi i inekcija bidejki bev dehidrirana vo 11.55 mi se rodi user posted image . Prekrasno custvo user posted image user posted image user posted image user posted image . Imav i epizotomija i me sijea ne me bolese a s plasev od toa. Se na se od pocetokot na bolkite do raganjeto pominaa 12 saat a mene mi se cinese se tolku brzo i dinamicno bidejki se koncentrirav na disenjeto i se dvizev i ako imav  problem so povrakanje. Sakam da gi ohrabram drugite mamicki da go naucat disenjeto i da odat na vezbi za disenje da go vazbaat pred poroduvanje. Navistina pomaga i gi namaluva bolkite  da ne preteram gi spusta za 50%. Mene mi pomogna mnogu i najprijatelski vi go preporacuvam. Vezbite na klinika ne se losi na niv moze da odi sekoj bez razlika kade ke se poraga i se besplatni. Pozdrav

Непосредна врска до пораките: 12
20.7.2009 22:27:32   
Еца
Навистина преубави искуства од кои многу може да се научи, а воедно и да се намали стравот кај оние кои го имаат од природнотот породување.user posted image user posted image user posted image

(Одговор на членот mimicka)
Непосредна врска до пораките: 13
12.8.2009 1:00:09   
Викторија
citam ovde koja majka kolku brzo se porodila pa davi kazam i jas zamene.na prviot poragaj otidov vo 00:00 me pregleda doktorot  mi  napravija klizma  me kacija na boks vo 01:07min se porodivuser posted image brzo neli.aza vtoriot porogaj bidejci terminot mi bese pominat ovoj pat mimdadoa provokacii vo 09:30 pocnaa bolkite posle 45 min ama bea tolku jaki bolki vo eden moment si rekov gotovo umiramuser posted image user posted image vo 11:45 sija rodiv vtorata kerkicka.ako napravam sporedba vtoriot pat bese mnogu pobolno od prviot mislam deka toa e od provokaciite.

(Одговор на членот Еца)
Непосредна врска до пораките: 14
12.8.2009 9:17:15   
niki
Moeto iskustvo od vaginalno poroduvanje go imam ovde pisano, pa da ne se povtoruvam kogo go interesira moze da procita

http://www.ringeraja.mk/forum/%D0%9F%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%B8_%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%B8/m_5088/tm.htm

(Одговор на членот Викторија)
Непосредна врска до пораките: 15
23.10.2009 21:10:02   
Bile
Ve citam i nemozam da poveruvam. Pricina e moeto iskustvo.
Se porodiv prirodno i toa vo 19:00 me pregleduva doktorkata, mi go puka vodenjakot i mi vika 3 prsta si otvorena. Me kacuvaat vo rodilna sala mi vrsat klizma i cekaat bolki ama bolki nema. Vo 22:20 mi vklucuvaat infuzija i me stavaat paralelno na ctg. Postepeno dobivam neizdrzlivi bolki a doktorkata me pregleduva na dekoj saat i nisto ne se menuva pak tri prsta. Vo 05:20 sabajleto posleden obid na doktorkata me pregleduva i vika lele pak tri prsta aman isklucete infuzijata i ctg ja nosam na carski. A jas i vikam bolki neizdrzlivi imam ke pocnam da se napnuvam me tera taka pa sto bide. I otuka na boks so tri prsta jas so napon pocnav postepeno da se otvaram i vo 05:50 se rodi Stefani. A za secenje da ne vi kazuvam i sega edvaj sedam i sekoj vtor den sum na prevrska i toaleta kaj mojot maticen. Me unakazaa celata sum so cvorovi..............

(Одговор на членот niki)
Непосредна врска до пораките: 16
23.10.2009 22:37:19   
garfild
Се породив вагинално,имав два дена болки,со неусогласени интервали,на крајот од вториот ден во 20 часот имав закажано ЦТГ,и отидов,ама спремна со ранчето бидејќи знаев што ме чека.Во кола почнаа болките на 2 мин.,во 20:15 ме ставија на ЦТГ,почнаа силни болки,ептен се виткав,веднаш ме прегледа доктор,што ќе види 9 прста отворена,веднаш во количка ме ставија и на бокс одма,и во 22:25 се породив.Како за прво дете,беше ептен брзо,за второто здравје user posted image

(Одговор на членот Bile)
Непосредна врска до пораките: 17
24.10.2009 2:35:42   
bambi
Bile, sto ne si bila otvorena netrebalo da napnuvas, sigurno ti puknal cerviksot, zatoa si mnogu siena, jas imav bolki od 3 casot a na boks bev od 5 i tek vo 7 se porodiv, ne mi dozvoluvaa da napnuvam za da ne mi pukne cervoksot i jas trpev sto da pravam.

(Одговор на членот garfild)
Непосредна врска до пораките: 18
24.10.2009 8:11:12   
profesorica
за да не се повторувам го цитирав мојот пост од темата:породилни болки, еве го моето искуство:

ИЗВОРНА ПОРАКА: profesorica

Читам и пак во себе си потврдувам дека секоја жена е приказна сама за себе.

Еве го моето искуство по ова прашање:

Мојот термин беше на 20ти јуни 2008.Мене на 31ви ноќта спрема 01 ви јуни ми пукна водењакот, одма во болница ме видоа на ЦТГ и воопшто не бев отворена а немав ни болки.ме примија на патолошка да лежам.и почнаа болките ноќта дури на 1ви значи кога беа изборите, јас почнував да урлам таму.. мислев дека ќе се породам на 1ви ама никако да се отворам, 2-3 прсти се отворив дури сабајлето на 2ри јуни и тогаш ме качија горе и ми ставија чепче, па пак на ЦТГ ама почнаа болките да ми стануваат јаки.се држам за кревет и викам, многу јаки болки имав.и доаѓа една од сестрите и ми го гледа ЦТГ-то и вика:имаш болки????викам:аха вика:па тука ништо не покажува, охоооо ти уште 2 саати вака ќе бидеш!!!! викам:МОЛАМ!!!!

и среќа се појави најдебелата врска и тогаш ми ставија епидурал и малку се смирив, инаку...не сње издржуваше, заедно со епидуралот ми ставија и синто за брзо отварање и за два саати почнав да добивам јаки нагони за по голема нужда.сестриве никаде ги нема.....и ај на крај дојде таа бабицата што ме пораѓаше-Андријана и ме провери колку сум отворена и ми вика ајде напни и јас ја гледам??????вика:ти си спремна за раѓање ајде станувај ќе раѓаш и ајде пешки до боксот и за 10 минути го родив со 2 напнувања готово беше.не болеше воопшто.потоа одма ми го дадоа во раце и 2 саати си лежевме си спиевме на бокс-односно тој спиеше јас го зјапав и така.

Има само едно најубаво дете на цел свет, и секоја мајка го има :))

Непосредна врска до пораките: 19
25.1.2010 11:42:22   
BILE.F
Ги прочитав вашите искуства, ме фаќа паника, ама за убаво е и ќе се издржи!
Сакав да прашам: Планирам да се пораќам во државна, и некој спомна дека епидуралната анастезија се наплаќа, дали е тоа само на приватно или се наплаќа и кога си со картони?

(Одговор на членот profesorica)
Непосредна врска до пораките: 20
25.1.2010 11:49:54   
mami
Ајде Биле, ке биде се во ред, утре ке се смееш на болките..
а за епидуралната незнам, тоа кој се пораѓал во државна нека ти пише, јас бев во Чаир и со комплет природен пат- ни анестезија ни ништоuser posted image

(Одговор на членот BILE.F)
Непосредна врска до пораките: 21
25.1.2010 14:20:58   
dragana_vane
 Eve go i moeto porodilno iskustvo:

Kako sto vi kazav mojot termin bese do 28 januari 2009. terminot mi pomina i jas si sedam taka doma i si cekamuser posted image . Koga na 4 sabajleto edno stanuvanje od krevet, se pomocav.user posted image user posted image user posted image Stanav i gledam celata mokra. Jasno mi bese deka vodenjakot mi puknal. Taka maz mi si spie, i go budam, toj celiot vo panika stana se spremavme i pravo kaj maticniot ginekolog. Toj me pregleda i mi kaza deka sum 1.5 otvorena i mi kaza da odam pravo vo bolnica.
   Otidov vo bolnica celata isplasena, me pregledaa pritisokot 155/110. Bev bleda kako krpa.user posted image Mi stavija inekcija neznam kakva, i mi rekoa da odam vo soba i da cekam. Nesakaa da mi stavaat provokacija zosto sum prvorodka, poubavo bilo prirodno.I taka si sedev cel den , vodata mi tecese..... dovagaa na 30 min i me prasuvaa dali pocnale bolkite... a jas samo vikav NE!. Duri vecerta na spienje pocnav da osekam na pola saat kako nesto vo polovinata me boli, kako nekoja ostra bolka no za sec pominuva. No pak prodolziv da spijam. Utredenta na 5 fevruari pocnaa bolkite no mnogu slabi, sel den. Jakite pocnaa duri vo 5 casot popladne.Mislam deka ke go otkornev zelezoto na krevetot.user posted image Neznaev deka tolku boli. Im vikam na sestrite ajde neli e gotovo... a tie..eeee ima uste vreme.user posted image user posted image . Potoa mi stavija provokacija okolu 6, no loso mi vlijaese, mi se stemni pred ocite nisto nemozev da vidam, i im kazav da mi ja izvadat prvokacijata. Doktorkata nalutena mi kaza : Dobro ke ti ja izvadam, no mozes da snemas bolki.. i posle ako treba ne ti ja uklucuvam pakuser posted image user posted image user posted image user posted image !!!! A jas pustata od taa provokacija pocrvenev vo liceto neznam zosto?user posted image I taka se potpisav mi ja izvadija.... i posle vo 7 mi stavija spazmeks inekcija , vo 7:30 uste edna, i jas veke nemozev da izdrzam mislev deka ke umram, i si rekov ako preziveam dobro ke bide. MNOOOOGU me boleseuser posted image user posted image user posted image user posted image , I togas dobiv napon, ama neznaev deka toa e toa. Otidov kaj Babicata i i rekov deka mi se odi vo wc, dali mozam da odam? Taa kaza deka moze. I jas taka so toaletot i mobilnio vo raka si vlegov vo toalet i odednas me stegna stomakot, i silno viknav. A taa odela po mene i jas samo sto izlegov, me presretna i mi rece da dojdam pak na boksot da me pregleda. Edvaj se kaciv,, e kakov pregled glavata veke mu dzirkala... I vikna gotov e izleguvaaauser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image .. I taka vo 10 do 8 se rodi moeto since Vidan sto si go sakam najmnogu na svet.user posted image sto sakav da kazam. Stom dojdes do boksot rabotata  e zavrsenauser posted image . Bolnoto e pred toa.  I taka sega si nosam kerkicka... ke ja vidime vo Maj, a iskustvoto za nea na letouser posted image

(Одговор на членот profesorica)
Непосредна врска до пораките: 22
25.1.2010 15:50:20   
alex_mo
  Браво Драгана_Ване....многу болки и голема храброст за второ и тоа по една година......Нели ти е страв....јас ништо од ова не поминав во првата бременост...ама сум преплашена....а секој момент очекувам да биде....

(Одговор на членот dragana_vane)
Непосредна врска до пораките: 23
25.1.2010 19:24:46   
dragana_vane
Sega nemam nikakov strav za vtoro, neznam zosto i edvaj cekam da idam vo bolnica!!!user posted image

(Одговор на членот alex_mo)
Непосредна врска до пораките: 24
26.1.2010 14:13:51   
BEBICA
Vaka izgledase moeto poroduvanje.
Vodenjakot mi pukna vo 00:30 i toa ne ni osetiv tuku si stanav da odam da mokram koga viodv ima sto da vidam utop dodeka otidov do kupatilo kako da od cesma tece.I odma go probudiv mm i za 5 min vo Bolnica bev me stavija na CTG nemav bolku otvorena samo 2 prsta i mi rekoa deka ke me hospitaliziraat posto mi e puknat vodenjakot.
i od 1h po polnok do 5 casot nautro jas se iznaspav i od 5h pocnaa bolki prvo na 30min pa na 15min  okolu 7h mm mi se javi i me prasa dali sum se porodila on jadniot cela nok cekal a ja spiev.
Polse okolu 7:30 dodje glavnata sestra da mi dade kliznma zaedno so doktorot i koga so ke vidat nisto od klizmata tuku direkt na boks me priklucija na infuzija i pocnaa kntrakcii na 5 min pa na minut se potev ko luda a doktorot bese super duri i vicevi ni kazuvase a jas od maka i bolki nemozev da se smejam a on se so mila i draga mnogu fin.
I pocnaa kontrakcii na 30 sekundi bukvalno nema odmor no doktorot mi objasnuvase sto se slucuva i me zamoli da sorabotuvam so nego za da bide polesno i site soveti mi bea dobredojdeni i bukvalno na tretiot napon jas se porodiv.
Monika izleta od ma zaplace a babicata vika joj al si debela pu pu pu...
Nejze ja odnesoa da ja sredat pa da mi ja dadat a ne krvava da bide taka mi rekoa.
Inaku doktorot go molev da me secne a on mi rece kakvo secenje si se otvorila 10 sm ajde uste malku ke se rascepes toa e podobro.I taka bese samo 4 konci imav od desnata strana i pobrzo mi zarasna ranata.Monika se rodi vo 10:55 mi ja donesoa da ja vidam odma.
Posle toa ja izvadija postelkata duri mi rekoa da zazmuram posto moraat da ja vidat i da ja podignat da vidat dali e cela.
Posle toa posto boksovite bea novi nekoi norveski fenomenalni bea mi gi spustija nozete me pokrija so kebe i dva saata lezev na boks takva im bila procedurata.
Vo meguvreme go obavestiv mm deka sumse porodila.
Jas bi sakala da posakam site lesno da se porodat ko ja.Ne se derev ne vikav ne gubev na snaga i poradi toa sdto Monika e rodena so 4kg poragajot bese odlicen no i doktorot bese super.Se sto mi kaza mi pomogna.

Дајте и на жена десет добри совети, таа ќе го следи само еднинаесеттиот - својот.

(Одговор на членот dragana_vane)
Непосредна врска до пораките: 25
Страница:   [1] 2   Следна страница >   >>
Страница: [1] 2   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

Дали вашите момчиња си ги допираат пенисите?
пеперутка16

Моето три и полгодишно дете постојано си го допира пенисот и не престанува. Пробав разни начини да го спречам, но не функционира. Не боли, не чеша, добро е. Хигиената е на ниво. Би сакала некој да ми пише како ја решил. Ви благодарам.