|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: [1]
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   Имитирање, повторување
19.7.2010 19:57:06   
Џесика
На која возраст почнаа вашите малечки да ве имитираат, да ви ги повторуваат движењата, звуците, гримасите???
Мене многу ме напнува овој момент, по цели денови изводам нешто, играм, мафтам со раце, покажувам на се' нешто само да видам и најмала имитација од страна на Борјан... буквално се мајмунисувам цел ден, се' го прашувам по сто пати „сакаш вода? Да? Да? Не?“ ама на никаков начин не ми враќа... го терам да ми покаже со прсте „кај е кучето/мачето/тато/баба?“ Ма јок... веќе има полни 18 месеци, а Борјан со ништо не ми помага... многу луѓе кога им кажувам одма ми викаат „ееее сакаш и во продавница по цигари да ти оди???“ и од такт се вадам... значи не очекувам ништо неочекувано.... нешто што е својствено за негова возраст...

Жената по природа е АНГЕЛ, но ако и ги скршат крилата таа лесно ќе научи да лета на метла!!!
Непосредна врска до пораките: 1
   RE: Имитирање, повторување
20.7.2010 11:08:46   
niki
Ај малку поопширно објасни што тој прави и што ти очекуваш да прави.
Вака многу малку информации си напишала за да може човек да процени каков проблем имате и дали воопшто имате проблем. Децата имитираат практично од раѓање и првите гугања се имитирање на звуците кои тие ги слушаат во својата непосредна близина. На 18 месеци да ти одговори вербално на прашање е многу да очекуваш, ќерка ми прозборе на 2 години, но и претходно комунициравме со покажување, разни звуци, плачење, смеење, никогаш не  сум имала чувство дека детето едноставно никако не одговара.
Дали оди твоето дете, дали испушта било какви звуци, како знаеш дека е гладен, жеден, кога му се спие, кога е уморен, кога е расположен за игра, како ги бара играчките или било што да види да му е интересно?
Невозможно е на 18 месеци никако да не реагира. user posted image не ми е јасноuser posted image

< Поракaта ја уредил niki -- 20.7.2010 11:09:33 >

Sometimes two people have to fall apart to realise how much they need to fall back together

(Одговор на членот Џесика)
Непосредна врска до пораките: 2
20.7.2010 12:02:00   
Џесика
Еве на пр. вчера, преку 20 пати му викавме со свекрва ми ЧАО, му дававме бакнежи, дури и му ја земав неговата рака да симулираме ЧАО, само со внимание ме гледаше, ама во ниеден момент не се обиде да го направи тоа... или истото го правиме за да го погалиме тато, не ја ни поместува раката да го направи тоа... он вака све си игра рипа, скока, трча, се смее, ама во комуникацијата е нула....ако нешто сака, стенка и толку... значи да го прашам „кај е тато“, нема дури ни со поглед да ми одговори... игнорира... или е страшен инает, или навистина не разбира.... ама па... не знам!

< Поракaта ја уредил Jasmina27 -- 20.7.2010 12:08:48 >

Жената по природа е АНГЕЛ, но ако и ги скршат крилата таа лесно ќе научи да лета на метла!!!

(Одговор на членот niki)
Непосредна врска до пораките: 3
20.7.2010 12:02:04   
vesna1
Jasmina27 ne te razbiram, zarem koga saka nesto ne ti vika aaaa ida se tegne nakaj toa. I Marta do 5 meseci ne gugase i ja se izvadiv od pamet, i ja odnesov na pregled kaj Sofijanov. Mi rece deka ne mora toa da e  klasicno guganje tuku ispusta drugi zvuci so znacenje. I stvarno e taka. Sega ima skoro 10 meseci i zbori baba, dada,bebe, tata i drugi slogovi. Ama jas tocno ja razbiram dali saka da jade, dali e kakana ili nesto drugo.
Ako tolku imas dilema odnesi go na eden pregled. Ima nekoj deca pokasno prozboruvaat. Edno komsice prozbore na 2,5 godini dodeka mojata golema kerka na 1,5 godina kazuvase celi recenici. Zavisi od deteto.
Pisi sto si napravila.

(Одговор на членот niki)
Непосредна врска до пораките: 4
20.7.2010 12:29:41   
niki
ИЗВОРНА ПОРАКА: Jasmina27

Еве на пр. вчера, преку 20 пати му викавме со свекрва ми ЧАО, му дававме бакнежи, дури и му ја земав неговата рака да симулираме ЧАО, само со внимание ме гледаше, ама во ниеден момент не се обиде да го направи тоа... или истото го правиме за да го погалиме тато, не ја ни поместува раката да го направи тоа... он вака све си игра рипа, скока, трча, се смее, ама во комуникацијата е нула....ако нешто сака, стенка и толку... значи да го прашам „кај е тато“, нема дури ни со поглед да ми одговори... игнорира... или е страшен инает, или навистина не разбира.... ама па... не знам!

Ова се се примери кај што ти нешто го тераш да направи, а тој не сака. Тоа може да е дека не разбира, но и дека не сака. Децата секогаш кога ги тераш нешто не одговараат, се инаетат, тоа им е својствено на сите.
Чао, поточно мафтање со рака за чао децата уште на 9 месеци совладуваат, но не значи дека секој пат кога ќе им речеш ќе направат, па посебно не тогаш кога 20 пати му повторуваш исто, еднаш два пати ако не сака не сака.
Дали самоиницијативно покажува чао, покажува играчка која е високо и неможе да ја дофати а сака да ја земе, кога ќе му подадеш нешто ако не го сака дали го турка или го зема, дали врти со главата или почнува да плаче кога нешто не му дозволувате?
Разговарај со педијатарот за ови дилеми, тој може да го види како реагира и најдобро да те упати.

еве уште прашања:
Како реагира кога излегуваш и го оставаш со некој друг? Како кога ќе се вратиш?
Како реагира кога доаѓа татко му од работа, баба му, некој непознат, дете?
Како реагира кога надвор ќе види куче, маче, дете, бучен автомобил во движење, а ти да не си ги забележала и искоментирала?

< Поракaта ја уредил niki -- 20.7.2010 12:47:44 >

Sometimes two people have to fall apart to realise how much they need to fall back together

(Одговор на членот Џесика)
Непосредна врска до пораките: 5
19.8.2010 23:02:48   
Snowhite RR
Јасмина што се случи со овој проблем, дали има некои промени, немаш ништо одговорено?

Life is not the amount of breaths you take, it''''''''s the moments that take your breath away

(Одговор на членот niki)
Непосредна врска до пораките: 6
19.8.2010 23:43:37   
Тања РР
Одговорила на друго местоuser posted image user posted image user posted image user posted image

ИЗВОРНА ПОРАКА: Jasmina27

Да си го пофалам и јас Борјанче... преку ноќ детево почна да ми разбира, да ме слуша и следи што му зборувам... наеднаш почна да дрдори нешто безвезе... сабајле му реков „извади ја цуцлата и дај ја на мама“ и одма го направи тоа...после тоа го прашав дали сака да пие вода, се симна од креветот и отиде на местото кајшто му стои шишето и коа го виде дека го нема застенка со поглед „па кај е, сакам вода“... леле колку бев среќна!!!

There are two ways to live your life. One is as though nothing is a miracle. The other is as if everything is."......А.А

(Одговор на членот Snowhite RR)
Непосредна врска до пораките: 7
20.8.2010 0:23:57   
Snowhite RR
user posted image user posted image user posted image за Борјанuser posted image user posted image user posted image

Life is not the amount of breaths you take, it''''''''s the moments that take your breath away

(Одговор на членот Тања РР)
Непосредна врска до пораките: 8
Страница:   [1]
Страница: [1]
Оди на:

Анкета

Дали вашите момчиња си ги допираат пенисите?
пеперутка16

Моето три и полгодишно дете постојано си го допира пенисот и не престанува. Пробав разни начини да го спречам, но не функционира. Не боли, не чеша, добро е. Хигиената е на ниво. Би сакала некој да ми пише како ја решил. Ви благодарам.