|
RE: Имитирање, повторување 20.7.2010 12:29:41
|
|
|
|
niki
|
ИЗВОРНА ПОРАКА: Jasmina27 Еве на пр. вчера, преку 20 пати му викавме со свекрва ми ЧАО, му дававме бакнежи, дури и му ја земав неговата рака да симулираме ЧАО, само со внимание ме гледаше, ама во ниеден момент не се обиде да го направи тоа... или истото го правиме за да го погалиме тато, не ја ни поместува раката да го направи тоа... он вака све си игра рипа, скока, трча, се смее, ама во комуникацијата е нула....ако нешто сака, стенка и толку... значи да го прашам „кај е тато“, нема дури ни со поглед да ми одговори... игнорира... или е страшен инает, или навистина не разбира.... ама па... не знам! Ова се се примери кај што ти нешто го тераш да направи, а тој не сака. Тоа може да е дека не разбира, но и дека не сака. Децата секогаш кога ги тераш нешто не одговараат, се инаетат, тоа им е својствено на сите. Чао, поточно мафтање со рака за чао децата уште на 9 месеци совладуваат, но не значи дека секој пат кога ќе им речеш ќе направат, па посебно не тогаш кога 20 пати му повторуваш исто, еднаш два пати ако не сака не сака. Дали самоиницијативно покажува чао, покажува играчка која е високо и неможе да ја дофати а сака да ја земе, кога ќе му подадеш нешто ако не го сака дали го турка или го зема, дали врти со главата или почнува да плаче кога нешто не му дозволувате? Разговарај со педијатарот за ови дилеми, тој може да го види како реагира и најдобро да те упати. еве уште прашања: Како реагира кога излегуваш и го оставаш со некој друг? Како кога ќе се вратиш? Како реагира кога доаѓа татко му од работа, баба му, некој непознат, дете? Како реагира кога надвор ќе види куче, маче, дете, бучен автомобил во движење, а ти да не си ги забележала и искоментирала?
< Поракaта ја уредил niki -- 20.7.2010 12:47:44 >
|
|