|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.
Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: [1] 2   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   Компјутерска Томографија
28.12.2011 22:43:44   
suzeto
ja otvoram ovaa tema bideki ne mozam da najdam nisto vo vrska so KT
pisav vo tema laparaskopija na cisti no nikoj do sega ne kaza nisto, nikoj li nema nikakvo iskustvo so KT
evo vaka mi rekoja da napravam KT bideki tumur markerite izlegoja mnogu visoki na creva a imam cisti na jajnici pa dr.si misli dan slucajno se zafatile crevata...dali nekoj imate slicmo iskustvo

< Поракaта ја уредил Bogdancanka RR -- 29.12.2011 22:28:39 >
Непосредна врска до пораките: 1
   Компјутерска Томографија
28.12.2011 23:51:14   
anedespo
Tumor markerite mnogu cesto pokazuvaat lazno pozitivni rezultati, i zatoa ne se koristat vo zapadnite zemji, tuku kaj nas. Kompjuterska tomografija ima praveno moj blizok i toa na glava, ednas zaradi povreda, a vtorpat zaradi mozocen udar. Slikite sto se dobija bea mnogu detalnii mislam deka e edna od podobrite ispituvanja zaedno so magnetnata rezonanca. Nemoj da se grizis za tumor markerite, neka te ispitaat ubavo, pa posle neka donesuvaat dijagnozi.

< Поракaта ја уредил Bogdancanka RR -- 29.12.2011 22:28:58 >

(Одговор на членот suzeto)
Непосредна врска до пораките: 2
   Компјутерска Томографија
29.12.2011 18:59:21   
suzeto
fala...

< Поракaта ја уредил Bogdancanka RR -- 29.12.2011 22:29:14 >

(Одговор на членот anedespo)
Непосредна врска до пораките: 3
   RE: Компјутерска Томографија
29.12.2011 22:30:11   
Bogdancanka
Компјутерска томографија (КТ – скен)

Компјутерската томографија (КТ) користи посебна опрема со рендген зраци за добивање на слики од телото од различни агли. Податоците се анализираат и се обработуваат со помош на компјутер. Така се добиваат дигитални слики кои прикажуваат пресеци на телото низ органите и ткивата. На тој начин се овозможува тродимензионален детален приказ на надолжни и на напречни пресеци на сите ткива и органи. КТ е најпрецизна дијагностичка метода. КТ скенот е посебно корисен бидејќи прикажува повеќе различни типови на ткива- бели дробови, коскено ткиво, меко ткиво (мускули и сврзно ткиво) и крвни садови и тоа со голема јасност. КТ бара посебни просторни услови и посебно обучен кадар(радиолошки технолози и лекари – радиолози) и се изведува во дијагностички или клинички медицински центри. Со помош на КТ скенот многу полесно се дијагностицираат разни заболувања како: карциномите, кардиоваскуларните болести, инфективните болести, повредите и болестите на мускулно-скелетниот систем. КТ дава морфолошки изглед на туморот, овозможува да се измери неговата големина, да се утврди прецизната локализација на туморот како и неговата проширеност во околните ткива и структури. КТ се користи, покрај за дијагноза, и за планирање и за соодветно администрирање на радиотерапијата, за што се користи т.н. КТ симулатор. КТ се користи за прецизно водење на биопсијата и на другите минимално инвазивни процедури, како и за планирање на хируршкиот третман и за утврдување на операбилноста на туморот. Оваа дијагностичка процедура е безболна и не дава несакани ефекти.

Човек не мора секогаш да биде херој ама може секогаш да е човек........

Непосредна врска до пораките: 4
30.12.2011 0:23:02   
kapina
jas imam praveno kompjuterska tomografija na mozokot  no fala bogu bese se vo red  i toa e slicno snimanje kako magnetnata rezonansa

(Одговор на членот Bogdancanka)
Непосредна врска до пораките: 5
7.2.2012 21:34:34   
suzeto
seuste nemam napraveno KT ...utre treba da i se javam na doktorkata da vidime sto ke mi rece dali ke moze da me snima ...bideki se renovira pa neznaea da mi kazat nisto .....mnogu sum isplasena stvarno se mnogu visoki vrednostite na tumur markerite .........se plasam od rak ........user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

(Одговор на членот kapina)
Непосредна врска до пораките: 6
8.2.2012 16:46:30   
suzeto
se slusnav so doktorkata mi rece od mart pa nataka da ja baram da zakazeme... no mi e strav dan e mnogu kasno, se plasam a na privatno e 9000 den nemam tolku pari ufuffffffff..... sto da pravam

< Поракaта ја уредил suzeto -- 8.2.2012 16:47:14 >

Непосредна врска до пораките: 7
10.2.2012 13:46:04   
AnnaMolly RR
сузето, штом докторката ти рекла да закажете околу март, сигурно не смета дека е опасно ако почекате.
Ајде ти со позитивни мисли, можеби и не е ништо страшно, на крај може се ќе биде се во ред.

Live and let live

Непосредна врска до пораките: 8
10.2.2012 13:51:01   
Calypso
Ubavo napisala Anedespo pogore, tumor markerite ne se sekogas relevanten pokazatel. Suzeto, samo pozitivno razmisluvaj, se ke bide vo red!user posted image

All that is gold does not glitter,
Not all those who wander are lost;
The old that is strong does not wither,
Deep roots are not reached by the frost.

(Одговор на членот AnnaMolly RR)
Непосредна врска до пораките: 9
10.2.2012 14:00:23   
angell
suze,
znaci definitivno nema mesto za griza, ti pisav pp :-) pet godini mi bea pokaceni tumor markerite poradi cisti na jajnici, redovno odam vo sistina i apsolutno nikoj ne krena panika :-)) se ke se sredi!

pozdravv

Непосредна врска до пораките: 10
10.2.2012 14:15:58   
dostickage
na temava sum doktor.imam praveno i KTM i PET sken na celo telo.se se bazira na vnesuvanje kontrast vo organizmot i se pokazuvaat site eventualni problemi.
moj sovet e koga vekje se pravi KTM da se bara sto e mozno ponov i podobar aparat i sto e mozno poiskusen doktor. mnoooogu zavisi da e aparatot dobar zasto kolku e ponov tolku e poprecizen.dzabe se pravi KTM ako aparatot e star ,togas dzabe se zracis nisto ne se pokazuva.
isto mn zavisi od doktorot.ndovolno iskusen doktor mene me ima izvadeno od pamet a aparatot bese nov i dobar.
taka da od mene imas mnoooogu pozitivna energija i najiskreni zelbi se da bide vo red.
samo pred toa dobro rasprasaj se,nemoj da odis bilo kade i da te gleda bilo koj.tolkuvanjeto na rezultatot isklucivo zavisi od toa sto kje go vidi doktorot.Imam i tuka tomovi da pisuvam ama aj da ne gnjavam.....ne sakam da se navrakjam...

sto se odnesuva do pokacenite tumor markeri ,  ne mora ama bas nisto da znaci.

(Одговор на членот angell)
Непосредна врска до пораките: 11
10.2.2012 17:57:20   
suzeto
fala vi na site za podrskata.......
no doktorkata sto mi rece za vo mart ne vide nisto od rezultati niti me prasa za sto se raboti..
jas 2 god.gi kontrolilam tumur markerite stalno mi se visoki no ovojpat se mnogu na creva se 120 skoro a treba 30 nekade ...znaci proslite pati mi bea do 40 najmnogu ednas 70 a sega se preku 100..
znaci podobro da e nov aparatot jas prasuvav za ohrid toj ne e nov no mislam deka vo kostozglobna imalo nov aparat no neznam nisto za doktorite ,ovaa doktorka sto e vo ohrid vo bolnicata mi e pofalija deka bila dosta dobra doktorka...

(Одговор на членот dostickage)
Непосредна врска до пораките: 12
22.2.2012 11:19:05   
manuella
Dobar den.Jas se izvinuvam..no ke ve molam ako nekoj znae da mi kaze posto eve cela nedela seuste razmisluvam na toa.Pred edna nedela me fatija strasni bolki na desnata strana vo predolot na jajnikot.Bev na lekar,no bidejki se naidjam vo Italija i ne go zboram bas dobro jazikot a gi razbiram se..se desija problemi.Za da videle doktorite sto mi e baraa krv i rtg.Jas imam problemi so venite i fobija od inekcii..ednas izvadija krv ali neznam sto se desilo,nemale rezultati i me teraa pak da vadam krv ali neuspesno vadenjeto na krv posto nemozea da najdat veni..i posle me pratija na RTG ..jas se protivev za RTG posto znam deka e stetno pogotovo za reproduktivnite organi..i im zborev za EHO, ili UV...a tie me gledaa ko da sum padnata od nebo.Bolkite preovladuvaa i se isplasiv veke sto moze da e...i izbezumena od psihickite traumi i fizicki i dozvoliv da me snimat.I so RTG ne uspeeja da vidat sto mi e...jas izrevoltirana se otkazav od ponatamosni maltretiranja..i zaminav.I seuste imam bolki na desnata strana..no problemot e toa sto nemozam da zaspijam so taa masila deka dozvoliv da napravat RTG i toa vo predelot na stomakot.Ve molam kazete mi dali napraviv katastrofalna greska sto dozvoliv da me snimat a veke godina i pol se trudime da ostanam bremena no nikako nece..iako site pregledi kazuvaa deka e se vo red.Ve molam za pobrz odgovor ako nekoj nesto znae...zasto mislite me otepaa dali napraviv greska i ja upropastiv moznosta za zabremenuvanje..iako ovoj mesec apstiniram od toa radi stravot da ne slucajno se fati bas sega pa da ima nekoi poremetuvanja.Ve molam pomognete mi...dovolno me boli sto seuste nemozam da ostanam trudna,ve molam kazete mi i za ova RTG. V i blagodaram

Непосредна врска до пораките: 13
22.2.2012 13:32:48   
dostickage
jas mislam deka ne e katastrofalna greska.
koga bev bremena imas situacija koga MORAV ama apsolutno MORAV da pravam RTG.Mi pravea so zastita na plod te so metalen del okolu stomakot.Me snimase profesor so specijalna napomena bidejki bev mnogu specificen slucaj.Vo nevrzan muabet , neli site se plasea i me gledaa bledo profesorot rece deka porano bremenite zeni gi snimale na RTG za da ja vidat polozbata na plodot.Za srekja nemale nitu eden slucaj sto zavrsil loso.Sea ova go zborese profesorot na Klinicki Centar za pred 40 godini mozebi i povekje....
So srekja

(Одговор на членот manuella)
Непосредна врска до пораките: 14
22.2.2012 13:52:09   
zaklina
мануела за ртг не знам да ти кажам дали е штетно или не, но акав да ти кажам, дека и јас имав болки исто како и ти што ги опишуваш. кај мене заврши со вадење на слепото црево и компликација на јајникот па мораа и него да ми го извадат. јас не сум стручна да кажам дали и кај тебе е исто но може ке ти помогне моето искусво. се надевам се ке се завши добро кај тебе. поздрав

(Одговор на членот dostickage)
Непосредна врска до пораките: 15
22.2.2012 14:39:37   
manuella
Vi blagodaram sto barem malku mi dadovte uteha...Samo Zaklina kako sto kaza,jas sepak sum operirana od slepo crevo pred 12 god i mislam deka toa se iskljucuva ...Koga ke se vratam vo Makedonija ke napravam totalen pregled na se...da vidam sto e problemot...Sepak vi blagodaram mnogu

(Одговор на членот zaklina)
Непосредна врска до пораките: 16
8.4.2012 15:52:07   
suzeto
seuste ne sum bila na KT mi rekoja od utre pocnuvaat so rabota da se javam da zakazam...me interesira kako se vrsi KT.preku obleka....dali smetaat kopcina itn.dali treba da si gladen....

(Одговор на членот manuella)
Непосредна врска до пораките: 17
9.4.2012 13:52:36   
suzeto
konecno mi zakazaa za utre denes bev po upat i dr.mi rece deka tumur markerite mi se mnogu visoki na debeloto crevo i mi se vide nekako zagrizena a jas sum sega uste poveke zagrizena ...jas znaev deka se visoki na creca a ne na debelo crevo i mi rece da me vidi hirurg
ne mi kazavte nikoj kako se vrsi KT preku ubleka ili i dali smetaat nekoj predmeti i
kazetemi sega kade da najdam nesto vo vrska so ispituvanje na debelo crevo

Непосредна врска до пораките: 18
9.4.2012 19:04:22   
marijam
Suzeto ..ne se sekiraj mene pred 3 godini ova vreme tumorskite markeri mi bes 270
a normalno do 35 imav cista na edniot jajnik ,se cudea sto da napravat na kraj napraviv i magnetna rezonansa ne e strasno nisto ne se plasi ,sigurno e slicno kako kt.
sega sum 6ta nedela i 4 dena bremena so ivf.
Pisi mi kako si pominala .pozdrav

Непосредна врска до пораките: 19
9.4.2012 23:03:39   
suzeto
duso fala ti mnogu za utehata mnogu mi e potrebna
i jas imam cisti na jajnicite tumur markerite se mnogu visoki no na creva se premnogu preku 100 ....na debeloto crevo... trebalo da me vidi hirurg ama nekako i jezivo mi e da me roska tamuuser posted image

(Одговор на членот marijam)
Непосредна врска до пораките: 20
10.4.2012 13:18:44   
suzeto
konecno bev na KT me snimaa ..utre rezultatite...rakata reseto mi e napraja me izdupija so iglite ne mozea venata da mi e pogodet ustvari e pogodvea i izlegvea od drugata strana na venata mnogu dlaboko odea..kolku me bolit ne mozam da e mrdnam so zavoi me vrzaa...

Непосредна врска до пораките: 21
10.4.2012 19:38:54   
marijam
bidnalo pominalo ....ajde suzeto izdrzi ke bide sve,sega gi cekame rezultatite neli ajde utre da ni pises.lezi si odmori se i najdi si nekoja zanimacija znam vo iscekuvanje e tesko ama ke bide poleka no sigurno.pozdrav

Непосредна врска до пораките: 22
11.4.2012 2:48:51   
trust
eve i jas se spremam da napravam KT vo Maj, seuste neznam vo koja bolnica da prasam i kako odi toa..dali nekoj moze da mi prdlozi koj e najdobar za KT ?Vi blagodaram

Непосредна врска до пораките: 23
11.4.2012 8:59:34   
arh_diz
Kolku pari e na privatno KT

Биди тоа што си

(Одговор на членот trust)
Непосредна врска до пораките: 24
11.4.2012 9:04:12   
dostickage
zavisi na sto,okolu 200 eur.
odi na sajtoto an Magamed kje najdes se potrebno.

(Одговор на членот arh_diz)
Непосредна врска до пораките: 25
Страница:   [1] 2   Следна страница >   >>
Страница: [1] 2   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

Дали вашите момчиња си ги допираат пенисите?
пеперутка16

Моето три и полгодишно дете постојано си го допира пенисот и не престанува. Пробав разни начини да го спречам, но не функционира. Не боли, не чеша, добро е. Хигиената е на ниво. Би сакала некој да ми пише како ја решил. Ви благодарам.