Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Мајки, ме интересираат вашите совети за тоа кога почнавте да додавате шеќер во исхраната на вашите деца. Знам дека за мало бебе е дозволено 5% гликоза, значи во 100 мл вода едно лажиче шеќер. Но дали во кашичките што ги спремате додавате шеќер и од која возраст. На пр. сутлијаш/пудинг - дали ги спремате со шеќер или без?
RE: Шеќер во исхраната на бебето 28.6.2010 13:30:08
Палешка РР
Јас ставам пола лажиче шеќер во кашичка со кајсија затоа што е многу кисела. И незнам како е толку строго забранета употребата на шеќер кога чајот Бекутан што им го даваме на новороденчиња е 80% шеќер
RE: Шеќер во исхраната на бебето 28.6.2010 13:37:41
nadica
не додавам шеќер во ништо ни во млеко ни во каши ни во чај мислам дека така треба што не значи дека надица не јади благо тоа од чоколади и во последно време лижалки лом прави
RE: Шеќер во исхраната на бебето 29.6.2010 9:16:27
Felly RR
И незнам како е толку строго забранета употребата на шеќер кога чајот Бекутан што им го даваме на новороденчиња е 80% шеќер user posted image
Во право си за Бекутанот, но и од него во 100 мл вода ставаме едно лажиче чај, значи процентот на шеќер е ист 4% - 5% во она што бебето ќе го испие. А инаку ставам и јас по малку шеќер во некои кашички, но сепак сакав да се консултирам со други мајки, зошто на многу од готовите кашички е нагласено дека се без шеќер, па се мислев да не не треба да ставам и во овие што ги правам дома.
RE: Шеќер во исхраната на бебето 29.6.2010 9:30:32
viksa
се сложувам дека шеќер не треба да се додава при подготовка на овошни кашички и сл. Но доколку има потреба од тоа, како на пример кога овошјето е со киселкаст вкус, тогаш би можело да се стави мала количина кафејав шеќер, а не од белиот рафиниран шеќер. Јас кога му ставам шеќер во кашичките на Петар секогаш настојувам тоа да биде од кафејавиот.
RE: Шеќер во исхраната на бебето 29.6.2010 9:36:06
Viktori
јас шеќер не додавав во ништо + од тоа што си содржи. И избегавав да давам на децата чоколади, лижавчиња и бомбони (ама само заради забите). Ама сега како поголемки тие не бараат чоколадо никогаш, а онакви кроасани, мусли со парчиња чоколадо и такво ми ти јадење со чоколадо им давам. Кога е веќе со шеќери нека биде оброк.
RE: Шеќер во исхраната на бебето 29.6.2010 9:41:38
niki
Во се што имам прочитано досега за исхрана на бебиња и мали деца стои да се избегнува шеќер и сол бар во првата година, а потоа да се внимава. Овошјето и самото си содржи шеќер и сметам дека е многу подобро детето да се навикнува на природните вкусови, а не да се учи на благо. Бидејки верувајте колку и да го избегнувате благото тоа на некоја возраст од 2-3 години ќе стане составен дел од нивната исхрана и дури ќе стане и проблем. А корист некоја од шеќер, посебно од белиот, мислам дека немаат, освен што може да заработат кариес. Ќерка ми ориз и ден денес го јаде чист без ништо, ни сол, ни шеќер. А лимонот колку е кисел го лиже од 10 месеци и ужива во неговиот вкус, сега го јаде исклучиво со месо. Јас не сум додавала во овошни кашички никогаш шеќер, а пудинзи почнав да давам далеку по 1 година од животот. И сум против додавање шеќер или мед во исхраната, во млекото кај бебиња.
RE: Шеќер во исхраната на бебето 30.6.2010 17:57:09
elle
јас шеќер ставам само кога варам ориз-суклијаш и тоа пола лажичка а кога станува збор за кисело овошје пробам да и дадам без шеќер ако прави некои фаци и додавам плазма
RE: Шеќер во исхраната на бебето 25.8.2010 18:33:06
*miki mami*
зашто да ставаме шекер или сол во кашите па не ги правиме за ние да јадеме 5месечно бебе не пробало ништо освен млеко од кај знае тоа за благо или солено ке јаде тоа што ке му дадеме не сум ни помислила да употребувам шекер јас го избегнувам колку што можам повеке,а не па на бебушот да му го давам
RE: Шеќер во исхраната на бебето 26.8.2010 8:46:09
blue_blue
не сум ставала никогаш шеќер во овошни каши, а богами и во ништо друго. Белиот шеќер не треба ние да го јадеме, а не па на деца да го давам. После 13 месеци почнав да им давам мед (мед, бисквити, млеко и банана за вечера). Во пудинг и сутлијаш (кои ги јадат еднаш месечно - некогаш ни толку) ставам кафеав шеќер. Лижавчиња, гумени бомбони и слични хемии не давам. Од благо јадат само чоколадо и тоа маџ. два пати неделно по едно животинско царство. Смоки мрзам и се нервирам кога ќе видам луѓе дека ми ги ранат децата со смоки. Мислам ОК нема ништо да им стане ако изедат неколку смоки тук-таму, ама па зошто да ги јадат - која хранлива вредност ја има во пакетче смоки? Дур можам да контролирам што јадат ќе контролирам и нема да ги ранам со хемии и глупости. Фала богу ептен се здрави, не знам дали е само поради исхраната или така се погодило.
RE: Шеќер во исхраната на бебето 26.8.2010 12:28:36
lukas
koga pocnavte na decata da mu davate sok od tetrapak bez seker ete primer,jas mu davam kupecki spesijalni sto se onie od bebivita nekogas mu cedam i doma a voda ne mi pie a bas sakav ,sakam da mi kazite koga da vnesam sok od tetrapak,primer onaj od nektar od cisto bistro jabolko mi go preporacvaat,sestra mi na 6-7 meseci pocna da mu dava viva...pozz koj znae neka mi kaze...
RE: Шеќер во исхраната на бебето 26.8.2010 13:49:18
blue_blue
мислам дека до 1 година не би давала на дете такво нешто т.е. сок од терапак. Никој нема да ме убеди дека е тоа чисто овошје. Ај напрај сок од јаболка цеден во соковник и спореди го вкусот со тој од тетрапак - везе нема. Ни сега не им давам сокови да пијат - што ќе им се - само шеќер без врска да внесуваат. Кога беа бебиња им давав од тие за бебиња соковите дека нели со сокче се почнувало да се воведува нова храна, па после со кашичка (така ми рече педијатарот), ама кога сфатив дека оброк не им заменуваат ги исфрлив од употреба оти не гледав зошто треба да ги пијат. Вода си пијат во големи количини (купуваме вода во шишња, шубе ми е да им давам таа од чешма) и тоа е тоа. Подобро дај му природен сок исцеден (мада на деца до 1 година цитрусни овошја не се препорачува да се даваат) во соковник, или незасладен чај, или јогурт (кога веќе не ти пие вода) отколку сок во тетрапак
RE: Шеќер во исхраната на бебето 26.8.2010 15:24:32
lukas
ne onaka prasvava samo cisto informativno voda sekoj den mu probvam da mu davam de so sise de so lajce ja neki,a mnogu sakam sega da ja pie posebno vo zestinite ama koga neke neke,a sokce mu davam od ovie bebeskite kako so rekov od bebivita,a cajce ni toa ne mi pie...poz,a domasnite sokcinja koga go pie koga ne,i taka..pozz...
Дали вашите момчиња си ги допираат пенисите? пеперутка16
Моето три и полгодишно дете постојано си го допира пенисот и не престанува. Пробав разни начини да го спречам, но не функционира. Не боли, не чеша, добро е. Хигиената е на ниво. Би сакала некој да ми пише како ја решил. Ви благодарам.